Hyperurikémia (zvýšená koncentrácia kyseliny močovej v krvi) vzniká zvýšenou produkciou kyseliny močovej, alebo jej zníženým vylučovaním, či kombináciou oboch dôvodov. Medzi komplikácie ochorenia patrí dnavá artritída, urolitiáza, renálna dysfunkcia. Zvýšená koncentrácia kyseliny močovej sa niekedy zaraďuje ku prejavom metabolického syndrómu.
K zvýšenej tvorbe kyseliny močovej dochádza pri zvýšenej tvorbe purínov „de novo“. Pri katabolických procesoch je akcelerovaná degradácia purínových nukleotidov. K týmto procesom dochádza pri proliferatívnych ochoreniach, sarkoidóze, hladovaní, infarkte myokardu, ARDS, užívaní cytostatík, žiarení (prostredie, rádioterapia). Môže ísť aj o genetické príčiny (napr. enzymopatie, Lesch-Nyhanov syndróm). Na zvýšení koncentrácie kyseliny močovej sa taktiež podieľa konzumácia niektorých potravín (vnútornosti, morské plody, koncentrovaný alkohol, konzervy, údeniny, strukoviny, čokoláda).
Kyselina močová sa vylučuje najmä obličkami. K zníženému vylučovaniu dochádza pri ochoreniach obličiek, pri ochorení na diabetes mellitus, nefropatiách. Môže nastať pri otravách (napr. olovom), užívaní niektorých liekov (tiazidy, cyklosporín), pri hypotyreóze, preeklampsii v gravidite.
Asymptomatická hyperurikémia môže trvať aj celý život. Najčastejšou komplikáciou je dnavá artritída. Prejavuje sa opakujúcimi sa záchvatmi (často v noci akútne sa objavujúcimi náhlymi záchvatmi), ktoré sa často objavujú po námahe alebo pri nedodržaní diéty. Zvyčajne postihuje metatarzofalangový kĺb palca nohy, menej často kolená a ramená. Kĺb je opuchnutý, bolestivý, koža nad ním začervenaná, teplá. V kĺbovej dutine sa nachádza serózny exsudát s obsahom kyseliny močovej. Záchvat môže byť sprevádzaný celkovými príznakmi zápalu. V čase medzi záchvatmi je pacient asymptomatický. Pri chronickej dne sa v okolí kĺbov a v epifýzach kostí vyvíjajú ložiská s obsahom urátových kryštálikov. Hovoríme o dnových tofoch. Vyskytujú sa na kĺboch končatín, ušnom laloku, šľachách, extenzoroch drobných kĺbov ruky.
Urátová nefrolitiáza býva komplikáciou dny, môže sa však vyskytnúť aj bez nej. Urikémia býva zvýšená aj pri iných typoch nefrolitiázy. Urátová nefróza je neskorou manifestáciou ťažkej dny. Kryštály močanu sodného sa ukladajú v interstíciu drene obličiek, môžu sa prejaviť proteinémiou, hypertenziou, obličkovou nedostatočnosťou.
Hyperurikemická nefropatia je reverzibilná príčina akútneho zlyhania obličiek. Vyzrážaním urátov v renálnych tubuloch a zberných kanálikoch dochádza k obštrukcii toku moču. Vzniká náhlou nadprodukciou urátu (napr. pri nekróze buniek).
Zvýšená koncentrácia kyseliny močovej má proagregačný, prozápalový, prooxidačný a proliferačný efekt, vedie k porušeniu endotelovej dysfunkcie, čím dochádza k rozvoju aterogenézy a následne ku kardiovaskulárnym príhodám.
V sére sa stanovuje koncentrácia kyseliny močovej. O hyperurikémiu ide u mužov pri koncentrácii > 416 μmol/l, u žien > 360 μmol/l. Pri dne sa vykonáva RTG vyšetrenie, ktoré môže potvrdiť osteolytické lézie v okolí kĺbov. V synoviálnej tekutine a v tofoch sa mikroskopicky zisťuje prítomnosť urátových kryštálov.
Základom zníženia urikémie je adekvátna liečba základného ochorenia. Pri niektorých stavoch sa koncentrácia kyseliny močovej považuje za indikátor metabolickej kompenzácie, resp. indikátor rizika kardiovaskulárnych komplikácií, progresie chronického obličkového poškodenia.
Dôležité je dodržiavanie diéty: znížiť príjem potravín bohatých na puríny, obmedziť alkohol, pri nadváhe alebo obezite znížiť hmotnosť. Z farmakoterapie sa používajú urikostatiká – blokátory syntézy kyseliny močovej (blokátory xantinoxidázy – alopurinol), urikosuriká (zvyšujú vylučovanie kyseliny močovej obličkami). Pri nefrotiliáze alebo nefropatii je možné podávať iba urikostatiká. Akútny záchvat dny sa lieči kolchicínom, prípadne nesteroidnými antiflogistikami.
Základom je správna životospráva, primeraná fyzická aktivita, pitie dostatočného množstva tekutín a vyhýbanie sa stresu. Vhodná diéta pri hyperurikémii pozostáva z nízkotučných mliečnych výrobkov, rastlinných olejov a tukov, čerstvej zeleniny a ovocia, z pochutín sú vhodné napríklad želatínové torty, sušienky, ovocná zmrzlina, puding.