S vetrami zápasíme všetci. Priemerne sa u človeka vyskytnú 5- až 15-krát za deň. Viete, ktoré nápoje vám pomôžu zmierniť plynatosť?
V nasledujúcom článku sa dozviete:
Plynatosť je súčasťou života každého z nás. Črevný plyn pozostáva z kyslíka, oxidu uhličitého, dusíka, vodíka a metánu. Tvorí sa v tráviacom trakte a je prirodzeným výsledkom trávenia potravy. Naše telo ho uvoľňuje ústami (grganím) alebo cez konečník (vetrami). V prípade, že sa plyn neuvoľní, nahromadí sa v črevách, kde spôsobuje nadúvanie a bolesť.
Človek má vetry v priemere 5 až 15-krát za deň. Toto číslo však môže ovplyvniť viacero faktorov vrátane stravy, trávenia a celkového zdravia čriev. Niekedy môže nadmerná plynatosť sprevádzaná bolesťou signalizovať aj vážny zdravotný problém.
Nadúvanie a plynatosť môžu byť spôsobené rôznymi faktormi, od prirodzených telesných procesov až po špecifické stravovacie návyky či tráviace poruchy.
Vzduch prehĺtame denne, bez toho že by sme si to uvedomovali. Deje sa tak počas jedenia, pitia, žuvania žuvačky, rozprávania alebo aj fajčenia. Pitie sýtených nápojov, ako je sóda alebo pivo, môže tiež vytvárať prebytočný vzduch v žalúdku, a to obzvlášť ak pijete so slamkou. Starší ľudia môžu vo väčšej miere prehĺtať vzduch, ak im nesedia dobre zubné náhrady.
Je známe, že niektoré potraviny vedú k väčšej produkcii plynov ako iné, čo prispieva k nadúvaniu. Medzi tieto potraviny patria napríklad strukoviny, brokolica, karfiol, kapusta, cibuľa, cesnak alebo celozrnné potraviny s vysokým obsahom vlákniny. K nadúvaniu vedú preto, že tenkému črevu chýbajú enzýmy, ktoré by mali tráviť cukry v spomínaných potravinách. Nestrávené potraviny sa tak dostanú do hrubého čreva, kde ich baktérie metabolizujú na plyny vodíka a oxidu uhličitého.
Mnoho ľudí pociťuje kŕče, nadúvanie a plynatosť aj po požití mlieka, niektorých syrov alebo zmrzliny. Ide o laktózovú intoleranciu, kedy chýba enzým laktáza, ktorý je potrebný na trávenie mliečnych cukrov. Rovnako sa prejavuje aj intolerancia fruktózy, čo sú ťažkosti so vstrebávaním fruktózy v niektorých druhoch ovocia a v sladidlách.
Syndróm dráždivého čreva je chronický stav charakterizovaný opakujúcimi sa bolesťami brucha, zmenami v stolici, nadúvaním a kŕčmi. Ľudia s týmto syndrómom často pociťujú citlivosť na určité potraviny, stres alebo hormonálne zmeny. Medzi ďalšie ochorenia, ktoré môžu narušiť normálne trávenie, patria Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, celiakia alebo aj premnoženie baktérií v čreve.
Existuje niekoľko prirodzených metód, od úpravy stravy, zmien životného štýlu až po jednoduché domáce recepty, ktoré môžete začleniť do svojho každodenného fungovania. Nasledujúce tipy vám pomôžu zmierniť nadúvanie a dosiahnuť lepšie trávenie.
Nadmerné grganie, vetry a nadúvanie sa často dajú vyriešiť jednoduchými diétnymi zmenami. Ak ide o jediné príznaky, ktoré máte, zriedka predstavujú nejaký závažný zdravotný problém. Poraďte sa so svojím lekárom, ak sa nadúvanie a plynatosť nezmierni pomocou diétnych opatrení, najmä ak si všimnete niektoré z nasledovných príznakov:
Tieto príznaky môžu signalizovať závažné ochorenie tráviaceho traktu.
Pri písaní tohto článku boli použité tieto zdroje:
https://gi.org/topics/belching-bloating-and-flatulence/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7314-gas-and-gas-pain
https://www.healthdirect.gov.au/bloating
https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/bloated-bloating