Tvorba črevných plynov je prirodzenou súčasťou zdravého trávenia. V čreve zdravého človeka sa vytvorí 1-2 litre plynu denne. Nadúvanie je lekársky pojem definujúci vznik a zadržiavanie plynu v tráviacom systéme. Symptómy v tráviacom trakte, ako je pocit nafúknutého brucha, známy ako nafukovanie, plynatosť, vetry či meteroizmus, sa nevyhýbajú deťom ani dospelým. Najčastejšie sú spôsobené nevhodným zložením potravy, stresom a nedostatkom fyzickej aktivity.
Plyn sa v črevách zhromažďuje dvoma hlavnými spôsobmi – konzumáciou jedla a vznikom plynov v priebehu rozkladu potravy. Pri konzumácii jedla a požívaní tekutín sa do tráviaceho systému dostáva malé množstvo vzduchu, hovoríme o aerofágii. Jeho množstvo však neúmerne narastá pri rýchlej a hltavej konzumácii, keď vzduch z prijatej potravy nie je vytlačený z ústnej dutiny. Tento faktor postihuje už dojčatá a prejavuje sa brušnou kolikou. Aj pitie sýtených nápojov zvyšuje jeho obsah v tráviacej rúre. Konzumácia potravy a následné procesy mechanického a chemického spracovania aj skvasovania zvyškov mikrobiálnou flórou však produkujú väčšie množstvo plynov.
Zloženie plynov je nasledovné: 59 percent dusíka, 21 percent vodíka, 9 percent oxidu uhličitého, 7 percent metánu a 4 percentá kyslíka. Týchto plynov sa organizmus väčšiny ľudí zbavuje asi 12-krát denne vylúčením cez análny otvor pasážou plynov, laicky prdením. Nadmerné nadúvanie však môže spôsobiť viacero príčin. Okrem zloženia potravy a spôsobu jej spracovania sa na množstve plynov podieľajú akékoľvek patologické zmeny jednotlivých častí tráviacej rúry a žliaz do nej ústiacich. Najčastejšou príčinou nadúvania je konzumácia väčšieho množstva oligosacharidov (alfa-galaktosidov, rafinózy, verbaskózy), obsiahnutých v strukovinách alebo iných potravinách (kapusta, brokolica, hrozienka, slivky, jablká) s vysokým povrchovým napätím, ktoré spôsobuje vznik peny. Táto pena bráni prirodzenému odchádzaniu črevných plynov.
Problém s nadúvaním môže súvisieť s poruchami trávenia laktózy, fruktózy alebo konzervačných látok a stabilizátorov potravín. Potenciálne stavy prispievajúce k nadúvaniu zahŕňajú zápchu, ochorenie žalúdka a čriev, potravinové intolerancie, ako je intolerancia laktózy, syndróm dráždivého čreva, Crohnovu chorobu, celiakiu, cukrovku, poruchy príjmu potravy, ulceróznu kolitídu, dumping syndróm, gastroezofageálny reflux, autoimunitnú pankreatitídu, peptické vredy a iné ochorenia. Porušenie mikrobiálnej rovnováhy užívaním antibiotík je častým dôvodom nadúvania. Problémy s nadúvaním môžu mať aj psychosomatický pôvod, často sa objavujú pri zvýšenej úzkosti. V niektorých prípadoch môže dlhotrvajúce nadmerné nadúvanie viesť ku vzniku sociálneho nepohodlia a izolovanosti.
Príznakom nadúvania je bolesť brucha spojená s vydutím podbruška. Ak sa plynatosť objavuje aj po úprave stravovacích návykov a prejavujú sa sprievodné príznaky (vydutie brucha spojené s bolestivosťou, produkcia silne zapáchajúcich plynov v obrovských množstvách, vracanie, hnačka, zápcha, neúmyselné chudnutie, pálenie záhy či krv v stolici), odporúča sa návšteva praktického lekára a odborné vyšetrenie.
Diagnostika zahŕňa podrobnú anamnézu pacienta, fyzickú prehliadku, krvné testy (na odhalenie infekcie alebo možných potravinových intolerancií). V niektorých prípadoch sa vyšetrenie doplní o endoskopické vyšetrenie žalúdka a hrubého čreva.
Liečba a prevencia
Existuje niekoľko spôsobov liečby plynatosti v závislosti od príčiny problému. Pri samoliečbe symptómu je vhodné sledovať vlastné stravovacie návyky vedením stravovacieho denníka a vylúčiť zložky potravy, ktoré plynatosť spôsobujú. Ak strava obsahuje veľké množstvo uhľohydrátov, odporúča sa ich nahradenie ľahšie stráviteľnými alternatívami, ako sú zemiaky, ryža a banány. Okrem zloženia stravy je nutné zmeniť aj frekvenciu jej príjmu; odporúča sa konzumácia menšieho množstva potravy a vhodné je potravu si rozdeliť na viac menších porcií. Potravu treba rozžuť a nezapíjať ju v priebehu konzumácie. Fyzická aktivita, ako prechádzky a joga, pomáha pri podpore trávenia a môže zabrániť vzniku nadmernej plynatosti. Užívanie liekov na báze drevného uhlia, ktoré absorbujú plyn cez tráviaci systém, užívanie antacíd, diétnych doplnkov a podobne prináša úľavu. V prípade nadúvania v dôsledku zloženia stravy sa odporúča užívanie látok, ktoré viažu povrchovo aktívne zložky črevného obsahu a tak bránia tvorbe peny. Najčastejšie sú to nestráviteľné a nevstrebateľné silikónové oleje (simetikon, dimetikón). Po liečbe antibiotikami je vhodné vo zvýšenej miere konzumovať probiotické potraviny alebo doplnky výživy s obsahom laktobacilov a bifidobaktérií. Ak je plynatosť symptómom iného ochorenia, jeho liečba tento systém dokáže eliminovať.