19.12.2024 • 10 minút na prečítanie

Otrava jedlom: Ako jej môžete predísť a kedy je už nutné vyhľadať lekára?

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

Otrava jedlom je bežný stav spôsobený konzumáciou kontaminovaných potravín alebo nápojov, ktorému sa dá často predísť. Môže viesť k bolesti brucha, hnačke a k zvracaniu, no aj k vážnym komplikáciám, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu. 

Čo je otrava jedlom?

Otrava jedlom nastáva, keď požijete pokrm alebo nápoj kontaminovaný škodlivými mikroorganizmami, toxínmi alebo chemikáliami. Môže viesť k nepríjemným príznakom, ktoré sa zvyčajne objavia v priebehu niekoľkých hodín až dní po konzumácii. 

Väčšina prípadov otravy jedlom je mierna, no niektoré môžu byť závažné alebo dokonca život ohrozujúce, najmä u zraniteľných skupín obyvateľstva, ako sú malé deti, tehotné ženy, starší ľudia a osoby s oslabeným imunitným systémom.

Čo vedie k otrave jedlom a ktoré potraviny sú najrizikovejšie?

Väčšinu otráv jedlom možno pripísať jednej z troch hlavných príčin, ktorými sú baktérie, vírusy alebo parazity. Tieto mikroorganizmy možno nájsť takmer vo všetkých potravinách, ktoré obvykle konzumujeme. Tepelná úprava pri varení ich však zlikviduje skôr, ako sa jedlo dostane na náš tanier. Bežným zdrojom otravy jedlom sú teda surové potraviny, pretože neprechádzajú procesom varenia.

Príležitostne sa potrava môže dostať do kontaktu s mikróbmi z výkalov alebo vývratkov. K takémuto prenosu zvykne dôjsť, ak ste chorí a pred prípravou jedla si neumyjete ruky. Medzi často kontaminované potraviny sa radí mäso, vajcia, mlieko a voda.

Akými príznakmi sa prejavuje otrava jedlom?

Príznaky otravy jedlom sa v závislosti od zdroja infekcie môžu mierne líšiť. Ak sa ním otrávite, je veľmi pravdepodobné, že sa to na vás podpíše niektorými z nasledovných symptómov:

  • podráždený žalúdok
  • bolesť brucha
  • kŕče po jedle
  • hnačka
  • nevoľnosť
  • vracanie
  • strata chuti do jedla
  • mierna horúčka
  • slabosť
  • bolesť hlavy
Bigstockphoto.com

Pri akých príznakoch otravy jedlom by ste mali vyhľadať lekára?

Pri otrave jedlom by ste mali vyhľadať lekársku pomoc, ak sa u vás vyskytne niektorý z nasledujúcich stavov:

  • vracanie alebo hnačka trvajúca dlhšie ako 3 dni
  • silná bolesť brucha a kŕče, ktoré neustupujú
  • extrémny smäd, sucho v ústach, nemočenie
  • závraty, točenie hlavy alebo pocit na odpadnutie
  • rozmazané videnie, svalová slabosť, ťažkosti s prehĺtaním
  • zrýchlená akcia srdca/zvýšený pulz
  • krv v stolici alebo vo vývratkoch
  • horúčka nad 38,6 °C alebo viac

Vysokorizikovým osobám ako dojčatá, ktoré sú nadmerne unavené, podráždené alebo necikajú, ďalej tehotné ženy a starší ľudia by mala byť lekárska pomoc poskytnutá ihneď.

Ktoré mikroorganizmy spôsobujú otravu jedlom?

Baktérie

Salmonela

Salmonela je baktéria vyvolávajúca salmonelózu – ochorenie, ktorému môžete byť vystavení konzumáciou nedostatočne tepelne spracovanej hydiny, vajec, surového mlieka alebo kontaminovaného ovocia a zeleniny, na ktoré sa mikroorganizmy dostanú počas prípravy jedla.

Infekcie salmonelou – za predpokladu, že dobre tolerujete príjem tekutín –, často vymiznú bez potreby liečby. No závažné prípady, najmä tie s dlhotrvajúcou hnačkou, vysokou horúčkou alebo príznakmi dehydratácie, môžu vyžadovať preliečenie antibiotikami.

Baktéria E. coli

Baktériou E. coli sa môžete nakaziť z nedostatočne tepelne upraveného mletého hovädzieho mäsa, nepasterizovaného mlieka alebo kontamináciou jedla pri nedostatočnej hygiene po veľkej potrebe.

Niektoré kmene, ako napríklad E. coli O157:H7, mávajú na svedomí silné kŕče v bruchu a krvavú hnačku. Medzi komplikácie tiež patrí hemolyticko-uremický syndróm (HUS), ktorý môže viesť až k zlyhaniu obličiek, a to najmä u detí.

Listeria monocytogenes

Nachádza sa v nepasterizovaných mliečnych výrobkoch, údených rybách a polotovaroch, ktoré sú skladované po dlhú dobu.

Okrem typických príznakov môže listéria spôsobiť symptómy podobné chrípke (horúčka, bolesti svalov) a závažné problémy, ako je meningitída alebo potrat u tehotných žien.

Clostridium botulinum

Túto baktériu môžete dostať z konzervovaných potravín, ako aj niektorých fermentovaných alebo údených produktov. Spôsobuje botulizmus, zriedkavé, ale život ohrozujúce ochorenie charakterizované rozmazaným videním, suchom v ústach, ťažkosťami s prehĺtaním, svalovou slabosťou a paralýzou. 

Campylobacter jejuni

Podobne ako u predošlých baktérií sa aj touto môžete nakaziť z nedostatočne tepelne spracovanej hydiny, znečistenej vody alebo surového mlieka. Bežne spôsobuje hnačku (často krvavú), horúčku a kŕče v bruchu. Zriedkavo môže viesť ku Guillain-Barrého syndrómu, neurologickému stavu, ktorý spôsobuje svalovú slabosť alebo paralýzu.

Staphylococcus aureus

V tomto prípade je na vine konzumácia potravín, ako je pečivo, sendviče alebo šaláty, s ktorými sa nesprávne zaobchádza, následkom čoho v nich baktérie pri izbovej teplote produkujú toxíny. Príznaky sa vyvíjajú v priebehu niekoľkých hodín a často zahŕňajú intenzívne kŕče v bruchu – horúčka zvyčajne nebýva prítomná.

Shigella

Šíri sa cez kontaminovanú vodu a jedlo alebo kontaktom s infikovanou osobou (často kvôli zlej hygiene rúk). Typické sú krvavé alebo hlienové hnačky, silné bolesti brucha a horúčka. V závažných prípadoch môže dôjsť k dehydratácii a záchvatom.

Bacillus cereus

Nachádza sa v nesprávne skladovanej ryži, cestovinách a škrobových potravinách, preto si dajte pozor najmä na uvarenú ryžu dlho uchovávanú v chladničke.

Parazity 

Otrava jedlom spôsobená parazitmi nie je taká bežná ako tá zapríčinená baktériami, ale aj parazity, ktoré sa šíria jedlom, sú stále veľmi nebezpečné. Patrí sem:

  • Toxoplasma gondii – toxoplazma obyčajná
  • Giardia lamblia – parazit vyvolávajúci hnačkové ochorenie
  • rôzne pásomnice – Taenia saginata (pásomnica hovädzia), Taenia solium (pásomnica bravčová) či Diphyllobothrium latum (pásomnica rybia)
  • Cryptosporidium – parazit zapríčiňujúci ochorenie črevného traktu
  • Ascaris lumbricoides – druh škrkavky
  • motolice (ploché červy) – napríklad Opisthorchiidae (pečeňová motolica) a Paragonimus (pľúcna motolica)
  • Enterobius vermicularis – mrľa ľudská spôsobujúca enterobiózu (svrbenie konečníka, tráviace ťažkosti, oslabenie organizmu)
  • Trichinella – svalovec (parazitický červ) 

Parazity môžu v tráviacom trakte nositeľa žiť roky a zostať neodhalené. Ak sa niektoré z nich usídlia v črevách tehotných žien alebo ľudí s oslabeným imunitným systémom, sú tieto osoby vystavené riziku závažnejších sprievodných prejavov.

Vírusy

Otravu jedlom môžu spôsobiť aj vírusy, napríklad:

  • norovírus
  • rotavírus
  • astrovírus
  • vírus hepatitídy A
Bigstockphoto.com

Prvá pomoc pri otrave jedlom

Liečba otravy jedlom do značnej miery závisí od závažnosti príznakov a konkrétneho patogénu, ktorý ťažkosti spôsobil. Vo väčšine prípadov vymizne aj sama bez potreby lekárskeho zásahu, podporná starostlivosť je však nevyhnutná.

1. Hydratácia a odpočinok

Najdôležitejšou liečbou otravy jedlom je dostatočný príjem tekutín, pretože hnačka a vracanie môžu viesť k dehydratácii. Pite tekutiny, ako je voda alebo orálny rehydratačný roztok z lekárne na doplnenie stratených tekutín a elektrolytov. Vyhnite sa alkoholu, kofeínovým nápojom alebo sladkým sódam, pretože môžu dehydratáciu zhoršiť. 

2. Voľnopredajné lieky na otravu jedlom

Pri nekrvavej hnačke môžu voľne predajné lieky, ako je loperamid alebo diosmektit, pomôcť znížiť frekvenciu stolice. Treba sa im však, naopak, vyhnúť, ak je v stolici krv alebo máte vysokú horúčku, keďže môžu spomaliť schopnosť tela vylučovať škodlivé baktérie a toxíny. Proti vracaniu vám môže lekár predpísať ondansetron.

3. Antibiotiká

Antibiotiká vám budú naordinované iba vtedy, keď bola otrava jedlom spôsobená špecifickými baktériami, ako je listéria, salmonela (v závažných prípadoch) či kampylobakter, a keď sú príznaky závažné alebo sa zhoršujú. Nie sú užitočné pri vírusových infekciách (ako je norovírus) alebo pri niektorých typoch bakteriálnych infekcií, ktoré sa vyliečia samy. 

4. Hospitalizácia

Ak sa dehydratácia prehĺbi, môže byť potrebná infúzna liečba na obnovenie rovnováhy elektrolytov a hydratáciu. V zriedkavých prípadoch botulizmu (Clostridium botulinum) je nevyhnutná okamžitá hospitalizácia a podanie antitoxínu, aby sa predišlo život ohrozujúcim komplikáciám. 

5. Diéta

Počas rekonvalescencie je dôležité vyhýbať sa mastným, korenistým alebo vysokospracovaným potravinám, ktoré by mohli podráždiť žalúdok. Držte sa nevýrazných, ľahko stráviteľných pokrmov, ako sú sušienky, ryža, jablková šťava a toasty, kým sa žalúdok neupokojí. 

Otrava jedlom a čierne uhlie

Čierne uhlie pomáha absorbovať toxíny v tráviacom systéme. V určitých prípadoch môže byť účinný, najmä ak je otrava spôsobená požitím škodlivých látok. Je však dôležité, aby ste ho používali na ordináciu lekára, pretože nebýva účinný pri všetkých typoch otráv jedlom, ktoré sú spôsobené baktériami alebo vírusmi, a môže interagovať s liekmi, ktoré užívate.

Ako dlho trvá otrava jedlom?

Otrava jedlom zvyčajne trvá od niekoľkých hodín do niekoľkých dní, v závislosti od typu baktérie, vírusu alebo toxínu. Väčšina prípadov vymizne do 1 až 3 dní s príznakmi ako nevoľnosť, vracanie, hnačka a kŕče. Závažnejšie infekcie však môžu pretrvávať aj dlhšie a môžu vyžadovať lekársku pomoc, ak sú príznaky závažné alebo dlhotrvajúce.

Akými opatreniami môžete predchádzať otrave jedlom?

Prevencia otravy jedlom zahŕňa niekoľko kľúčových krokov:

  • Pred manipuláciou s jedlom, po manipulácii so surovým mäsom a po použití toalety si ruky vždy umyte mydlom a vodou.
  • Pravidelne dezinfikujte kuchynské povrchy a náčinie, najmä keď prídu do kontaktu so surovým mäsom, hydinou, morskými plodmi alebo vajcami.
  • Uistite sa, že potraviny, a to predovšetkým mäso, hydina a vajcia, sú uvarené dostatočne a na bezpečnej teplote.
  • Surové mäso, hydinu, morské plody a vajcia uchovávajte oddelene od iných potravín, hlavne tých, ktoré sa nebudú tepelne upravovať (napr. šaláty); na surové mäso a hotové jedlá používajte samostatné dosky na krájanie.
  • Potraviny podliehajúce skaze držte v chladničke; varené alebo rýchlo sa kaziace pokrmy nenechávajte vystavené izbovej teplote dlhšie ako dve hodiny (jednu hodinu, ak je teplota vyššia ako 32 °C).
  • Kontrolujte dátum spotreby potravín a skladujte ich vo vzduchotesných nádobách, aby ste zabránili ich znehodnoteniu.
  • Nekonzumujte surové alebo nepasterizované mlieko či syry, pretože môžu obsahovať škodlivé baktérie alebo parazity.
  • Počas cestovania sa vyhnite pitiu vody z pochybných zdrojov a ak si nie ste istí, vodu najskôr prevarte alebo použite balenú.  
Redakcia portálu Lekár.sk
Ochorenia
bolesť žalúdka

Obsah na Lekar.sk vychádza z aktuálnych vedeckých poznatkov a konzultácií s odborníkmi. Použili sme nasledovné zdroje