Patrícia Turiničová je histaminičkou od roku 2015. V tom čase sa dalo nájsť málo informácií o tom, ako sa s histamínovou intoleranciou stravovať. A tak sa rozhodla, že založí blog, kde bude opisovať svoje skúsenosti a vymýšľať nové recepty, ktoré možno raz niekomu pomôžu.
Ahoj Patrícia, odkiaľ pochádzaš a kde momentálne žiješ?
Narodila som sa v Bratislave, no celý život žijem v Komárne. Pár rokov som bývala v Nitre, kým som študovala na vysokej škole. Jedno obdobie som žila aj v zahraničí.
Kedy si si všimla, že s tvojím trávením niečo nie je v poriadku?
S trávením som mala problémy skoro celý život. Už ako malá som mala nepríjemnú skúsenosť v jednej reštaurácii, keď som si dala vyprážané šampiňóny s hranolkami a tatárskou. Prišlo mi nevoľno a vo mne sa od vtedy vybudoval blok a nedokázala som viac v reštaurácii jesť.
Najzávažnejšie problémy sa však dostavili iba niekoľko rokov dozadu. HIT mi zistili pred rokom a pol, presne, keď som žila v Anglicku. Tam tá strava skutočne nie je najlepšia a pravdepodobne sa môj pohárik naplnil tak, že nakoniec pretiekol.
Ako sa problémy zvykli najčastejšie prejavovať?
Ja osobne mám najčastejšie tráviace ťažkosti a migrény. Nafúknuté brucho, kŕče, hnačky, no občas sa vyskytne aj žihľavka, opuchnutý jazyk, popraskané pery a podobne.
Čím všetkým si si prešla, kým sa podarilo lekárom stanoviť diagnózu?
Fúha, to by bolo na dlho :-). Ale v skratke, prešla som si infúziami, CT vyšetrením, magnetickou rezonanciou, rehabilitáciami, keďže niektorí lekári si mysleli, že mám problémy s krčnou chrbticou. Iní tento názor vyvracali, keďže som na to vraj veľmi mladá a podobne. V každom prípade som pár rokov chodila od lekára k lekárovi.
Ktorý lekár ti stanovil správnu diagnózu?
Správnu diagnózu mi stanovila moja alergologička. Išla som k nej s podozrením na intoleranciu laktózy, no ona z môjho príbehu presne vedela, ktoré odbery má spraviť a o pár týždňov, keď mi prišli výsledky mi oznámila, že mám histamínovú intoleranciu.
Pomohol ti s jedálničkom tvoj lekár?
S jedálničkom som sa nakoniec popasovala viac menej sama, za pomoci inej doktorky, ktorá však má s intoleranciami a potravinovými alergiami dlhoročné skúsenosti. Ona ma vlastne naviedla na akýsi správny smer.
Kedy vznikla myšlienka založiť blog?
Svoj blog Hit je zdravo žiť som založila asi 2 mesiace po zistení tejto intolerancie. Mala som za sebou skutočne zlé obdobie, trpela som, že som nemohla jesť to, čo predtým. Nechodila som veľmi do spoločnosti, aby som nemusela sledovať, ako moji priatelia jedia pizzu a podobne.
Uvedomila som si však, že sa nechcem naďalej deptať a keďže kedysi som sa venovala cukrárstvu, k pečeniu a vareniu som mala vždy blízko. Okrem toho informácií o HIT bolo málo a tak som si povedala, že založím blog, v ktorom budem opisovať svoje skúsenosti, vymýšľať nové recepty a možno tým niekomu raz pomôžem.
Aké sú tvoje ďalšie aktivity okrem varenia, pečenia a písania?
Ja som ten typ človeka, ktorý z duše nenávidí nudu! Nedokázala by som sedieť v kancelárii a robiť stereotypnú prácu a tak je jasné, že koníčkov a aktivít mám niekoľko.
Okrem blogu je mojou najväčšou vášňou hudba. Spevu sa venujem od malička a aj keď to ešte nie je úplne na profesionálnej úrovni, mám pár vlastných skladieb, spoluprác, prvý videoklip i občasné vystúpenia.
Okrem toho milujem zvieratá a prírodu. K nim ma momentálne viaže moje zamestnanie v krásnom Malkia Parku. Nenudím sa a práve to ma napĺňa.
Čo by si odkázala našim čitateľom?
Je to náročné, sama som si tým prešla, no dôležité je zachovať pokoj. Stres je najväčším nepriateľom histaminika a toto neustále opakujem dookola pri každej podobnej otázke. Sama sebe to musím niekoľkokrát denne zdôrazňovať.
Keď si prejdete najhoršou, počiatočnou fázou, eliminačnou diétou a nájdete ten svoj jedálniček, zistíte, že to nakoniec nie je až taká katastrofa. Začne vlastne žiť novým, zdravým životným štýlom :-).