04.07.2019 • 5 minút na prečítanie

Parazity

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

Črevné červy, tiež známe ako parazitické červy, sú jedným z hlavných typov parazitov v črevách človeka. Dva hlavné kmene – hlístovce a ploskavce zahŕňajú viacero typov parazitov. Najčastejšie sa objavujú pásomnice, motolice a škrkavky. Rozsah symptómov závisí od množstva parazitov. Ide o liečiteľný stav, ktorému sa dá predchádzať dôkladnou prevenciou.

Príznaky

Bežné príznaky črevných červov sú:

  • bolesť brucha
  • hnačka, nevoľnosť alebo zvracanie
  • plynatosť/nadúvanie
  • únava
  • nevysvetliteľný úbytok hmotnosti

Osoba s črevnými červami môže tiež pociťovať úplavicu (dyzentéria), kedy črevná infekcia spôsobuje krv a hlien v stolici. Črevné červy môžu tiež spôsobiť vyrážku alebo svrbenie okolo konečníka alebo vulvy.

Niektorí ľudia môžu mať črevné červy roky bez toho, aby zažili akékoľvek príznaky.

Vznik a príčiny

Jedným zo spôsobov, ako sa nakaziť črevnými červami, je konzumácia surového alebo nedostatočne správne upraveného mäsa z infikovaného zvieraťa, ako je napríklad krava, prasa alebo ryby. K ďalším možným príčinám vedúcim k infekcii parazitom patrí:

  • konzumácia kontaminovanej vody
  • kontaminovaná pôda
  • kontakt s kontaminovanými výkalmi
  • zlá hygiena

Ak človek prijme kontaminovanú látku, parazit prechádza do čreva, kde sa rozmnožuje a rastie. Akonáhle sa rozmnoží a množstvo parazitov sa zväčší (aj do veľkosti), môžu sa objaviť prvé symptómy.

Rizikové faktory: Na črevné červy sú obzvlášť citlivé deti. Rizikovým miestom nakazenia je prostredie s kontaminovanou pôdou, ako sú pieskoviská a školské ihriská. Vyššie riziko nákazy je tiež u starších ľudí aj kvôli ich slabšiemu imunitnému systému.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je asi 10 percent ľudí v rozvojových krajinách infikovaných črevnými červami. Ľudia v rozvojových krajinách sú vystavení vyššiemu riziku nákazy kvôli pitnej vode z kontaminovaných zdrojov a tiež zníženej úrovni hygieny.

Diagnóza

Ak má človek niektorý z vyššie uvedených príznakov a najmä ak zároveň vycestoval z krajiny, mali by navštíviť lekára. Je nutné vyšetrenie stolice na kontrolu prítomnosti parazita.

Ďalšou možnosťou je tzv. páskový test, pri ktorom sa niekoľkokrát nanesie páska na konečník, aby sa získali vajíčka červov. Následne ich možno identifikovať pod mikroskopom.

Ak nie sú zistené červy alebo vajíčka, lekár môže vykonať krvný test na zistenie protilátok, ktoré telo vytvára, keď je infikované parazitom. Okrem toho sa môže urobiť röntgenové vyšetrenie alebo použiť zobrazovacie testy, ako je počítačová tomografia (CT) alebo zobrazovanie magnetickou rezonanciou (MRI) v závislosti od rozsahu alebo miesta podozrenia z ochorenia.

Liečba

Niektoré typy črevných parazitov, ako napríklad pásomnice, môžu zmiznúť samy od seba, ak má človek silný imunitný systém a udržiava zdravý životný štýl. V závislosti od typu črevnej infekcie sa však môže vyžadovať liečba antiparazitickými liekmi. Vážne príznaky by nemali byť ignorované a sú nimi:

  • krv alebo hnis v stolici
  • zvracanie denne alebo častejšie, ako je bežné
  • zvýšená telesná teplota
  • extrémna únava a dehydratácia

Liečebný plán býva určený na základe typu črevného parazita a príznakov. Infekcie pásomnice sa zvyčajne liečia perorálnym liekom, ako je praziquantel, ktorý paralyzuje dospelé pásomnice. Praziquantel spôsobuje, že sa pásomnice oddelia od čreva, rozpustia sa a potom vychádzajú z tela stolicou.

Bežné liečby infekcie škrkavkami zahŕňajú mebendazol a albendazol.

Ťažkosti obvykle začínajú ustupovať po niekoľkých týždňoch liečby. Po jej ukončení sa opätovne odoberie ďalšia vzorka stolice na kontrolu stavu.

Komplikácie: Črevné červy zvyšujú riziko anémie a črevných blokád. Komplikácie sa vyskytujú častejšie u starších dospelých a u ľudí, ktorí majú oslabený imunitný systém, ako sú ľudia s infekciou HIV alebo AIDS.

Črevné infekcie môžu predstavovať vyššie riziko, ak je žena tehotná. Pokiaľ dôjde k nákaze parazitom, lekár určí, ktorá antiparazitická liečba je bezpečná a zdravotný stav pacienta je počas liečby dlhodobo sledovaný.

Prevencia

Aby človek predišiel črevným červom, pred a po použití toalety a pred prípravou alebo konzumáciou potravín je dôležité dôkladné umytie rúk mydlom a teplou vodou.

Dodržiavaná by mala byť tiež bezpečnosť potravín:

  • vyhýbať sa surovým rybám a mäsu
  • mäso dôkladne pred tepelnou úpravou umyť a tiež dostatočne uvariť
  • pred konzumáciou nechať varené mäso odpočívať tri minúty, aby teplo dokončilo potrebné procesy
  • pri úprave mrazeného jedla dodržiavať postup
  • umývať, dôsledne lúpať alebo variť všetko surové ovocie a zeleninu

Počas pobytu v rozvojových krajinách je dôležité vyhýbať sa priamemu kontaktu s vodou, prevárať vodu a dôkladne očistiť ovocie a zeleninu, ktoré človek skonzumuje. Takisto je vhodné byť opatrný pri výbere hotového jedla a dôkladne si umývať ruky.

Redakcia portálu Lekár.sk
Ochorenia
bolesť bruchahnačkakonečníknevoľnostpálenieparazitárne ochorenieplynatosťúnavavracanie