27.02.2020 • 5 minút na prečítanie

Med – zázrak z prírody

Zdravý život

V tomto článku sa dozviete

Jantárová tekutina doslova nasýtená vitamínmi, minerálmi a éterickými olejmi. Priaznivo pôsobí na imunitný systém, chráni pred infarktom, chudokrvnosťou, podporuje trávenie, uvoľňuje hlieny, tlmí nočný kašeľ. Liečivý zázrak z prírody. Med.

Kvetový, agátový, repkový, lipový, lesný či medovicový. Med je vzácnym prírodným liekom a potravinou, ktorú ľudia poznajú už po tisícročia. Pripisujú sa mu jedinečné výživné vlastnosti a skoro zázračné účinky.

Jedinečné zloženie

Med je zásobným produktom včely medonosnej, ktorá sa s výnimkou arktických oblastí nachádza všade. Je výsledným výrobkom zahusťovania zmesi kvetového peľu a nektáru a pre včely predstavuje životne dôležitý zdroj energie.

Jeho jedinečnosť je daná ľahkou stráviteľnosťou pre všetky druhy živočíchov, pre žiadne nie je toxický a pretože sa v ňom nemnožia baktérie, v prírodnom stave má dlhú trvácnosť.

Med sa údajne skladá z viac ako 75 rôznych zložiek. Podľa svojho pôvodu obsahuje 50 – 80 % invertného cukru (hroznový a ovocný cukor) a okolo 10 % iných sacharidov. Ďalej obsahuje zložitú zmes enzýmov, organických kyselín, látok pôsobiacich antibioticky, stopových prvkov, bielkovín, hormónov a antimikrobiálnych látok.

Pol kilogramu medu obsahuje 1 333 kalórií (biely cukor má 1748 kalórií), 1,4 g bielkovín, 23 mg vápnika, 73 mg fosforu, 4,1 mg železa, 1 mg niacínu, 16 mg vitamínu C, vitamín A, beta-karotén, vitamíny B1, B2, B6, kyselinu pantoténovú, vitamíny D, E a K, horčík, síru, chlór, draslík, jód, sodík, meď, mangán, peroxid vodíka, kyselinu mravčiu, maslovú, jablčnú, éterické oleje.

Účinky a použitie

Vďaka vysokému obsahu cukru sa med používa nielen ako sladidlo, ale ako prírodný posilňujúci prostriedok. V ľudovom liečiteľstve sa odporúča pri ochoreniach pečene, zápale žlčníka a liečbe dvanástnikových a žalúdočných vredov.

Priaznivo ovplyvňuje imunitný systém, blahodarne pôsobí na srdcový sval – chráni ho pred infarktom, vysoký krvný tlak a v kombinácii so škoricou je prírodným liečivom v boji proti vysokým hladinám cholesterolu.

Je výborným prostriedkom na liečbu chudokrvnosti, najmä u detí, podporuje trávenie a funguje aj ako mierne preháňadlo. Éterické oleje v mede pôsobia proti ochoreniam dýchacích ciest, podporujú odhlieňovanie a uvoľnenie priedušiek, tlmia nočný kašeľ. Je účinný v liečbe nachladenie, chrípky a pri problémoch s oslabenou imunitou.

Med má aj upokojujúci účinok, pomáha pri predráždení nervového systému, vyčerpaní a pri zaspávaní. Je vysoko účinný v boji proti baktériám a pre svoje antibakteriálne, protizápalové, protiplesňové, antioxidačné a kožu regenerujúce účinky sa lokálne používa na podporu hojenia rán.

Stal sa významnou súčasťou liečby chirurgických rán, preležanín, popálenín, vredov predkolenia, gangrén, diabetických defektov, ale aj celulitídy, herpesov, lupín, seboroickej dermatitídy, či rán po chemoterapii.

Masti s medom, včelím voskom a olivovým olejom účinkujú proti stafylokokom a kandidám. A čo tak masáž plná medu?

Dávkovanie

Vnútorne sa odporúča med podávať 1 polievkovú lyžicu, neriedený alebo v čaji 3x denne. V prípade akútneho stavu je odporúčané dávkovanie 1 lyžica každú hodinu, resp. 6 – 10x denne v čaji. V prípade prechladnutia a chrípky je najlepší čaj z 2 polievkových lyžíc zázvorovej šťavy, šťavy zo 1 limetky, štipky kajenského korenia, 1 polievkovej lyžice medu.

Všeobecne sa med neodporúča podávať deťom mladším ako 18 mesiacov. Medzi nežiaduce účinky patrí anafylaktická reakcia u ľudí alergických na včelie bodnutie. Tým, ktorí majú problémy s užívaním kvetového medu (alergici a astmatici), sa odporúča vyskúšať med medovicový.

Na priamu spotrebu je najvhodnejší ten od miestneho včelára. Správny med má vždy obsahovať trošku peľu, vďaka čomu je mierne zakalený. Dôležité je tiež vedieť, že pri sladení teplých nápojov by sa nemal dostať do prostredia nad 50 °C, aby nestratil svoje cenné látky a účinky a  že kryštalizácia je prirodzená vlastnosť medu. Pri dovážanom mede hrozí nebezpečenstvo znečistenia baktériami, ktoré produkujú botulotoxín.

Včelí peľ

Radí sa medzi najsilnejšie antioxidanty v prírode a blahodarne pôsobí na všetky orgány v tele. Peľ z rastlín zozbieraný a spracovaný včelami predstavuje chemicky pestrý materiál s kolísavým obsahom jednotlivých základných zložiek.

Obsahuje asi 185 druhov živín , 22 aminokyselín, 25 – 35 % proteínov, 30 – 55 % sacharidov, 1 – 20 % tukov, 27 druhov minerálnych látok (napr. draslík, horčík, vápnik, meď, železo, kremík, síra, fosfor, mangán), vitamíny (veľké množstvo vitamínov B skupiny, vitamíny A, C, D, E a K), organické a nukleové kyseliny, mastné kyseliny, viac ako 100 enzýmov a koenzýmov a rôzne rastlinné metabolity (rutín).

Účinky peľu

Pre svoje široké liečebné uplatnenie má významné miesto v  prevencii a liečbe rôznych ochorení. Peľ je vo všeobecnosti považovaný za veľmi dobré tonikum, spomaľuje procesy starnutia, pomáha pri vypadávaní vlasov, lámaní nechtov.

Vďaka prítomnosti rutínu pomáha pri ateroskleróze, priaznivo ovplyvňuje srdcovo-cievny systém, chráni pred krvácaním do mozgu a sietnice oka. Má priaznivý vplyv na nervový a imunitný systém, pomáha predchádzať infekciám. Používa sa v priebehu predmenštruačného syndrómu, pri ochoreniach tráviaceho traktu – nechutenstvo, zápcha, hnačka, zápal črevnej sliznice.

Je dobrým pomocníkom pri zotavení po operáciách, chráni organizmus pred rôznymi formami žiarenia. Odporúča sa aj pri anémii z nedostatku železa, chorobách pečene, zápaloch prostaty, regulácii hladiny glukózy a rôznych kožných problémoch.

Užívanie

Odporúčané dávkovanie je 1 – 2 čajové lyžičky preventívne, alebo 2 – 3 lyžičky denne liečebne, najlepšie nalačno 15 minút pred jedlom. Liečebná kúra by mala trvať max. 6 až 8 týždňov a radí sa ju absolvovať na začiatku každého ročného obdobia. Nepodáva sa na noc alebo neskoro večer. Pre vznik a rozvoj možnej alergickej reakcie sa začína 2 – 3 guličkami.

Prípravky s obsahom peľu nie sú vhodné pre alergikov, neodporúčajú sa ani onkologickým pacientom (až po porade s lekárom), tehotným a dojčiacim ženám a deťom do 3 rokov.

Veľmi dôležité je dodržiavať špeciálne podmienky uskladnenia, pretože je silne hygroskopický (viaže vlhkosť, mäkne a znehodnocuje sa). Uchováva sa v dobre uzatvárateľnej nádobe, na tmavom a suchom mieste, pri teplote do 9°C. Pri dlhodobom uskladnení je najlepšie ho zamraziť, po roku však stráca svoje cenné vlastnosti.

Peľ je nenávykový a predstavuje cenný bielkovinový produkt. Má nezvyčajnú, mierne kyslú chuť a môže sa pridávať aj na dochutenie ovocných šalátov alebo zdobenie zákuskov.

Záver

Med – tekutý zázrak od včiel. Každý prírodný med obsahuje zmes chemických látok z nektáru mnohých liečivých rastlín, ktoré sa v danom mieste vyskytujú. Je nazývaný aj „elixírom mladosti“. Recepty s obsahom medu sú staré až 3 500 rokov.

Redakcia portálu Lekar.sk
Zdravý život
bolestikašeľkožaliečba pľuzgierovpečeňpopáleniny a obareniatráviace problémyzápal pečenezápal žlčníka