K alergii na potraviny (Food allergy) dochádza vo chvíli, keď naše telo považuje konkrétnu látku v jedle za útočníka. Imunitný systém nás prirodzene chráni pred infekciami a ďalšími nebezpečenstvami, výsledkom je dobré zdravie. Potravinová alergia sa objavuje v prípade, ak náš imunitný systém nadmerne reaguje na niektoré jedlo alebo látku v potrave. Identifikuje ju ako nebezpečenstvo a vyvoláva ochrannú spätnú reakciu. Bežné alergie majú vysokú dedičnú tendenciu. Nie je však možné predpokladať, či dieťa zdedí potravinové alergie, alebo súrodenci budú mať podobný stav. Niektoré výskumy naznačujú, že napríklad mladší súrodenci dieťaťa s alergiou na arašidy budú tiež alergickí na arašidy.
Príznaky potravinovej alergie sa môžu pohybovať na stupnici od miernych po ťažké. Hoci počiatočná reakcia spôsobuje málo problémov, neznamená to, že všetky reakcie budú podobné. Jedlo, ktoré vyvolalo iba miernu alergiu, môže v budúcnosti spôsobiť výrazne nepriaznivé príznaky.
Najťažšou alergickou reakciou je anafylaxia. Ide o reakciu celého organizmu ohrozujúcu život, ktorá môže zhoršiť dýchanie, zapríčiniť dramatický pokles krvného tlaku a ovplyvniť frekvenciu srdca. Anafylaxia sa môže objaviť v priebehu niekoľkých minút po konzumácii spúšťača alergie. Môže byť fatálna a musí byť okamžite liečená intravenózne – injekciou epinefrinu (adrenalín).
Väčšina príznakov súvisiacich s jedlom sa vyskytuje v priebehu dvoch hodín po konzumácii. Často sa začínajú už o niekoľko minút. V niektorých veľmi vzácnych prípadoch môže byť reakcia oneskorená o 4 – 6 hodín, alebo dokonca aj viac. Oneskorené reakcie sa najčastejšie pozorujú v prípade detí, u ktorých sa prejavuje ekzém ako príznak alergie na potraviny a u ľudí so vzácnou alergiou na červené mäso.
K inému typu oneskorenej reakcie na potravinovú alergiu dochádza pri konzumácii potravinových proteínov (FPIES). Ide o závažnú gastrointestinálnu reakciu, ktorá sa zvykne vyskytovať dve až šesť hodín po konzumácii mlieka, sóje, niektorých zŕn a ďalších pevných potravín. Obyčajne sa objavuje u malých detí, ktoré sú prvýkrát vystavené týmto potravinám alebo sú odstavené od materského mlieka. FPIES často zahŕňa opakované vracanie a môže viesť až k dehydratácii. V niektorých prípadoch sa u detí objaví krvavá hnačka. Vzhľadom na to, že príznaky pripomínajú príznaky vírusovej choroby alebo bakteriálnej infekcie, môže byť diagnostika FPIES oneskorená. Tento zdravotný stav by mal byť liečený rehydratáciou.
Nie každý, kto zažíva príznaky po jedle niektorých potravín, má potravinovú alergiu alebo sa musí tomuto jedlu vyhýbať. Niektorí ľudia po konzumácii surového mäsa alebo tepelne nespracovaného ovocia a zeleniny pociťujú svrbenie úst a krku. Môže to signalizovať syndróm ústnej alergie – reakcia na peľ, nie však samotné potraviny. Imunitný systém rozpoznáva peľ a podobné bielkoviny v potrave a nasmeruje k nemu alergické reakcie. Alergén sa dá zničiť zahrievaním jedla, potom môže byť spotrebovaný bez problémov.
Symptómy sa môžu pohybovať v škále od miernych až po závažné, každého jedinca postihujú inak. Nie každý človek bude mať všetky uvedené reakcie a tie sa môžu mierne líšiť. K najčastejšie vyskytujúcim sa patria: vyrážka, mravčenie v ústach, pocit pálenia pier a v ústach, pery a tvár môžu napučať, koža sa môže prejaviť svrbením alebo škvrnami, objaví sa nevoľnosť, sipot, hnačka, nádcha, slzenie očí.
Kým jedna potravina môže vyvolať nežiaducu reakciu, osem druhov potravín predstavuje asi 90 percent všetkých reakcií. Patria k nim arašidy, mlieko, vajcia, stromové orechy, ryby, mušle, pšenica, sója. Niektoré semená, vrátane semienok sezamu a horčice (hlavné prísady spice horčice), sú tiež bežnými spúšťačmi potravinovej alergie. V niektorých krajinách sa považujú za hlavné alergény.
Príznaky sa môžu prejaviť aj na koži, gastrointestinálnom trakte, kardiovaskulárnom systéme a dýchacích cestách, a to jedným alebo viacerými spôsobmi: opakujúci sa kašeľ, žihľavka, dýchavičnosť, šok alebo obehový kolaps, vracanie alebo žalúdočné kŕče, pevné chrapľavé hrdlo, problémy s prehĺtaním. Opuch jazyka, ovplyvňujúci reč a dýchanie, slabý pulz, bledá alebo na modro sfarbená koža, závrat alebo pocit mdloby. Anafylaxia, ktorá môže vystaviť telo do šoku. Reakcie môžu súčasne postihnúť rôzne časti tela (napríklad bolesti žalúdka sprevádzané vyrážkou).
V súčasnosti neexistuje liek na potravinovú alergiu. Diagnostika a riadenie sú zamerané na identifikáciu spúšťačov a cielenú elimináciu konkrétnych zložiek v strave. Pacienti sú vyzvaní, aby si prečítali potravinové štítky a zabránili tak kontaminácii, konzultovali s odborníkom na výživu, aby sa vyhli požitiu látky pre nich nebezpečnej. Niektoré druhy tovaru bývajú opatrené bezpečnostným vyhlásením, napríklad „Môže obsahovať…”, „Vyrobené v spoločnom zariadení” alebo nejaký iný údaj o potenciálnej kontaminácii alergénmi.
Jednou z ciest, ako alergikom čiastočne pomôcť, je diéta. Odborníci na potraviny sa snažia ponúkať tipy, ako sa vyhnúť potravinám, ktoré vyvolávajú alergické reakcie nášho organizmu. Špeciálne kuchárske knihy a podporné skupiny, či už osobne, alebo online, môžu pacientom so špecifickými alergiami tiež poskytnúť užitočné informácie. Neexistuje žiadna definitívna odpoveď na otázku, či sú alergie na celý život. Alergie na mlieko, vajcia, pšenicu a sóju môžu v priebehu života zmiznúť. Avšak alergie na arašidy, orechy, ryby a mäkkýše majú celoživotnú tendenciu. Prieskumy kvality života detí s potravinovou alergiou a ich rodičov naznačujú, že táto úzkosť vedie k obmedzeniam denných aktivít. Hneď ako je diagnostikovaná potravinová alergia, najúčinnejšou liečbou je vyhýbanie sa jedlu.