Pre diabetikov predstavuje ochorenie COVID-19 dvojitú výzvu. Cukrovka zvyšuje riziko závažnosti priebehu ochorenia s častými komplikáciami. Navyše, ochorenie COVID-19 sťažujú výkyvy glykémie a s tým spojená komplikovaná kontrola. Z článku sa dozviete odporúčania pre diabetikov s príznakmi ochorenia COVID-19.
Veľká väčšina ľudí s ochorením COVID-19 (Coronavirus Disease 2019) má len mierne príznaky a z choroby sa úplne zotavia. Avšak ľudia s cukrovkou a/alebo inými dlhodobými ochoreniami, ako je vysoký krvný tlak, srdcové a pľúcne choroby, či rakovina, majú častejšie závažné príznaky a veľa z nich musí byť hospitalizovaných. Aktuálne štatistiky naznačujú, že príznaky COVID-19 sú v 81% prípadov stredné, v 14% vážne a v 5% kritické so život-ohrozujúcimi komplikáciami. Riziko vážnejšieho priebehu ochorenia spojeného s komplikáciami narastá v prípade ľudí nad 70 rokov, najmä tých, ktorí trpia jedným zo spomínaných ochorením.
Pacienti s diabetom môžu byť viac ohrození rizikom nákazy koronavírusom. Je dokázané, že ľudia s vyššími hodnotami cukru v krvi sú náchylnejší na infekcie vrátane chrípky a súvisiacich komplikácií ako ľudia s normálnou hladinou glykémie. Je to spôsobené tým, že vysoká hladina cukru v krvi bráni správnemu fungovaniu bielych krviniek, a tak pacienti s cukrovkou majú zhoršenú imunitnú reakciu na vírusové infekcie ako aj infekcie vôbec.
Každá ochorenie či infekcia, vrátane ochorenia COVID-19, môže zvýšiť hladinu cukru v krvi. Keď ľudské telo bojuje s vírusom či infekciou, do krvného obehu je uvoľnené väčšie množstvo cukru na zabezpečenie energie. Deje sa to aj v prípade, keď neprijímame potravu alebo jeme menej. V prípade zdravého človeka tento obranný mechanizmus nepredstavuje žiaden problém. Jeho telo vyprodukuje viac inzulínu, aby zvýšené množstvo cukru v krvnom obehu zvládlo. V prípade pacienta s cukrovkou sa to však neudeje. Imunitný systém pracuje na plné obrátky v boji s vírusom, to však sťažuje kontrolu hladiny cukru v krvi, ktorá je pre diabetikov kritická. Úroveň glykémie môže nebezpečne kolísať a dosahovať veľmi vysoké a nízke hodnoty. Hyperglykémia ako aj hypoglykémia predstavujú závažné komplikácie, ktoré je dôležité správne zvládať. Ak sa navyše pridajú k ochoreniu COVID-19 (ako aj iným ochoreniam), celkovo zhoršujú jeho priebeh.
Hyperglykémia môže spôsobiť diabetickú ketoacidózu (DKA), ktorá predstavuje život ohrozujúci stav. Ako komplikácia sa vyskytuje typicky u pacientov s diabetom typu 1. DKA predstavuje nadmerné tvorenie ketalátok v pečeni, pričom sa v krvnom obehu hromadia kyseliny – ketóny. Príznakmi sú typicky časté močenie, neustály pocit smädu, dýchavičnosť, nevoľnosť, únava a bolesti brucha. Pre diabetikov je preto kritické kontrolovať hladinu ketónov v moči pomocou testovacích prúžkov.
Veľkým rizikom pre pacientov s diabetom je dehydratácia, ktorá sprevádza hyperglykémiu a ketoacidózu. Preto je dôležité časté dopĺňanie tekutín, predovšetkým čistej vody.
Prečítajte si tiež: Testovanie na COVID-19: druhy testov, ich výhody a nevýhody a kedy ich použiť, kde sa otestovať na Slovensku.
Regulácia krvného tlaku je nevyhnutnou súčasťou liečby cukrovky. Okrem toho sa niektoré lieky na zníženie krvného tlaku často odporúčajú ľuďom trpiacimi cukrovkou, aby ich chránili pred komplikáciami s obličkami a srdcom, dokonca aj pri absencii vysokého krvného tlaku. V súčasnosti neexistuje potvrdená vedecká súvislosť medzi týmito liekmi na krvný tlak a rizikom infekcie COVID-19 alebo jej komplikáciami. Neprestávajte a nemeňte žiadne zo svojich liekov bez toho, aby ste diskutovali so svojim ošetrujúcim lekárom/zdravotníckym tímom, ktorý vás lieči.
Diabetická ketoacidóza môže byť v prípade choroby či infekcie spôsobená užívaním liekov na cukrovku, ktoré obsahujú SGLT2 inhibítory (gliflozíny – dapagliflozín, kanagliflozín, empagliflozín). SGLT2 inhibítory môžu tiež maskovať prejavy nákazy koronavírusom (u pacientov s diabetom typu 1). Tu je potrebné okamžite informovať svojho diabetológa, ktorý by mal po zvážení SGLT2 inhibítory vysadiť.
Je dôležité si uvedomiť, že pacienti s cukrovkou sú okrem respiračných príznakov COVID-19 vo zvýšenej miere ohrozený komplikáciami cukrovky pri manažmente hladiny cukru v krvi, ktoré vážne ohrozujú život (akútne hypo- a hyperglykemické stavy, vrátane ketoacidózy). Preto je nesmierne dôležité, aby si každý diabetik zabezpečil okrem zásoby potravín pre prípadnú karanténu navyše aj:
Pacienti s diabetom, ktorí majú len mierne symptómy ochorenia COVID-19, by mali dodržiavať nasledovné odporúčania. Jedná sa o všeobecné odporúčania pre diabetikov v prípade choroby či infekcie.
Nezabúdajte, že potrebujete jedlo, inzulín a tekutiny, aby ste sa vyhli dehydratácii a vážnym komplikáciám. Neprestávajte v inzulínovej terapii aj keď nedokážete prijímať potravu.
Kontaktujte bezodkladne rýchlu zdravotnú pomoc:
Ak máte diabetes a je nutná vaša hospitalizácia, či už z dôvodu ochorenia COVID-19 alebo inej choroby alebo úrazu, je dôležité, aby ste ihneď informovali personál, že trpíte ochorením diabetes a že potrebujete jesť a piť, aby ste predišli hypoglykémii. Rovnako je pre vás kritický manažment hladiny glykémie. Určite si nezabudnite vziať svoju testovaciu súpravu na meranie hladiny cukru v krvi, zásoby inzulínu, najmä ak používate inzulínovú pumpu. Nepredpokladajte, že každý, kto vás bude liečiť, bude vedieť, že máte diabetes. Preto je nevyhnutné túto skutočnosť opakovať.
Podľa jednej z najnovších štúdií, ktorá bola publikovaná v Journal of Diabetes Science and Technology, „diabetes predstavuje významný rizikový faktor úmrtí na ochorenie COVID-19“. „Táto štúdia tiež naznačuje, že pacienti s akútnou a nekontrolovanou hyperglykémiou – s alebo bez diagnózy cukrovky – zomierajú vo väčšej miere, ako to zdravotníci a zdravotnícke zariadenia pripúšťajú.“ „Preto je nevyhnutné, aby zdravotnícky personál venoval pozornosť aj hyperglykémii a snažil sa hladinu cukru dostať na normálnu úroveň. V prípade hospitalizovaných pacientov mimo jednotiek intenzívnej starostlivosti to je väčšinou podávanie inzulínu a neprerušovaná inzulínová terapia v prípade kriticky chorých pacientov.“
Pri písaní článku boli použité tieto zdroje:
Diabetes and COVID-19: Three Patient Cases
COVID-19 and Diabetes: Patterns Emerge
Pay Attention to In-Hospital Glucose to Save Lives in COVID-19
Updates: Coronavirus and diabetes
Glucose Control Key With COVID-19 in Diabetes, Say Experts
COVID-19 and Diagetes Mellitus – A Bad Marriage