Med a jeho rôzne druhy sú nasýtené rozličnými vitamínmi a minerálmi, ktoré majú blahodarné účinky na naše telo. Podporuje hojenie rán, pomáha pri bolesti hrdla a ešte omnoho viac! To, ako priaznivo na organizmus pôsobí, si prečítate v článku.
Každý prírodný med obsahuje zmes chemických látok z nektáru mnohých liečivých rastlín, ktoré sa v danom mieste vyskytujú. Nazýva sa aj „tekutý zázrak od včiel“ či „elixír mladosti“, pričom recepty s jeho obsahom sú staré až 3 500 rokov.
Kvetový, manuka, agátový, repkový, lipový, lesný či medovicový med? Každému z nich sa pripisujú jedinečné výživné vlastnosti a skoro zázračné účinky. Superpotravinou nie je len med samotný, pozitívne na naše telo pôsobí aj včelí peľ.
Med je zásobným produktom včely medonosnej, ktorá sa s výnimkou arktických oblastí vyskytuje všade na svete. Je výsledkom zahusťovania zmesi kvetového peľu a nektáru a pre včely predstavuje životne dôležitý zdroj energie.
Jeho jedinečnosť je daná ľahkou stráviteľnosťou všetkými druhmi živočíchov – pre žiadny z nich nie je toxický –, a pretože sa v ňom nemnožia baktérie, v prírodnom stave má dlhú trvanlivosť.
Med je zložený z viac ako 75 rôznych zložiek. Podľa svojho pôvodu obsahuje:
OBSAH CUKRU, VITAMÍNOV A MINERÁLOV V MEDE | ||
CUKOR | MINERÁLY | VITAMÍNY |
0,5 kg medu má 1 333 kcal (oproti bielemu cukru, ktorý má 1 748 kcal) | 73 mg fosforu | 16 mg vitamínu C |
23 mg vápnika | B-komplex | |
4,1 mg železa | vitamíny A, D, E, K | |
Med obsahuje 1,4 g bielkovín a v stopovom množstve v ňom nájdeme aj horčík, síru, jód, sodík či mangán. |
Účinky včelieho medu priaznivým ovplyvnením imunitného systému a blahodarného pôsobenia na srdcový sval – chráni ho pred infarktom a vysokým krvným tlakom a v kombinácii so škoricou je prírodným liečivom i v boji proti vysokým hladinám cholesterolu. Je výborným prostriedkom na liečbu málokrvnosti.
Med podporuje trávenie a funguje aj ako mierne preháňadlo. V ľudovom liečiteľstve sa odporúča pri ochoreniach pečene, zápale žlčníka a liečbe dvanástnikových a žalúdočných vredov.
Éterické oleje v mede pôsobia proti ochoreniam dýchacích ciest, podporujú odhlieňovanie a uvoľnenie priedušiek, tlmia tiež nočný kašeľ. Med je teda veľmi účinný v liečbe nachladnutia a chrípky.
Med má aj upokojujúci účinok, pomáha pri podráždení nervového systému, vyčerpaní a pri zaspávaní.
Je vysokoúčinný v boji proti baktériám a pre svoje antibakteriálne, protizápalové, protiplesňové, antioxidačné a kožu regenerujúce vlastnosti sa lokálne používa tiež na podporu hojenia rán. Masti s medom, včelím voskom a olivovým olejom pôsobia proti stafylokokom a kvasinkám.
DRUH MEDU | ÚČINKY NA TELO | ŠPECIFIKÁ |
Manuka | silné antibakteriálne a protizápalové liečivé účinky | za tieto vlastnosti vďačí obsahu metylglyoxalu |
Medovicový | posilnenie imunity, pomáha pri anémii a únave | obsahuje viac železa a draslíka než kvetové medy |
Agátový | podpora spánku a trávenia, uľavuje pri bolesti hrdla | pomalšie kryštalizuje a je svetlejší ako ostatné druhy |
Lipový | zmierňuje kašeľ a bolesti hrdla | typická vôňa lipových kvetov |
Lipový a agátový med patria ku kvetovým alternatívam, no medovicový vzniká zo sladkých výlučkov hmyzu – vtedy hovoríme o lesnom mede.
Špeciálne miesto na trhu má aktuálne med manuka. Pochádza z Nového Zélandu, z kvetov manuky. Hlavnou zložkou, ktorá ho robí výnimočným, je metylglyoxal, ktorý má výrazné antibakteriálne účinky. Manuka med obsahuje aj množstvo antioxidantov, podporuje hojenie, trávenie a imunitu.
Vnútorne sa med odporúča podávať v množstve 1 polievkovej lyžice – neriedený alebo v čaji 3-krát denne. V prípade akútneho stavu je odporúčané dávkovanie 1 lyžica každú hodinu, respektíve 6 – 10-krát denne v čaji. Priveľké množstvo môže spôsobiť hnačky a bolesti brucha, keďže stále ide o „sladkú potravinu“. Med skladujte v sklenenej fľaši na suchom a tmavom mieste.
Vždy by mal obsahovať trošku peľu, vďaka čomu je mierne zakalený. Nemajte strach, kryštalizácia medu je prirodzený dej a neznamená, že sa pokazil. Med by ste pri sladení čaju či jedál nemali dávať do prostredia nad 50 °C, aby nestratil svoje účinky. Pridávajte ho až po miernom ochladení tekutiny, prípadne pokrmu.
Pri dovážanom a zle skladovanom mede hrozí nebezpečenstvo znečistenia baktériami, ktoré produkujú botulotoxín.
Znakom pokazeného medu je vyšší obsah vody vo fľaši alebo prítomnosť peny.
Všeobecne by ste med nemali podávať deťom mladším ako 18 mesiacov a ťažkým alergikom a astmatikom. Jedným z nepriaznivých účinkov medu na ľudské telo totiž môže byť rozvoj anafylaktického šoku, ktorý vzniká ako odpoveď organizmu na alergén – samotný med.