Plný stôl nezdravých jedál v kombinácii so stresom z nákupov aj z rodinných stretnutí. Aj to sú sviatky. Ako udržať cholesterol na uzde?
V tomto článku sa dozviete:
Sviatočné obdobie prináša do života veľa radosti, no môže tiež naštrbiť zdravie vášho srdca.
Výskum ukazuje, že hladina „zlého“ cholesterolu v tomto období stúpa najviac, a to takmer o 20 % . Platí to o Veľkej noci aj o Vianociach. Štatistiky dokonca ukazujú, že najväčší počet infarktov je počas troch dní, ktoré väčšina ľudí trávi odpočinkom s blízkymi – 25., 26. decembra a 1. januára.
Zvýšená hladina cholesterolu výrazne zvyšuje riziko srdcového infarktu a cievnej mozgovej príhody.
Počas oboch sviatkov dochádza kukonzistentnému nárastu hmotnosti o 1 či 2 kilá, keďže ľudia počas týchto dní začnú o niečo viac jesť a zároveň piť viac alkoholu.
Kombinácia prejedania sa nezdravým jedlom a nápojmi a prežívanie stresu spôsobeného zaneprázdnenosťou z nakupovania, cestovania a účasti na rodinných stretnutiach môže zanechať menej času na zdravé jedenie a fyzickú aktivitu. To všetko spolu môže mať negatívny vplyv na srdce a aj na hmotnosť.
Existujú dva druhy cholesterolu.
LDL (lipoproteín s nízkou hustotou) cholesterol, je často nazývaný „zlý“ cholesterol a tvorí väčšinu cholesterolu v tele. Zvýšenie LDL vás vystavuje riziku srdcových ochorení a mŕtvice.
Tento cholesterol putuje v tepnách a žilách a dostáva sa do steny krvných ciev, čím vyvoláva tvorbu plaku.
Tento proces poškodenia ciev vás predurčuje k rozvoju srdcového infarktu, ak je to v koronárnych artériách, alebo k mŕtvici, ak prebieha v mozgových cievach.
HDL (lipoproteín s vysokou hustotou) cholesterol, ktorý sa považuje za „dobrý“ cholesterol, absorbuje cholesterol v krvi a prináša ho späť do pečene, ktorá ho potom vylučuje z tela. Vysoké hladiny HDL cholesterolu znižujú riziko srdcových chorôb a mŕtvice.
Asi 15 až 20 % hladiny cholesterolu ovplyvňuje životný štýl, ako je strava a cvičenie, zatiaľ čo 85 % cholesterolu sa tvorí v pečeni a je pod genetickou kontrolou.
Vysoký cholesterol je spôsobený predovšetkým genetikou. Zatiaľ čo diéta a cvičenie sú dôležité a môžu pomôcť pri liečbe mnohých chorôb, je veľmi ťažké kontrolovať cholesterol samotnou diétou a cvičením.
Dobrou správou je, že znížením množstva nasýtených tukov vo vašej strave a pravidelným cvičením, ktoré pozostáva najmenej z 30 až 45 minút aeróbneho a záťažového pohybu 4 až 5-krát týždenne, môžete znížiť LDL cholesterol o 10-20 %.
Čo by ste mali konzumovať na zníženie hladiny cholesterolu?
Okrem toho sa odporúča obmedziť potraviny s vysokým obsahom cukru a uhľohydrátov – no nie ich úplne vysadiť.
Výbornou voľbou je stredomorská diéta, ktorá má nízky obsah nasýtených tukov. Patria do nej tieto potraviny:
Mnohí ľudia vo vyspelých krajinách majú natoľko zvýšené hladiny cholesterolu, že si vyžadujú liečbu, no neliečia sa.
Liečba statínmi je liečba prvej línie. Statíny nielenže znižujú celkový cholesterol, LDL, triglyceridy a naopak pomáhajú zvyšovať HDL, ale sú tiež schopné znižovať zápal v stenách ciev a stabilizovať plak, čím poskytujú srdcu ochranu.
Nezľahčujeme modifikácie životného štýlu, ale v závažnejších prípadoch by mali byť spojené s užívaním správnych liekov.
Obdobie sviatkov je vhodným časom na to, aby ste sa pozreli na svoje súčasné stravovacie a pohybové návyky a zvážili možné spôsoby, ako sa stať zdravším. Byť aktívny je to najlepšie, čo môžete pre svoje srdce urobiť.
Mnoho ľudí ani nevie, že majú ochorenie, ako je ateroskleróza, až kým nemajú príhodu, ktorou môže byť srdcový infarkt či náhla smrť.
Keď sa rozhodnete zmeniť svoj životný štýl, nikdy to nemusí byť úplná zmena celej vašej rutiny či stravovacích návykov. Preto aj veľkonočné sviatky môžu byť zábavným časom na experimentovanie so zdravšími variantami jedál – a na sledovanie, či si to niekto všimne.
Či už sa snažíte strážiť svoju váhu, cítiť sa lepšie alebo jesť zdravšie kvôli nejakej chorobe, stačí niekoľko jednoduchých zmien, ktoré vám pomôžu urobiť si radosť z jedla aj pri zvláštnych príležitostiach.
Pri písaní tohto článku boli použité tieto zdroje: