11.01.2021 • 7 minút na prečítanie

Vyhadzujte menej! Ako skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie?

Zdravý život

V tomto článku sa dozviete

Dávate paradajky automaticky do chladničky? A skladujete v nej aj banány, zemiaky či kečup, pričom veríte, že vám vydržia dlhšie? Omyl. Bežte si v nej urobiť miesto a zachráňte, čo môžete!

V článku sa dozviete:

  • Ktoré potraviny si vzájomne ťahajú arómu a uberajú na čerstvosti.
  • Aby citrusy rýchlo nehnili.
  • Ako správne urýchliť a zastaviť zrenie, keď to potrebujete.
  • Pečivo v chlade – áno alebo nie?
  • Omáčky a dresingy – ktoré v chladničke zaberajú miesto?
  • 9 zásad rozumného a zdravého uskladňovania potravín v chlade.
  • Dôležité rady pri skladovaní mäsa a vajec.
  • Praktické odporúčania, ktoré vám ušetria peniaze a vyhodené jedlo.

Moderná architektúra dnes už s kedysi nevyhnutnou chladnejšou miestnosťou v dome i byte, takzvanou špajzou, ani nepočíta, čo je veľká škoda. Aj keď chladničku máte viac po ruke alebo do nej potraviny jednoducho chcete poukladať, nie všetky vám práve v nej aj dlhšie vydržia. Okrem toho, v preplnenej chladničke vzduch necirkuluje ako má, čo nie je v poriadku z hľadiska udržania vhodnej teploty. Mimochodom, viete, ktoré potraviny si vzájomne kradnú vôňu?

Chladnička – žrút vitamínov!

Chladenie a zmrazovanie hrá veľkú rolu v bezpečnosti našich potravín. Nastavená teplota, rozmiestnenie potravín v regáloch chladničky aj čas, ktorý ich v nej máte uchované zohráva veľkú úlohu v raste škodlivých mikroorganizmov. Avšak poďme najskôr k jednotlivým druhom potravín, ktoré v nej nemajú čo robiť. Chladnička spomaľuje biologické procesy v potravinách, no uberá  im zároveň aj na chuti, aróme, čerstvosti, živinách a niektoré sa v nej dokonca skazia rýchlejšie. Buďte múdrejší!

Paradajky

Ak nemáte k dispozícii pivnicu ani chladnú špajzu, paradajky pokojne skladujte v košíku, v rohu kuchynskej linky, pokiaľ doma nemáte príliš teplo. O charakteristickú chuť ich oberie pôsobenie chladného vzduchu, ktorý spôsobí ich ,,zmúčnenie´´.

Zemiaky

Zemiaky by ste mali ochrániť od procesu hnitia a rýchleho klíčenia. V okolí klíčkov sa totiž tvorí jedovatý solanín. Ak chcete takéto zemiaky konzumovať, je treba ich starostlivo povykrajovať. Najdlhšie ich udržíte dobré skladovaním na suchom, tmavom mieste, ideálne v pivnici. Pri príliš nízkych teplotách dochádza v zemiakoch k rozkladaniu škrobu čo im pridáva na sladkosti.

Cesnak

Toto výnimočné prírodné antibiotikum sa vždy oplatí mať doma.  Vložte ho do suchej, chladnej nádoby, no neuzatvárajte ju.

Cibuľa

Ani táto zelenina nemá čo robiť vo vašej chladničke. Rýchlo tam zmäkne a splesnivie. Neoplatí sa ju vystavovať tak chladu ako ani priamemu slnku. Aj cibuľa vám najdlhšie vydrží na suchom, tmavom mieste s teplotou nižšou než izbovou. Ak potrebujete do varenia len polovicu, druhú vložte do chladničky v uzatvárateľnom vrecku do zásuvky na zeleninu. Nedávajte ju do blízkosti zemiakov. Esencie, ktoré obe potraviny vylučujú, majú vzájomný deštruktívny vplyv.

Zemiaky a cibuľu spolu neskladujte.
ZDROJ:Ksenia_MA/Shutterstock.com

Čili papričky

Viac ako chladničku ocenia suché chladné miesto. Chladnička ich oberá aj o farbu a živiny.

Uhorky

Zeleninu a ovocie s vysokým podielom vody sa rozhodne nevypláca dávať do chladničky. Konkrétne uhorky v nej strácajú arómu a chuť, rýchlo zmäknú a skysnú.

Citrusy

Pamätajte, že exotické ovocie všeobecne do chladničky nepatrí. Podobne ako uhorky obsahujú podstatné množstvo vody.  Uskladnením v chlade znižujete ich kvalitu. Myslite na to, za akých podmienok rastú v tropických či subtropických krajinách. Pri izbovej teplote vám vydržia dlho, stačí aby ste sa vyvarovali ich vrstvenia v miske. Tlak podnecuje proces hnitia a plesnivenia.

Banány

Banány uchovávajte na chladnom tmavom mieste, nie však v chladničke. Tam vám veľmi rýchlo zčernajú. Ak naopak chcete, aby vám dozreli rýchlejšie, v papierovom sáčku ich skladujte pri izbovej teplote.

Citrusy a ovocie
ZDROJ:Africa Studio/Shutterstock.com

Avokádo

Ak ste si kúpili zrelé, mäkké plody, chlad ich zrenie zastaví, takže znesú pár dní v chladničke. Ak ešte potrebujú dozrieť, nechajte ich pri izbovej teplote.

Med

V chladničke kryštalizuje a cukornatie čo môže viesť časom ku zmene chuti. Navyše, aj manipuláciu s ním to potom podstatne sťažuje. Skladujte ho určite pri izbovej teplote.

Chlieb a pečivo

Častou chybou býva tiež dávať do chladničky chlieb. Vysuší ho to a v plastovom vrecku začne plesnivieť. Kvalitný chlieb by vám mal vydržať pri izbovej teplote štyri dni, ideálne v kvalitnom chlebníku. Ak si chcete vytvoriť zásoby, pečivo zamrazte. Rozmrazujte ho prirodzene, postupne, nie v mikrovlnke, aby si zachovalo všetky svoje vlastnosti.

Káva

Kávu uchovávajte v pevne uzatvárateľnej plechovke a na suchom mieste. Zaiste viete, že pohlcuje pachy. Chlad ju oberá o kvalitu, nielen o vôňu ale aj plnú chuť. 

Bylinky

Pohlcujú pachy rovnako ako káva, preto pre nich chladnička nie je vhodným miestom. Platí to aj pre obľúbenú bazalku.  Aj im vezme arómu a zvädnú. Skúste ich nechať v pohári s vodou. Na zimu môžete úrodu zamraziť napríklad vo vode v nádobách na ľadové kocky.

Bylinky v pohári s vodou.
ZDROJ:istetiana/Shutterstock.com

Olivový olej

Panenský olivový olej si vyberajte v tmavej fľaši a doma ho skladujte radšej v tme kuchynskej linky než vystavený svetlu priamu na nej. Do chladničky ho však nedávajte lebo jeho konzistencia sa zmení na maslovú.

Dipy, salsy a nakladaná zelenina

Ich súčasťou je vo väčšine prípadov ocot, čo platí aj pre kečup. Funguje ako konzervant, preto ochucovadlá, omáčky a nakladanú zeleninu na octovej báze nemusíte skladovať v chladničke ak v nej potrebujete miesto pre niečo, čo v nej potrebujete nutne uchovať. Stačí im chladnejšie miesto ako špajza.

Inak je to však s majonézami a dipmi so smotanovou či jogurtovou konzistenciou. Tie by sa mimo chladničky bezpochyby pokazili.

Plesne sa chladu neboja

Myslite na to, že nielen v chladničke, no ani v mrazničke nie je trvanlivosť potravín nekonečná. Tu sú zásady rozumného a zdravého uskladňovania potravín v chlade:

  1. Na najvyššej poličke a dvierkach je teplota najvyššia. Skladujte na nej jedlá určené na priamu konzumáciu ako dezerty či už uvarené jedlo. Na strednú policu ukladajte mliečne produkty, spodná je ideálna pre mäso. Spodné kryté zásuvky sú určené pre ovocie a zeleninu. Majú tu primeranú teplotu aj vlhkosť, pri ktorej vám vydržia.
  2. Chladničku pravidelne umývajte.
  3. Potraviny sa v chladničke snažte rozkladať rovnomerne a zbytočne netisnite jednu na druhú. Uložením príliš veľkého množstva potravín bránite rovnomernej cirkulácii vzduchu okolo jedla a udržaniu jeho vhodnej teploty.
  4. Nevkladajte do nej ešte NEvychladnuté jedlá.
  5. Udržiavajte v nej teplotu približne 4 až 5 stupňov Celzia.
  6. Mäsové výrobky by nemali prichádzať do kontaktu s inými potravinami, v chladničke ich nedržte dlhšie ako tri dni. Mäso by určite malo byť starostlivo uzavreté. V chlade ho udržujte až do procesu samotnej tepelnej úpravy. Z dôvodu množenia baktérií by sa preto tiež malo rozmrazovať postupne, v chladničke, nie pri izbovej teplote a nech vás ani nenapadne použiť na urýchlenie rozmrazenia teplú vodu! O skazené jedlo by ste mali postarané.
  7. Vajíčka pred uskladnením neumývajte. Narušili by ste ochrannú vrstvu, čím by sa zvýšila náchylnosť voči mikroorganizmom. Podľa odborníkov urobíte najlepšie, ak ich necháte v kartónovom obale a nevyberiete ich na určené miesto na dvierkach chladničky.
  8. Hubové jedlá viackrát neohrievajte.
  9. Mrazničková zásada znie – rozmrazené opäť nezmrazujte. S jedlom zmrazíte aj baktérie prítomné v procese rozmrazovania. Všetko si preto radšej naporcujte, podľa toho, koľko toho budete pri ďalšom varení potrebovať. Jeho obsah si označte fixkou na obal.
Skladovanie mäsa
ZDROJ:Africa Studio/Shutterstock.com

Ďalšie tipy ako sa vyhnúť vyhadzovaniu

  • Do obchodu so zoznamom
    Základom je vyhnúť sa hromadnému nakupovaniu položiek, pri ktorých si nie ste istí či ich skonzumujete. Dajte si tú prácu a začnite plánovať, čo budete jesť na týždeň dopredu – napíšte si zoznam potrebných potravín. Ručíme vám za to, že je to tá najekologickejšia, najrozumnejšia a najekonomickejšia rada. Nestane sa vám totiž, že niečo vyhodíte.
  • Potraviny skladujte na suchých miestach, vlhkosť znižuje ich životnosť.
  • Ak viete, že celý produkt nebudete schopní skonzumovať, zvážte jeho zamrazenie.
  • Ovocie a zeleninu pre samotným použitím nečistite a nekrájajte.
Redakcia portálu Lekar.sk
Zdravý život
zdravý životný štýl