24.12.2024 • 6 minút na prečítanie

Koľko cukru denne môžete prijať bez výčitiek?

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

December je plný sladkých pokušení. Viete, ako čítať údaje o cukre na etiketách a ako cukor udržať pod kontrolou?

Cukor a sladkosti

Nie je cukor ako cukor

Skôr než sa dostaneme k odpovedi na otázku, aké množstvo cukru v strave je bezpečné, je dôležité spomenúť, že je veľký rozdiel medzi prírodným a pridaným cukrom. Nie každý cukor v strave je totiž zlý – práve naopak. Cukry, respektíve sacharidy predstavujú základnú zložku nášho jedálnička.

Prírodný vs. pridaný cukor

Cukor, ktorý sa pridáva do spracovaných potravín, je pre vaše zdravie oveľa škodlivejší ako jeho prírodná alternatíva, ktorá sa nachádza v ovocí a zelenine.

  • Prírodné cukry – sú obsiahnuté v ovocí, zelenine, obilninách či mlieku; do denného limitu prijatých cukrov sa nezapočítavajú. Spomenuté potraviny totiž obsahujú vodu, vlákninu, vitamíny a minerály a sú dôležitou súčasťou stravy.
  • Pridané cukry – sú hlavnou zložkou cukroviniek a mnohých spracovaných potravín. Patrí sem glukózovo-fruktózový či kukuričný sirup a sacharóza, ktoré sa pridávajú do spracovaných potravín a nápojov, na ich denný príjem by ste si teda mali dať pozor. Ide len o kalórie navyše, bez živín.

Koľko cukru denne je bezpečné prijať?

Množstvo pridaného cukru, ktorého denný príjem je považovaný za bezpečný, sa u každého z nás mierne líši a závisí od viacerých faktorov:

  • vek
  • celkový príjem kalórií
  • úroveň fyzickej aktivity
  • individuálne potreby človeka

Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie WHO by pridané cukry vo všeobecnosti mali tvoriť menej ako 5 % (maximálne 10 %) vášho denného energetického príjmu.

Koľko cukru môžu prijať dospelí

Priemerný denný kalorický príjem dospelého človeka je približne 2 000 kcal. Ak maximálne množstvo pridaného cukru na deň činí 10 % kalorického príjmu, dospelý človek môže prijať maximálne 50 g pridaného cukru, čo predstavuje asi 12 čajových lyžičiek.

Pre udržanie zdravia je však optimálnych len 5 %, teda polovica z uvedeného množstva (25 g). Presné číslo získate individuálnym prepočtom podľa vášho denného príjmu kalórií.

Shutterstock.com

Koľko cukru môžu prijať deti

Maximálna denná dávka pridaného cukru u detí je stanovená o čosi prísnejšie než u dospelých. Dôvodom na tento „dvojaký meter“ je fakt, že vysoký príjem cukru negatívne ovplyvňuje vývoj, správanie a zdravie dieťaťa.

Vek dieťaťaMaximálne množstvo pridaného cukru/deň
4 – 6 rokov19 g
7 – 10 rokov24 g
11 a viac rokov30 g

Koľko cukru prijme priemerný občan Slovenska

Viete, koľko cukru denne spotrebovali v priemere ľudia na Slovensku v roku 2023? Bolo to až 88 gramov cukru na osobu, čo je 352 kalórií, teda podstatná časť denného energetického príjmu. Ide o takmer dvojnásobnú hodnotu maximálnej odporúčanej dávky.

V množstve prijatého cukru na osobu a deň našu krajinu „predbehli“ tieto štáty:

  • Spojené štáty americké – cca 126 g
  • Nemecko – 102,9 g
  • Holandsko – 102,5 g
  • Írsko – 96,7 g
  • Austrália – 95,6 g
  • Belgicko – 95 g
  • Spojené kráľovstvo – 93,2 g

Príčinou je vysoký podiel cukru v spracovaných potravinách a sladených nápojoch. Nadmerná konzumácia sladkého sa spája s obezitou, cukrovkou 2. typu, srdcovými chorobami, niektorými druhmi rakoviny, zubným kazom, nealkoholickým stukovatením pečene a inými ochoreniami.

Koľko celkového cukru denne je stále v medziach normy?

Pod pojmom „celkový cukor“ máme na mysli nielen pridaný, ale aj prírodný obsiahnutý v potravinách.

Pre celkový cukor nie sú stanovené presné odporúčania. Je však dôležité sledovať váš celkový energetický príjem a konzumovať pestrú a vyváženú stravu.  

Je tiež podstatné si uvedomiť, že tieto odporúčania sú všeobecné a individuálne potreby každého z nás môžu byť rôzne. Ľudia s určitými zdravotnými problémami, ako sú cukrovka, obezita alebo kardiovaskulárne ochorenia, by mali spotrebu cukru konzultovať so svojím lekárom alebo výživovým poradcom, aby dostali personalizované dietologické tipy.

Sledovanie príjmu cukru a vytváranie zdravých stravovacích návykov môže prispieť k celkovému zlepšeniu vášho zdravia a prevencii mnohých ochorení.

Koľko cukru obsahujú potraviny?

Obsah cukru v potravinách sa líši v závislosti od ich typu, prípravy a výrobcu. Prinášame vám zopár príkladov na porovnanie obsahu cukru v niektorých bežných potravinách:

Čokoláda

  • Mliečna čokoláda (100 g) – približne 50 g 
  • Horúca čokoláda (1 šálka) – približne 25 g 

Cukrovinky a sladkosti

  • Gumené medvedíky (20 g) – približne 14 g 
  • Čokoládovo-arašidová tyčinka (100 g) – približne 47 g 

Mliečne výrobky

  • Jogurt s ovocím (150 g) – približne 15 g 
  • Mliečna čokoláda (1 porcia) – približne 20 g 

Ovocie

  • Jablko (priemernej veľkosti) – približne 19 g 
  • Banán (priemernej veľkosti) – približne 14 g 

Nápoje

  • Limonáda (1 plechovka, 355 ml) – približne 39 g 
  • Ľadový čaj (1 pohár, 240 ml) – približne 23 g 

Pečivo

  • Klasický croissant (1 kus) – približne 6 g 
  • Čokoládový muffin (1 kus) – približne 30 g 

Zdravé občerstvenie

  • Ovsené vločky s ovocím (1 porcia) – približne 12 g 
  • Mandle (30 g) – približne 1 g 

Ako už bolo spomenuté, tieto hodnoty sú približné a môžu sa líšiť v závislosti od značky a presného receptu alebo spôsobu prípravy. Pri čítaní potravinových štítkov je rozhodujúce brať do úvahy veľkosť porcie a váš celkový denný príjem cukru. Zdravé stravovacie návyky zahŕňajú uvedomovanie si množstva pridaného cukru a preferovanie potravín s jeho nižším obsahom.

Závislosť od cukru

Sladké, vysoko spracované potraviny stimulujú v mozgu rovnaké oblasti ako nelegálne drogy. Z tohto dôvodu môže cukor spôsobiť, že ľudia stratia kontrolu nad mierou jeho konzumácie.

Avšak cukor nie je ani zďaleka taký návykový ako nelegálne drogy a „závislosť od cukru“ by sa mala dať pomerne ľahko prekonať.

Ako minimalizovať množstvo prijatého cukru v strave?

Ak chcete regulovať, koľko cukru denne prijmete, obmedzte konzumáciu nasledujúcich potravín:

  • Sladené nápoje – jedna plechovka sladenej limonády obsahuje až 8 čajových lyžičiek cukru. Namiesto toho radšej zvoľte čistú vodu. Obmedzte tiež dosládzanie kávy a čaju. Medzi prírodné alternatívy cukru s nulovým obsahom kalórií patrí napríklad stévia.
  • Ovocné šťavy – obsahujú rovnaké množstvo cukru ako sladené nealkoholické nápoje. Stavte na čerstvé alebo konzervované ovocie bez dodatočného sladenia.
  • Cukríky a sladkosti – pokúste sa obmedziť ich spotrebu.
  • Pečivo, sušienky a koláče – najmä trvanlivé výrobky a polotovary majú častokrát vysoký obsah cukru.

Ako znížiť množstvo prijatého cukru v spracovaných potravinách?

Najlepší spôsob, ako redukovať dennú dávku cukru, je obmedziť príjem vysoko spracovaných potravín. Tento postup nevyžaduje ťažkú matematiku, počítanie kalórií ani neustále čítanie etikiet.

Ak sa však z finančných (alebo iných) dôvodov jednoducho nemôžete vzdať spracovaných potravín, tu je niekoľko tipov, ako si vybrať zdravšie:

1.  Je dobré vedieť, že cukor má veľa mien

Môže byť uvádzaný ako:

  • cukor
  • sacharóza
  • kukuričný sirup
  • trstinová šťava
  • fruktóza
  • glukóza
  • dextróza
  • sirup
  • trstinový cukor
  • surový cukor a ďalšie

Uvedomte si, že výrobcovia potravín pridaný cukor často maskujú alternatívnymi názvami.

2. Skontrolujte zoznam zložiek

Ak zoznam zložiek balenej potraviny obsahuje cukor na prvých 3 pozíciách alebo viac ako jeden druh cukru, jeho konečný obsah bude vysoký.

3. Dávajte pozor aj na „zdravé“ potraviny

Tie takisto môžu obsahovať vysoký podiel cukru. Hoci sú označované ako zdravé, stále patria do rovnakej kategórie. Radí sa sem agáva, med, organický trstinový cukor a kokosový cukor.

Shutterstock.com

Ako pripraviť zdravšiu verziu vianočných cukroviniek

Je úplne v poriadku, ak si v zdravej miere (do 50 g cukru na deň alebo výnimočne o čosi viac) doprajete sladkosti aj v ich pôvodnej, nezdravej podobe.

V strave je dôležité predovšetkým zachovať balans. Zdravé potraviny by neboli zdravé bez konzumácie tých nezdravých a naopak. To znamená, že ak sa rozhodnete ponechať vaše vianočné pečivo v klasickej verzii, nič sa neudeje. Koláče totiž nemajú nahradiť pestrú stravu.

Sú len doplnkom, maškrtou po inom, výživnom jedle. V prípade, že toto dodržíte a inak sa budete stravovať zdravo, nemá zmysel byť na seba príliš prísny.

Ak si však chcete pripraviť zdravšiu verziu vianočných sladkostí, tu je pár nápadov:

Ovocné a orechové misy

  • Nachystajte obložené misy alebo šaláty z čerstvého ovocia, ako sú jablká, hrušky, mandarínky a banány.
  • Na stôl položte aj misky s rôznymi druhmi orechov, napríklad vlašskými, mandľami alebo lieskovcami.

Zdravé vianočné pečivo

  • Upečte si domáce vianočné pečivo s redukovaným množstvom cukru. Namiesto rafinovaného skúste použiť sladidlá, ako napríklad med či stéviu.
  • Klasickú múku môžete nahradiť špaldovou a namiesto cukrovej posýpky použiť sekané orechy.
Redakcia portálu Lekár.sk
Ochorenia

Obsah na Lekar.sk vychádza z aktuálnych vedeckých poznatkov a konzultácií s odborníkmi. Použili sme nasledovné zdroje

Súvisiace články

Čo robí s vaším telom prejedanie sa na Vianoce? 8 tipov, ako sa mu vyhnúť

Ochorenia

Vyprážaná ryba či rezeň s majonézovým šalátom, k tomu zákusky od výmyslu sveta aj kvapka alkoholu. Spočítali sme, koľko kalórií…

22 užitočných tipov, ako sa vyrovnať s osamelosťou počas Vianoc

Ochorenia

Ak ostanete na sviatky sami, vedzte, že nie ste jediní. Je veľa ľudí, ktorí budú mať sólo Vianoce z rôznych…

Ako sa počas príprav na Vianoce nezblázniť

Ochorenia

Vianoce sú najkrajšími sviatkami v roku. Tešia sa na ne najmä deti. My dospelí máme v súvislosti s nimi skôr…