Dávate paradajky automaticky do chladničky? A skladujete v nej aj banány, zemiaky či kečup, pričom veríte, že vám vydržia dlhšie? Omyl. Bežte si v nej urobiť miesto a zachráňte, čo môžete!
V článku sa dozviete:
Moderná architektúra dnes už s kedysi nevyhnutnou chladnejšou miestnosťou v dome i byte, takzvanou špajzou, ani nepočíta, čo je veľká škoda. Aj keď chladničku máte viac po ruke alebo do nej potraviny jednoducho chcete poukladať, nie všetky vám práve v nej aj dlhšie vydržia. Okrem toho, v preplnenej chladničke vzduch necirkuluje ako má, čo nie je v poriadku z hľadiska udržania vhodnej teploty. Mimochodom, viete, ktoré potraviny si vzájomne kradnú vôňu?
Chladenie a zmrazovanie hrá veľkú rolu v bezpečnosti našich potravín. Nastavená teplota, rozmiestnenie potravín v regáloch chladničky aj čas, ktorý ich v nej máte uchované zohráva veľkú úlohu v raste škodlivých mikroorganizmov. Avšak poďme najskôr k jednotlivým druhom potravín, ktoré v nej nemajú čo robiť. Chladnička spomaľuje biologické procesy v potravinách, no uberá im zároveň aj na chuti, aróme, čerstvosti, živinách a niektoré sa v nej dokonca skazia rýchlejšie. Buďte múdrejší!
Ak nemáte k dispozícii pivnicu ani chladnú špajzu, paradajky pokojne skladujte v košíku, v rohu kuchynskej linky, pokiaľ doma nemáte príliš teplo. O charakteristickú chuť ich oberie pôsobenie chladného vzduchu, ktorý spôsobí ich ,,zmúčnenie´´.
Zemiaky by ste mali ochrániť od procesu hnitia a rýchleho klíčenia. V okolí klíčkov sa totiž tvorí jedovatý solanín. Ak chcete takéto zemiaky konzumovať, je treba ich starostlivo povykrajovať. Najdlhšie ich udržíte dobré skladovaním na suchom, tmavom mieste, ideálne v pivnici. Pri príliš nízkych teplotách dochádza v zemiakoch k rozkladaniu škrobu čo im pridáva na sladkosti.
Toto výnimočné prírodné antibiotikum sa vždy oplatí mať doma. Vložte ho do suchej, chladnej nádoby, no neuzatvárajte ju.
Ani táto zelenina nemá čo robiť vo vašej chladničke. Rýchlo tam zmäkne a splesnivie. Neoplatí sa ju vystavovať tak chladu ako ani priamemu slnku. Aj cibuľa vám najdlhšie vydrží na suchom, tmavom mieste s teplotou nižšou než izbovou. Ak potrebujete do varenia len polovicu, druhú vložte do chladničky v uzatvárateľnom vrecku do zásuvky na zeleninu. Nedávajte ju do blízkosti zemiakov. Esencie, ktoré obe potraviny vylučujú, majú vzájomný deštruktívny vplyv.
Viac ako chladničku ocenia suché chladné miesto. Chladnička ich oberá aj o farbu a živiny.
Zeleninu a ovocie s vysokým podielom vody sa rozhodne nevypláca dávať do chladničky. Konkrétne uhorky v nej strácajú arómu a chuť, rýchlo zmäknú a skysnú.
Pamätajte, že exotické ovocie všeobecne do chladničky nepatrí. Podobne ako uhorky obsahujú podstatné množstvo vody. Uskladnením v chlade znižujete ich kvalitu. Myslite na to, za akých podmienok rastú v tropických či subtropických krajinách. Pri izbovej teplote vám vydržia dlho, stačí aby ste sa vyvarovali ich vrstvenia v miske. Tlak podnecuje proces hnitia a plesnivenia.
Banány uchovávajte na chladnom tmavom mieste, nie však v chladničke. Tam vám veľmi rýchlo zčernajú. Ak naopak chcete, aby vám dozreli rýchlejšie, v papierovom sáčku ich skladujte pri izbovej teplote.
Ak ste si kúpili zrelé, mäkké plody, chlad ich zrenie zastaví, takže znesú pár dní v chladničke. Ak ešte potrebujú dozrieť, nechajte ich pri izbovej teplote.
V chladničke kryštalizuje a cukornatie čo môže viesť časom ku zmene chuti. Navyše, aj manipuláciu s ním to potom podstatne sťažuje. Skladujte ho určite pri izbovej teplote.
Častou chybou býva tiež dávať do chladničky chlieb. Vysuší ho to a v plastovom vrecku začne plesnivieť. Kvalitný chlieb by vám mal vydržať pri izbovej teplote štyri dni, ideálne v kvalitnom chlebníku. Ak si chcete vytvoriť zásoby, pečivo zamrazte. Rozmrazujte ho prirodzene, postupne, nie v mikrovlnke, aby si zachovalo všetky svoje vlastnosti.
Kávu uchovávajte v pevne uzatvárateľnej plechovke a na suchom mieste. Zaiste viete, že pohlcuje pachy. Chlad ju oberá o kvalitu, nielen o vôňu ale aj plnú chuť.
Pohlcujú pachy rovnako ako káva, preto pre nich chladnička nie je vhodným miestom. Platí to aj pre obľúbenú bazalku. Aj im vezme arómu a zvädnú. Skúste ich nechať v pohári s vodou. Na zimu môžete úrodu zamraziť napríklad vo vode v nádobách na ľadové kocky.
Panenský olivový olej si vyberajte v tmavej fľaši a doma ho skladujte radšej v tme kuchynskej linky než vystavený svetlu priamu na nej. Do chladničky ho však nedávajte lebo jeho konzistencia sa zmení na maslovú.
Ich súčasťou je vo väčšine prípadov ocot, čo platí aj pre kečup. Funguje ako konzervant, preto ochucovadlá, omáčky a nakladanú zeleninu na octovej báze nemusíte skladovať v chladničke ak v nej potrebujete miesto pre niečo, čo v nej potrebujete nutne uchovať. Stačí im chladnejšie miesto ako špajza.
Inak je to však s majonézami a dipmi so smotanovou či jogurtovou konzistenciou. Tie by sa mimo chladničky bezpochyby pokazili.
Myslite na to, že nielen v chladničke, no ani v mrazničke nie je trvanlivosť potravín nekonečná. Tu sú zásady rozumného a zdravého uskladňovania potravín v chlade: