20.10.2023 • 4 minút na prečítanie

Osteoporóza

Ako sa prejavuje osteporóza?

Osteoporóza má minimálne klinické príznaky. Choroba dlho prebieha skryto. Jej prvým príznakom je často zlomenina alebo náhodný nález pri RTG vyšetrení.

Dlhšie prebiehajúca neliečená osteoporóza sa prejavuje skrátením a deformovaním chrbtice. Postihnutie chrbtice spôsobuje bolesti, ktoré môžu byť náhle avyskytujúce sa v pokoji alebo pri pohybe.

Zvýšené riziko zlomenín sa prejaví až pri pádoch alebo pri zdvíhaní ťažkých bremien. Najčastejšie je postihnutá bedrová hlavica stehennej kosti, zápästie, predlaktie a stavce.

Medzi najčastejšie príznaky osteoporózy patria:

  • bolesti chrbta
  • zníženie telesnej výšky
  • zhrbenie voblasti hrudnej časti chrbtice
  • zlomeniny stehennej kosti, zápästia, chrbtových stavcov

Prečo vzniká osteoporóza?

Osteoporóza vzniká kvôli zvýšenému odbúravaniu starého kostného tkaniva a zníženej tvorbe nového. Podľa príčiny rozoznávame primárnu a sekundárnu osteoporózu.

Primárna osteoporóza sa vyskytuje častejšie. Vzniká ako samostatné ochorenie a má dve formy.

  • Senilná osteoporóza – vyskytuje sa u pacientov starších ako 70 rokov a je spôsobená prirodzeným starnutím organizmu.
  • Postmenopauzálna osteoporóza – súvisí so znížením hladiny estrogénových hormónov a je typická pre ženy vo veku 55 – 65 rokov.

Sekundárna osteoporóza vzniká ako následok už prebiehajúcich ochorení. Najčastejšie ide o zvýšenú funkciu či nádor štítnej žľazy, prištítnych teliesok alebo nadobličiek. Môže sa objaviť aj pri dlhodobej podvýžive, chronickom ochorení pečene, cukrovke alebo niektorých poruchách vstrebávania živín. Na rozvoj ochorenia vplýva aj sedavý životný štýl, fajčenie a dedičné faktory.

Medzi rizikové faktory osteoporózy patria:

  • nízke hladiny estrogénu (u žien po prechode)
  • nízke hladiny vápnika
  • nedostatok vitamínu D
  • nízka telesná aktivita
  • nadmerný príjem alkoholu a kofeínu
  • fajčenie
  • výskyt osteoporózy vrodine

Diagnostika osteoporózy

Skorá diagnóza je dôležitá pre úspešnú liečbu a zabránenie vzniku ďalších zlomenín. Pri podozrení na osteoporózu sa celková diagnóza stanoví posúdením stavu kostí zobrazovacími metódami (röntgen, denzitometria) a vyhodnotením krvných testov zameraných na vápnik, fosfáty a hormóny prištítnych teliesok a nadobličiek.

Miera odbúravania kostí sa zisťuje vyšetrením množstva vápnika v moči. Je veľmi dôležité zistiť, či ide o primárnu, alebo sekundárnu osteoporózu. Na to slúžia vyšetrenia žliaz s vnútorným vylučovaním.

Ako liečiť osteoporózu?

Primárna osteoporóza sa nedá vyliečiť. Je však možné zmierniť alebo zastaviť jej priebeh dodávaním látok potrebných na tvorbu nového kostného tkaniva. Ide o vápnik a vitamíny D a K.

Na úspešnú tvorbu nových kostí je potrebná aj pohybová aktivita. Proti zvýšenému odbúravaniu kostí pôsobia bisfosfonáty a hormonálna terapia (estrogén, parathormón). V prípade sekundárnej osteoporózy je potrebné vyliečiť pôvodné ochorenie, ktoré osteoporózu spôsobilo.

Prevencia osteoporózy je z veľkej časti založená na zdravom životnom štýle a vyváženej strave s dostatočným príjmom vápnika a vitamínov D a K.

Na rast kostí a vstrebávanie vápnika má negatívny vplyv fajčenie, alkohol akofeín. Zníženie ich príjmu znižuje riziko vzniku ochorenia.

Priaznivý vplyv na funkciu astabilitu kostí má fyzická aktivita a šport. Pacientom s osteoporózou sa však odporúča vyhýbať sa aktivitám a športom, ktoré by mohli spôsobiť úrazy a zlomeniny.

Prevencia osteoporózy

Tipy na prevenciu osteoporózy

  • Nepracujte snotebookom na nohách.
  • Keď kráčate, vždy si predstavte, že máte na hlave knihu. Pomôže vám to kráčať vzpriamene.
  • Trávte dostatok času na slnku. Vďaka nemu prijímate vitamín D, ktorý prospieva vašim kostiam.
  • Doprajte si kvalitný spánok. Zokolia postele odstráňte všetky elektronické zariadenia. V izbe majte tmu aspávajte na kvalitnom matraci.
  • Striedajte plecia, na ktorých nosíte kabelku, prípadne ju vymeňte za ruksak.
  • Prijímajte dostatok vápnika. Nachádza sa v mlieku, pohánke, hrášku, brokolici, špenáte, keli, tekvici, citrónoch, maku, sardinkách, v mäse z lososa, vaječnom žĺtku, sóji, mandliach, kapuste, orechoch, strukovinách, sezamových a slnečnicových semienkach či ovsených vločkách.

Autorom textu je: Redakcia portálu lekar.sk