04.07.2019 • 4 minút na prečítanie

Salmonelóza

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

Určité baktérie zo skupiny salmonella spôsobujú otravu jedlom. Infekcia u človeka prepukne, pokiaľ príjme jedlo alebo vodu kontaminovanú infikovanými výkalmi. Gastrointestinálna infekcia salmonelózy zvyčajne postihuje tenké črevo, pričom ide o jeden z najbežnejších typov otravy jedlom. Viac sa vyskytuje v letných mesiacoch, nakoľko baktéria zo skupiny salmonella sa dokáž e rýchlejšie množ i ť za teplého počasia.

Vznik a príčiny

Salmonelóza najčastejšie prepukne po konzumácii infikovaných potravín. Ide o surové, prípadne zle alebo nesprávne tepelne spracované potraviny. Zvyčajne ide o kuracie mäso, morčacie mäso alebo inú hydinu, vajcia, nepasterizované mlieko alebo šťavu, kontaminované surové ovocie, zeleninu alebo orechy.

Infekcia sa tiež dokáže šíriť, keď si človek po použití toalety neumýva alebo nesprávne umýva ruky. Ďalšou možnosťou šírenia je aj manipuláciou so zvieratami, najmä plazmi a vtákmi.

Riziko salmonelózy môže zvýšiť množstvo faktorov. Medzi ne patria aj tieto:

  • rodinní príslušníci s otravou salmonelózy
  • oslabený imunitný systém
  • vlastnenie zvieraťa – plaza alebo vtáka
  • skupinové bývanie, ako sú internáty alebo opatrovateľské ústavy, kde je človek vystavený častejšiemu kontaktu s mnohými ľuďmi a jedlu pripravenému inými osobami
  • cestovanie do krajín, kde je zlá hygiena

Príznaky

Príznaky otravy jedlom salmonelózy sa zväčša objavujú rýchlo – 8 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín alebo vody. Symptómy môžu byť agresívne a môžu trvať až 48 hodín. Typickým býva:

  • bolesť brucha
  • kŕče v bruchu
  • zimnica
  • hnačka
  • horúčka
  • svalová bolesť
  • nevoľnosť
  • zvracanie
  • príznaky dehydratácie (znížený alebo tmavo sfarbený moč, sucho v ústach a málo energie)
  • krvavá stolica

Diagnostika

Lekár kontroluje stav brucha, prípadne vyrážky s malými ružovými bodkami. Ak je výskyt týchto vyrážok sprevádzaný vysokou horúčkou, môže tento stav naznačovať závažnú formu infekcie salmonelózy zvanej týfus. Pri podozrení na salmonelózu sa môže vykonať krvný test alebo kultúra stolice, ktoré slúžia na kontrolu baktérií v tele.

Liečba

Hlavnou liečbou salmonelózy je nahradenie tekutín a elektrolytov, ktoré človek stratil pri opakujúcich ťažkostiach s prítomnosťou hnačiek. Dospelým sa odporúča doplňovať tekutiny, deti môžu prijímať rehydratačné nápoje. Okrem toho je potrebná úprava stravy, ktorá by mala obsahovať len ľahko stráviteľné potraviny. Vhodné sú banány, ryža, jablká a sucháre, pacient by nemal konzumovať mliečne výrobky. Je tiež potrebný dostatok odpočinku, čo umožňuje telu bojovať s infekciou. Pokiaľ človek nedokáže prijímať tekutiny z dôvodu opakovaného zvracania, je možné ich doplniť intravenózne. V závažných alebo život ohrozujúcich prípadoch lekár môže predpísať antibiotiká.

Ako žiť s chorobou

V prípade prevencie salmonelózy je dôležitá hygiena. S potravinami je dôležité zaobchádzať správne, variť ich podľa odporúčaných teplôt a zvyšky ihneď chladiť v chladničke. Pred a po príprave vysokorizikových potravín umyť riady, dôkladne si umývať ruky (najmä pri manipulácii s vajcami alebo hydinou), pred varením uchovávať potraviny v chlade. Ak človek vlastní plaza alebo vtáka, pri manipulácii nosiť rukavice alebo si dôkladne umývať ruky.

U zdravých ľudí by symptómy choroby mali ustúpiť do dvoch až siedmich dní. Baktérie však môžu v tele zostať dlhšie, čo znamená, že aj keď človek nemá príznaky, stále môže salmonelózou infikovať iných ľudí. Preto aj po vyliečení platia prísne hygienické odporúčania.

Redakcia portálu Lekar.sk
Ochorenia
bolesť bruchadehydratáciahnačkahorúčkakrv v stolicinevoľnostsalmonelózatenké črevovracanie