Vyprážaná ryba či rezeň s majonézovým šalátom, k tomu zákusky od výmyslu sveta aj kvapka alkoholu. Spočítali sme, koľko kalórií obsahujú jedlá zo sviatočného stola. Ako počas Vianoc jesť všetko, čo máte radi, a pritom nepribrať?
Priemerné jedlo pozostávajúce z mäsa alebo ryby, zemiakov, zeleniny a pohára vína, ktoré skonzumujete v bežný deň, obsahuje približne 420 – 700 kcal. Je to zhruba polovica až tretina toho, čo priemerný dospelý človek spáli za jeden deň (1 300 – 2 000 kcal).
Ak však túto štandardnú dennú spotrebu porovnáte so sviatočnou hostinou pri vianočnom stromčeku s niekoľkými druhmi „jednohubiek“, 4 – 5 pohármi vína, hlavným chodom, dezertom a vianočným pečivom, dostanete sa na viac ako 1 900 kcal.
Aj keď sú to len odhady, aspoň zhruba ste práve nadobudli povedomie o tom, prečo sa na konci Štedrého dňa cítite zle. Samozrejme, neprejedať sa sa ľahšie povie, ako naozaj docieli, najmä keď sme vystavení veľmi chutným lákadlám.
Najjednoduchšia vec, ktorú môžete urobiť, je zostať čo najaktívnejší. Krátky tréning s vysokou intenzitou počas vianočného rána v trvaní len 20 – 30 minút výrazne zvýši citlivosť organizmu na inzulín, a tak bude glukóza z jedla ľahšie „spotrebovaná“ vašimi bunkami, vďaka čomu nepriberiete. Po masívnom jedení sa vám teda bude ukladať menej tuku.
Namiesto toho, aby ste sa hneď po obede uchýlili k spánku, choďte na prechádzku, ktorá pozitívne ovplyvní aj vaše trávenie.
Niekedy je veľmi ťažké odolať všetkým nástrahám, ktoré na nás v obchode čakajú. No pre vaše dobro zvážte, čo skutočne potrebujete a čo nie. Samozrejme, Vianoce sú aj o zákuskoch a lahôdkach, no všetko s mierou. Zostavte si plán, ktoré potraviny kúpite, a to spolu s množstvom. Keď si spíšete takýto nákupný zoznam, držte sa ho čo najdôslednejšie.
Behom sviatkov je naozaj ťažké odolávať náporu nepreberného množstva jedál – čakajú vás návštevy rodiny, starých rodičov či kamarátov a všade, kam prídete, samé dobroty.
Vhodnou stratégiou je ponúknuť sa tým, čo vám chutí najviac, a nenechať sa do jedla nútiť, ak už máte dosť. Slušné odmietnutie by nikoho nemalo uraziť – a vaše telo sa vám poďakuje.
Vizuálne potravinové podnety sú silné. Obrovským spúšťačom prejedania sú pokrmy, ktoré sú na dosah alebo na dohľad. Ak koláče odložíte bokom, vyhnete sa maškrteniu „pre chuť“ nad rámec prípustnosti.
Recepty sa dajú veľmi jednoducho upraviť tak, aby boli zdravšie. Biely cukor nahraďte trstinovým alebo stéviou. Majonézu si môžete vyrobiť domácu z bieleho jogurtu. Rybu nemusíte vyprážať – jednoducho osmahnutá na masle so zemiakmi je pre váš žalúdok určite vhodnejším chodom.
Punč či iný alkohol obsahuje nadmerné množstvo cukru. Ak už cez sviatky chcete nejaký drink, siahnite radšej po suchom víne.
Keď chcete mať svoje jedenie viac pod kontrolou, pred jedlom vypite aspoň jeden pohár vody. Pomáha kontrolovať hlad a prejedanie.
K hlavnému jedlu si zakaždým pridajte porciu zeleniny – zasýti vás a zníži tak množstvo kalórií, ktoré telu dodáte. Ovocie by v jedálničku takisto nemalo chýbať.