27.02.2020 • 5 minút na prečítanie

Kŕčové žily

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

Kŕčové žily dolných končatín patria medzi najčastejšie ochorenia v populácii. Známky žilového ochorenia dolných končatín má až 55 % žien a asi 25 % žien má už viditeľné kŕčové žily. Muži sú postihnutí menej často. Medzi faktory, ktoré prispievajú ku kŕčovým žilám, patria dedičné predispozície, obezita, pôrody, dlhodobé státie a nedostatok pohybu.

Aké sú príčiny vzniku kŕčových žíl?

Primárne príčiny

  • Nedostatočnosť vústenia veľkej safény do stehennej žily v slabine. Pri tomto stave má veľká saféna nefunkčné chlopne. Krv z hlbokej stehennej žily sa vracia späť do veľkej safény. V takto postihnutej žile sa hromadí krv a tlakom stĺpca krvi v nej sa vytvárajú varixy. Stavu, keď sa vracia krv z hlbokého systému späť do veľkej safény, hovoríme safénofemorálny reflux. Reflux sa zvýrazňuje pri státí a tiež pri zvýšení vnútrobrušného tlaku, ako napríklad pri kašli.
  • Nedostatočnosť perforátorov je ďalšou príčinou vzniku varixov. Pri tomto stave sa vracia krv z hlbokého systému do povrchového cez perforátory. Povrchový systém je v okolí perforátora preplnený krvou z hlbokého systému a vytvárajú sa varixy.

Sekundárne príčiny

  • Hlboká žilová trombóza dolných končatín, keď je hlboký systém uzavretý krvnou zrazeninou a krv prúdi povrchovým systémom pod vyšším tlakom a môžu vznikať kŕčové žily.
  • Tehotenstvo, keď plod tlačí na žily panvy a zvyšuje tlak krvi v dolných končatinách. Ďalším faktorom vzniku varixov v tehotenstve je zvýšená produkcia progesterónu – hormónu, ktorý spôsobuje okrem iného i nedostatočnosť chlopní. Tieto dva faktory vedú k zvýšenému vzniku varixov v tehotenstve.
  • Medzi menej časté príčiny sekundárnych varixov patria aj úrazy a vývojové anomálie žilového systému dolných končatín.

Čo by ste o kŕčových žilách mali vedieť

Kŕčové žily sú väčšinou vyvolané nedostatočnosťou chlopní, ktorá vedie k hromadeniu krvi v povrchových žilách. Pritom je tiež zvýšený tlak v žilách. Hovorí sa tomu žilová nedostatočnosť (venózna insuficiencia), zvýšenému tlaku krvi v žilách venózna hypertenzia. Pri venóznej hypertenzii je porušená i výmena látok, tzv. metabolizmus v tkanivách, čo sa prejavuje subjektívnymi a objektívnymi ťažkosťami. Ťažkosti pri kŕčových žilách sú spôsobené najmä venóznou insuficienciou.

Bolesť sa zhoršuje pri dlhodobom státí

Zvýšený tlak krvi v žilách (venózna hypertenzia) sa prejavuje bolesťami dolných končatín, najmä v noci, pálením, svrbením, nočnými kŕčmi, pocitom ťažkých alebo nepokojných nôh. Tieto ťažkosti môžu u žien súvisieť aj s menštruačným cyklom. Bolesť pri kŕčových žilách je väčšinou tupá a zhoršuje sa pri dlhodobom státí.

Zlepšuje sa pri chôdzi, pretože pri chôdzi sa zvyšuje práca svalovej pumpy a zlepšuje sa odtok krvi z nôh. Podobne sa bolesť zlepší pri zodvihnutí dolných končatín do vyvýšenej polohy. Pri dlhodobom státí vieme ťažkosti zmierniť krúživými pohybmi v členkoch.

Bolesť dolných končatín pri venóznej hypertenzii je nutné odlíšiť od bolesti pri postihnutí tepien, pre ktorú je charakteristické, že sa zhoršuje pri chôdzi a pri zdvihnutí dolných končatín, keď tepny nie sú schopné zabezpečiť svalom dostatočný prítok krvi, a to spôsobuje bolesť. Bolesť pri postihnutí tepien je silnejšia, niekedy je opisovaná ako bolesť pri uhryznutí psom a núti pacienta zastať.

Ďalšou príčinou bolestí dolných končatín môže byť tlak na nervy vystupujúce z miechy. Väčšinou na nervy tlačia výrastky stavcov. Takáto bolesť je skôr pásová, na bočnej strane stehien. Môže byť spojená aj s poruchou citlivosti kože v danej oblasti a je nezávislá od chôdze. K nej sú väčšinou pridružené aj bolesti driekovej chrbtice. Diagnostika a liečba patria do rúk neurológa.

Spoznávate varixy?

Môžu byť od metličkových névov, rozšírených drobných žiliek v tvare metličky cez klasické kŕčové žily až po nehojaci sa vred predkolenia.

Opuch podkožia a kože, zmeny kože a vred sú spôsobené práve poruchou metabolizmu v tkanivách pri venóznej hypertenzii. Dlhodobý, často roky trvajúci a neliečený pretlak v žilovom systéme vedie k výrazným zmenám v tkanivovej výmene. To sa prejaví najskôr opuchom dolných končatín, ktorý je častý večer. Potom dochádza k zmenám vo farbe kože. Typické sú tmavé škvrny na koži nad členkami. Takáto koža býva často stenčená a lesklá.

V pokročilom štádiu je metabolizmus tkanív tak poškodený, že sa nehoja rany a objavuje sa vred predkolenia, ktorý je typicky uložený nad vnútorným členkom. Vred predkolenia je veľmi obťažujúci. Mokvá, často sa môže pridružiť zápal a potom aj zapácha. Liečba týchto kožných prejavov je dlhodobá a problematická.

V pokročilejších štádiách vedú ku komplikáciám

Kŕčové žily bývajú dlho viac-menej len kozmetický problém a až v pokročilejších štádiách vedú ku komplikáciám.

Medzi komplikácie kŕčových žíl patria práve zmeny kože až nehojaci sa vred predkolenia. Medzi ďalšie komplikácie patrí zápal povrchovej rozšírenej žily. Vo varixami zmenenej povrchovej žile tečie krv pomalšie, takisto býva často porušená vnútorná výstelka žily, a preto dochádza v takto zmenených žilách k tvorbe krvných zrazenín, tzv. trombov, ktoré vyplnia celé úseky zmenených žíl. Tiež dochádza k ich zápalu. Takýto zápal sa prejaví ako tuhý bolestivý pruh v podkoží. Tento stav je nepríjemný svojou bolesťou.

Výnimočne môže trombus v oblasti safénofemorálnej junkcie prejsť do hlbokého systému, i keď takéto stavy sú zriedkavé. Vo všeobecnosti neprechádza trombus z povrchového systému do hlbokého, a preto varixy a žilová nedostatočnosť neohrozujú pacienta na živote. Každý povrchový zápal by mal byť overený ultrazvukom, aby lekári vylúčili postihnutie hlbokého žilového systému. Takého vyšetrenie vykonáva angiológ.

Keď sa objaví silné krvácanie

Neskôr sa môže objaviť krvácanie z varixu. Takéto krvácanie býva väčšinou veľmi silné. Ako prvá pomoc sa odporúča priloženie mince na krvácajúce miesto a obviazanie miesta elastickým obväzom. Z hľadiska prevencie infekcie je lepšie na krvácajúce miesto priložiť sterilný tampón a obviazať ho. Minca sa odporúča preto, lebo krvácanie býva často masívne, vystraší pacienta i okolie. V takejto situácii je lepšie priložiť mincu, ktorá býva často dostupnejšia ako sterilný tampón a môžeme ňou dobre stlačiť krvácajúce miesto. Následne je nutné pacienta odviezť do najbližšej chirurgickej ambulancie, kde sa vykoná dezinfekcia kože v oblasti krvácania a varix sa ošetrí.

Diagnostika

Diagnostika kŕčových žíl je založená na klinickom vyšetrení, najmä na pohľade na stojaceho pacienta. V stoji sa naplnia kŕčové žily a môžeme tak najlepšie vidieť ich rozsah. Dôležité je tiež vyšetrenie pohmatom, keď tuhý bolestivý pruh v priebehu kŕčovej žily môže odhaliť povrchový zápal.

Ďalším veľmi dôležitým vyšetrením je ultrazvukové vyšetrenie žilového systému dolných končatín, ktoré môže odhaliť príčinu kŕčových žíl. Pri ultrazvukovom vyšetrení je nutné zistiť priechodnosť hlbokého žilového systému. Nepriechodnosť svedčí o hlbokej žilovej trombóze. V takomto prípade by pacient nemal byť operovaný na kŕčové žily, ale najskôr by sa mala vyliečiť hlboká žilová trombóza. Ak je uzáver chronický a hlboký systém nie je možné spriechodniť, nemali by byť kŕčové žily odstránené, pretože je nimi odvádzaná krv z dolných končatín.

Ako sa kŕčové žily liečia?

Liečba kŕčových žíl môže byť konzervatívna alebo invazívna. Medzi invazívne metódy patrí operácia, sklerotizácia, liečba laserom alebo rádiofrekvenčná ablácia. Tieto metódy sa môžu medzi sebou vzájomne kombinovať.

Konzervatívna liečba

Táto liečba je zameraná na zmiernenie ťažkostí, ktoré súvisia so žilovou nedostatočnosťou. Konzervatívna liečba neodstráni viditeľné metličky alebo kŕčové žily. Dokáže ich progresiu len zastaviť alebo spomaliť.

Kompresívna liečba

Pre pacientov s kŕčovými žilami je najhoršie dlhodobé státie alebo sedenie. Vtedy pracuje svalová pumpa len obmedzene. Preto by sa pacienti s kŕčovými žilami, najmä, ak sú spojené so subjektívnymi ťažkosťami, mali vyhýbať dlhodobému státiu. Ako prevencia ťažkostí je vhodná chôdza, beh alebo bicyklovanie, teda činnosti, pri ktorých je zapojená svalová pumpa. Pri nutnosti dlhodobého státia sa odporúčajú krúživé pohyby v členkoch.

Ďalšou z možností konzervatívnej liečby sú elastické kompresné pančuchy. Ideálne pančuchy vyvíjajú tlak 30 – 40 torrov; takýto tlak sa niekedy označuje ako II. kompresná trieda. Podstatou takýchto kompresných pančúch je, že vytlačia krv z povrchového systému, a tým odstránia zvýšený tlak v povrchových žilách, ďalej zlepšujú prietok krvi v hlbokom systéme.

Dôležité je, aby mali kompresné pančuchy tlakový gradient. To znamená, že tlak by mal byť vyšší v oblasti členka a postupne smerom na lýtko by sa mal znižovať. Ak by bol tlak v priebehu celej elastickej pančuchy rovnaký alebo by bol v oblasti lýtka vyšší ako v oblasti členka, mohlo by dôjsť k turniketovému efektu, kedy by sa hromadila krv v oblasti členka a žilová nedostatočnosť by sa mohla zhoršiť.

Invazívna liečba

Bez toho, aby sme odstránili reflux z hlbokého systému do povrchového, nepodarí sa nám trvalo zbaviť pacienta kŕčových žíl ani subjektívnych ťažkostí. Preto je podstata invazívnej liečby zameraná na zrušenie refluxu, najčastejšie v oblasti safénofemorálnej junkcie. Nutné je odstrániť alebo sklerotizovať už vytvorené kŕčové žily a metličky, na čo sa zameriava invazívna liečba (dochádza pri nej k porušeniu celistvosti kože). V liečbe kŕčových žíl ide o:

Kŕčové žily sú rozšírené a serpentínovito zmenené žily povrchového systému dolných končatín. Predstavujú veľmi široké spektrum prejavov od drobných metličkových névov až po nehojace sa vredy predkolenia. U veľkej časti pacientov predstavujú kozmetický problém.

Kľúčovým vyšetrením je ultrazvukové vyšetrenie žilového systému. Na základe tohto vyšetrenia je potom možné určiť u pacienta optimálny postup, ktorý je často kombináciou viacerých liečebných metód. Prejavy žilovej nedostatočnosti zvládne kompresívna bandáž. Samotné kŕčové žily je nutné riešiť operačne alebo pomocou nových menej invazívnych metód.

Redakcia portálu Lekar.sk
Ochorenia
bolesť nôhdolné končatinykŕčové žilykrvácanieškvrny na koži