10.11.2020 • 8 minút na prečítanie

Základ pre život bez rakoviny a zdravé srdce: Strava s omega rovnováhou! Máte ju?

Zdravý život

V tomto článku sa dozviete

Už ste vymenili trans tuky? A koľko ste dnes prijali omega-3 a omega-6 mastných kyselín? Dodržujte zdravý pomer a zdravie vám bude slúžiť. Máme pre vás odporúčania podložené vedou.

V článku sa dočítate:

  • Prečo je dôležité konzumovať zdroje omega mastných kyselín?
  • Ako stravou znížiť riziko srdcovo-cievnych ochorení až o 70%.
  • Kde ich vziať? – potraviny s najvyšším obsahom omega-3 a omega-6 mastných kyselín.
  • Poznáte svetlicový olej? Mali by ste!
  • Rozumná náhrada trans tukov – a aký je limit?
  • Stužené alebo čiastočne stužené? Čo vám o tukoch prezradia etikety?

Tuky sú pre zdravie organizmu nevyhnutnou súčasťou. Nesmierne dôležité je dbať na príjem omega-3 a omega-6 polynenasýtených mastných kyselín. Hlavnou informáciou o nich je, že si ich telo nedokáže samé vyprodukovať, a preto ich potrebujeme prijímať zo stravy.

Ako ovplyvňujú zdravie?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny ovplyvňujú mnohé životne dôležité telesné funkcie. Poskytujú telu živiny, ktoré rozvíjajú a chránia bunky. Pomáhajú znížiť hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi, ktorého vysoké hodnoty sú rizikové pre rozvoj ochorení srdca, ciev a mozgu. Ich príjem potrebujú aj naše oči – chránia ich pred degeneráciou makuly.

Pre bábätká, mamičky, športovcov i na dôchodku

Omega-3 mastné kyseliny potrebujú aj deti pre vývin mozgu – o ich príjem by sa mali postarať mamičky ešte počas tehotenstva a prospejú aj im, konkrétne ich cievam a hodnotám tlaku. Starším ľuďom zachovávajú pamäťové a ďalšie kognitívne schopností. Športovci ich prijímajú pre efektívnejšie využitie tukov pre energiu a budovanie svalovej hmoty. Aj vitamíny rozpustné v tukoch vďaka nim telo lepšie vstrebáva.

Tuky a tehotenstvo
ZDROJ:Kaspars Grinvalds/Shutterstock.com

Mnohé epidemiologické štúdie a klinické testovania ukázali vplyv príjmu omega-3 mastných kyselín na rôzne ochorenia ako sú srdcovo-cievne choroby, rakovina, astma, reumatoidná artritída, osteoporóza a ďalšie. Štúdie tohto vzťahu stále prebiehajú. Avšak ako veľmi dôležitý sa vo vplyve na závažné ochorenia ukázala vyváženosť príjmu omega-3 a omega-6 polynenasýtených mastných kyselín. Odborníci potvrdili, že ich príjem v pomere 4:1 je sekundárnou prevenciou s výsledkom až 70%-ného zníženia úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia.

Slováci sú na desine!

Problém stravovania dnešnej doby je, že prijímame enormne viac omega-6, a tak namiesto toho, aby sme spomínaným ochoreniam zabránili, privolávame si ich. Aj u slovenskej populácie je príjem omega-6 mnohonásobne vyšší, a to v priemere až 1:10 a viac! Nachádzajú sa totiž najmä v mäse, vajciach a v rastlinných olejoch. Ich príjem v strave je veľmi dôležitý, avšak len správny pomer znižuje riziko vzniku zápalov, chronických a civilizačných ochorení.

Závery ďalšej štúdie odborníkov oddelenia Klinickej výživy a dietetiky v Univerzitnej nemocnici v Madride však odporúčajú zamerať sa predovšetkým na zabezpečenie individuálneho primeraného denného príjmu tukov.

Ako dôležitú premennú, ktorú je potrebné brať do úvahy, vedci uvádzajú fakt nedostatočného príjmu omega-3 mastných kyselín v strave západnej populácie. Možno preto konštatovať, že pre zdravie vo všeobecnosti ako aj pre zníženie výskytu ochorení srdca a ciev je nevyhnutný adekvátny príjem oboch týchto typov esenciálnych mastných kyselín, no pomer omega-3 k omega-6 by nemal byť rozhodne vyšší ako 1:4-1:1. Napriek tomu sú podľa odborníkov v klinickej výžive a dietetike potrebné ďalšie štúdie pre ozrejmenie mnohých kontroverzných aspektov, ktoré v tejto problematike vznikajú.

Najlepšie odporúčanie – to dá zdravý rozum

Na základe zhodnotenia mnohých výskumov a odborných publikácií na túto tému sa odborníci z univerzitnej nemocnice v hlavnom meste Španielska zhodujú v nasledovnom:

,,Inštitúcie a organizácie pôsobiace v oblasti výživy a zdravia by mali vytvoriť pevný konsenzus v odporúčaniach pre laickú, ale aj odbornú verejnosť s ohľadom na stanovenie i dodržiavanie vyváženej stravy. V tomto smere je treba podporovať edukáciu s prioritou zdôrazňovania potreby zvýšenia spotreby potravín bohatých na omega-3 mastné kyseliny (EPA – eikozapentaénová kyselina a DHA – dokozahexaénová kyselina) a tiež začlenenia funkčných potravín – so zárukou čistoty a kvality produktov, ktoré by sa mali konzumovať v rámci vyváženej stravy,´´ uvádzajú špecialisti v klinickej výžive a dietetike Carmen G. Candela, Bermejo Lopez a doktorka Viviana Loria Kohen.

Vymeniť!

Čo je podľa špecialistov na výživu najdôležitejšie, je vyvarovať sa najväčšiemu zdravotnému riziku, a to nadmerného príjmu omega-6 a nedostatku omega-3 v strave. Niet najmenších pochýb o tom, že takýto nepomer je na príčine vyššie uvedených civilizačných ochorení.

TOP zdroje omega-3 polynenasýtených mastných kyselín:

  • orechy: vlašské, píniové,
  • semená olejnatých plodín: slnečnicové, ľanové, konopné, tekvicové,
  • tučné ryby, najmä losos, ale aj pstruh.

TOP zdroje omega-6 polynenasýtených mastných kyselín:

Ich najvyšší obsah majú rastlinné oleje a tuky z nich vyprodukované. Výnimkou je kokosový a palmový olej. Používate ich vo vašej kuchyni? Vyskúšajte aj menej známe, no mimoriadne výživné:

  • svetlicový olej,
  • olej z grepových jadier,
  • ľanový olej,
  • makový olej,
  • sójový olej,
  • kukuričný olej.

Najvyšší zdroj kyseliny linolovej – a nielen tej! Poznáte tento olej?

Pozastavili ste sa pri prvom názve? Možno o ňom ,,počujete prvýkrát´´. Olej zo semien rastliny s názvom Svetlica farbiarska je známy aj pod názvom saflorový. Spomedzi rastlinných olejov je najväčším zdrojom polynenasýtených tukov. 79% z nich tvorí kyselina linolová. 13% tvoria mononasýtené mastné kyseliny – kyselina olejová.

Jeho ďalšími nutričnými pokladmi sú vitamíny E, K a tiež cholín. Svetlicový olej ľahko nájdete v bio predajniach so zdravou výživou.

Salforový olej, Svetlicový olej
ZDROJ:jreika/Shutterstock.com

Blahodárne zdravotné účinky známe u polynenasýtených mastných kyselín má nielen jeho vnútorné užitie, no využívaný je aj v kozmetike. Kyselina linolová má totiž schopnosť zbavovať pleť nadmerného mazu a nečistôt, no zároveň hydratuje. Svetlicový olej a ďalšie zdroje kyseliny linolovej sú tiež súčasťou doplnkov výživy s cieľom spaľovania tukov.

Šetriť sa neoplatí!

Pri kúpe produktov myslite na to, že veľkú rolu hrá ich kvalita. Uškodiť vám môže aj ich nesprávne skladovanie, ktoré vedie k oxidácii a v tele k zápalovým reakciám.

Návykových maximálne 30!

Keď je reč o tukoch, nemožno nepripomenúť najväčšie zlo v stravovaní, a tým sú nasýtené transmastné kyseliny, ktoré sa môžu vytvoriť nevhodným, napríklad priemyselným spracovaním. Tak ľahko sa im nevyhnete. Určité množstvo nasýtených mastných kyselín sa nachádza v každom jedle a ak si chcete zachovať zdravý organizmu, nemali by ste presiahnuť príjem tridsiatich gramov týchto tukov za deň. Je preto treba  vyvarovať sa konzumácii tých s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín, ako sú jedlá typu fast-food, jedlá pripravované vyprážaním, tučného mäsa, údenín, slaniny, ale aj mliečnych výrobkov s vysokým percentom tuku ako je napríklad šľahačka.

Trans tuky, transmastné kyseliny, TFA, fast-food
ZDROJ:Cat Box/Shutterstock.com

Pod lupou

V obchode nájdete množstvo výrobkov s vysokým obsahom nasýtených trans tukov označených ako TFA. Ide o návykové dobroty ako sú rôzne cukrárenské výrobky s polevou, perníčky, sójové a kokosové tyčinky, energetické tyčinky, z pečiva pozor na množstvo skonzumovaných croissantov, samotné kupované lístkové cesto a výnimkou nie sú ani sušienky pre celiatikov či sójový nápoj v prášku pre ľudí s intoleranciou laktózy. Čítajte etikety a vyberajte múdro!

Čiastočne stužené menšie zlo? Omyl!

Vedeli ste, že čiastočne stužené tuky obsahujú väčší podiel týchto škodlivých mastných kyselín ako tuky, ktoré sú plne stužené? Kým mliečny tuk obsahuje okolo 3% trans tukov, v čiastočne stužených produktoch ich prijmete až o 57% viac!

Jednoznačné odporúčanie

Podľa American Heart Association je príjem tukov prospešný, ak je súčasťou zdravého jedálneho lístka, v ktorom sú potraviny s obsahom nasýtených a trans tukov s jasným negatívnym vplyvom na zdravie, nahradené potravinami s polynenasýtenými tukmi. Odborníci z AHA odporúčajú tiež zaradiť na jedálny lístok ryby dvakrát týždenne. Tak schválne, kedy ste ich naposledy jedli?

Pri písaní tohto článku boli použité tieto zdroje:

Polyunsaturated Fat

Importance of a balanced omega 6/omega 3 ratio for the maintenance of health. Nutritional recommendations

Redakcia portálu Lekar.sk
Zdravý život
steatózazdravý životný štýl