December je plný sladkých pokušení. Poradíme, ako čítať údaje o cukre na etiketách a akými zdravšími variantami možno nahradiť sladkosti.
Množstvo cukru, ktoré je bezpečné zjesť za deň, môže závisieť od vášho celkového kalorického príjmu, úrovne aktivity a ďalších faktorov. Vo všeobecnosti je najlepšie sa vyhnúť najmä pridanému cukru.
Pridaný cukor sú totiž len kalórie bez pridaných živín a z dlhodobého hľadiska môže poškodiť metabolizmus. Navyše príjem veľkého množstva cukru môže prispieť k chorobám, ktorým sa dá predchádzať.
Je veľmi dôležité rozlišovať medzi pridaný cukrom a cukrami, ktoré sa prirodzene vyskytujú v potravinách, ako je ovocie a zelenina.
Tieto potraviny obsahujú vodu, vlákninu a rôzne mikroživiny. Prirodzene sa vyskytujúce cukry sú úplne v poriadku. Toto však neplatí pre pridaný cukor.
Pridaný cukor je hlavnou zložkou cukroviniek a je hojný v mnohých spracovaných potravinách, ako sú nealkoholické nápoje a pečené výrobky.
Najbežnejšími pridanými cukrami sú bežný stolový cukor (sacharóza) a kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy .
Ak chcete optimalizovať svoje zdravie, snažte sa vyhýbať potravinám, ktoré obsahujú pridaný cukor.
Cukor, ktorý sa pridáva do spracovaných potravín, je oveľa škodlivejší pre vaše zdravie ako prírodný cukor, ktorý sa nachádza v ovocí a zelenine.
V roku 2021 ľudia na Slovensku skonzumovali denne v priemere 79 gramov cukru na osobu, čo je 317 kalórií.
V konzumácii cukru boli na tom najhoršie krajiny ako Belgicko, Dánsko a Švajčiarsko, kde denne ľudia vo forme cukru prijímali až 471 až 495 kalórií.
Nadmerná konzumácia cukru sa spája s obezitou, cukrovkou 2. typu, srdcovými chorobami, niektorými druhmi rakoviny, zubným kazom, nealkoholickým stukovatením pečene a inými ochoreniami.
Bohužiaľ, na túto otázku neexistuje jednoduchá odpoveď. Niekto môže bez ujmy zjesť veľa cukru, iný by sa mu mal vyhýbať, ako sa len dá.
Niektorí ľudia znesú trochu cukru vo svojej strave, zatiaľ čo u iných spôsobuje chute na ďalšie jedlo, prejedanie sa, rýchle priberanie a choroby.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) poskytuje nasledujúce všeobecné odporúčania:
Je dôležité si uvedomiť, že tieto odporúčania sú všeobecné smernice a individuálne potreby môžu byť rôzne. Ľudia s určitými zdravotnými problémami, ako sú diabetes, obezita alebo kardiovaskulárne ochorenia, by mali spotrebu cukru konzultovať so svojím lekárom alebo výživovým poradcom, aby dostali personalizované odporúčania.
Sledovanie príjmu cukru a vytváranie zdravých stravovacích návykov môže prispieť k celkovému zlepšeniu zdravia a prevencii rôznych ochorení.
Obsah cukru v potravinách sa líši v závislosti od ich typu, prípravy a výrobcu. Prinášame zopár príkladov na porovnanie obsahu cukru v niektorých bežných potravinách:
Tieto hodnoty sú však približné a môžu sa líšiť v závislosti od značky a presného receptu alebo spôsobu prípravy potraviny.
Pri čítaní potravinových štítkov je dôležité brať do úvahy veľkosť porcie a celkový denný príjem cukru. Zdravé stravovacie návyky zahŕňajú uvedomovanie si množstva pridaného cukru a preferovanie potravín s jeho nižším obsahom.
Sladké, vysoko spracované potraviny stimulujú rovnaké oblasti v mozgu ako nelegálne drogy.
Z tohto dôvodu môže cukor spôsobiť, že ľudia stratia kontrolu nad jeho konzumáciou.
Avšak cukor nie je ani zďaleka taký návykový ako nelegálne drogy a „závislosť od cukru“ by sa mala dať pomerne ľahko prekonať.
Tak, ako sa fajčiar musí úplne vyhýbať cigaretám, človek závislý od pridaného cukru sa možno bude musieť úplne cukru vyhýbať.
Obmedzte tieto potraviny v uvedenom poradí:
Pite vodu namiesto sódy alebo džúsov a nepridávajte cukor do kávy alebo čaju.
Namiesto cukru v receptoch môžete vyskúšať ingrediencie ako škorica, muškátový oriešok, mandľový extrakt, vanilka, zázvor alebo citrón.
Skúste byť kreatívny a nájdite si recepty na internete. Môžete jesť nekonečné množstvo úžasných jedál, aj keď zo svojho jedálnička vylúčite všetok cukor.
Medzi prírodné alternatívy cukru s nulovým obsahom kalórií patrí napríklad stévia.
Najlepší spôsob, ako obmedziť cukor, je obmedziť príjem vysoko spracovaných potravín.
Tento postup nevyžaduje ťažkú matematiku, počítanie kalórií alebo neustále čítanie štítkov na potravinách.
Ak sa však z finančných (alebo iných) dôvodov jednoducho nemôžete vzdať spracovaných potravín, tu je niekoľko tipov, ako si vybrať zdravšie:
Vytvoriť zdravšie mikulášske balíčky môže byť kreatívnym a zábavným spôsobom ako podporiť zdravý životný štýl, a to nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Tu sú niektoré nápady, ako vytvoriť balíčky, ktoré obsahujú aj zdravšie alternatívy k tradičným sladkostiam:
Dôležité je zapojiť sa do tvorby balíčkov a vytvoriť niečo osobné a jedinečné.
Pri písaní článku boli použité tieto zdroje: