Gastrektómia je odstránenie celého žalúdka alebo jeho časti. Po tomto operačnom zákroku sú výrazne obmedzené niektoré funkcie žalúdka, preto je dôležitá úprava životného štýlu.
Gastrektómia sa používa na liečbu žalúdočných problémov, pri ktorých nepomáhajú žiadne iné liečebné postupy. Najčastejšie ide o stavy, ako sú benígne alebo nerakovinové nádory, krvácanie, zápal, perforácie v stene žalúdka, polypy alebo výrastky v žalúdku, rakovina žalúdka a ťažké peptické alebo duodenálne vredy.
Niektoré typy gastrektómie sa môžu použiť aj pri liečbe obezity. Keď sa žalúdok zmenší, plní sa rýchlejšie a človek menej konzumuje. Gastrektómia je však vhodnou liečbou obezity len vtedy, keď zlyhali iné možnosti. Menej invazívne liečby sú diéta, cvičenie a poradenstvo.
Existujú tri hlavné typy gastrektómie:
Čiastočná gastrektómia – odstránenie časti žalúdka. Zvyčajne sa odstraňuje dolná polovica.
Úplná gastrektómia – odstránenie celého žalúdka. Pri zákroku sa napojí pažerák priamo do tenkého čreva.
Gastrektómia puzdier – odstránenie ľavej strany žalúdka. Lekár vykonáva rez z boku, tak mení tvar žalúdka a zmenšuje ho. Zvyčajne sa vykonáva ako súčasť operácie na zníženie hmotnosti.
Diagnóza
Žalúdok je orgán tráviacej sústavy. Jeho úlohou je mechanický a chemický rozklad potravy. Strava sa v ňom spracúva, premiešava a trávi, následne putuje do tenkého čreva. Ak nefunguje správne, proces trávenia je výrazne narušený a bez včasnej diagnostiky môže ísť o závažný stav.
Pacient pociťuje zníženú toleranciu veľkých jedál, rýchle vyprázdňovanie potravy do tenkého čreva, bolesť brušných kĺbov, hnačku, závraty po jedle, zvýšenú srdcovú frekvenciu a prudké poklesy hladiny cukru v krvi.
Po opise príznakov nasledujú kontrolné testy. Zväčša ide o hornú endoskopiu, pri ktorej sa používa tenká trubička s kamerou a vsúva sa cez hrdlo až do žalúdka. Ak je to nutné, týmto spôsobom sa urobí aj biopsia. Stav žalúdka sa zisťuje i zobrazovacími testami. Najčastejšie sa využíva CT a špeciálny typ röntgenového vyšetrenia, ktorý funguje na princípe báriovej kontrastnej látky. Tú pacient vypije a zobrazovací test ukáže prípadné problémy v žalúdku.
Existujú dva spôsoby gastrektómie:
Otvorená operácia – vyžaduje jediný, veľký rez. Chirurg stiahne kožu, svalstvo a tkanivá, aby získal prístup k žalúdku.
Laparoskopická operácia – ide o minimálne invazívnu chirurgiu. Zahŕňa malé rezy a špecializované nástroje. Tento postup je menej bolestivý a umožňuje rýchlejšie zotavenie. Je tiež známy ako laparoskopicky podporovaná gastrektómia (LAG).
V prípade tohto zákroku existujú viaceré riziká. Najčastejšie sú:
Riziká sa však dajú minimalizovať. Lekár musí poznať pacientovu anamnézu a všetky lieky, ktoré užíva. Treba dodržiavať pokyny pri príprave na operáciu i postupy po operácii. Odporúča sa nefajčiť, pretože nikotín zhoršuje následnú rekonvalescenciu.
Po gastrektómii lekár uzavrie rez stehmi a rana sa obviaže. Pacienti ostávajú po operácii v nemocnici zväčša jeden až dva týždne. Počas tohto obdobia sa často využíva tuba zavedená z nosa do žalúdka, ktorá umožňuje lekársky odstraňovať akékoľvek tekutiny produkované žalúdkom. Je to pomocný krok pri kontrole nevoľností. Potraviny a tekutiny sa pacientom dočasne podávajú cez hadičku.
Po gastrektómii pacient musí dodržiavať pooperačné pokyny lekárov a prispôsobiť svoje stravovacie návyky. Keďže došlo k úprave žalúdka, je nutné jesť menšie jedlá celý deň, vyhnúť sa vysokému obsahu vlákniny, konzumovať potraviny bohaté na vápnik, železo a vitamíny C a D, takisto užívať vitamínové doplnky.
Rekonvalescencia po gastrektómii môže trvať dlho, no tráviaci trakt sa novým podmienkam dokáže prispôsobiť. Následne bude môcť pacient konzumovať viac vlákniny a jesť väčšie jedlá. Aby si pacient udržal organizmus v zdravom režime, je potrebné po operácii pravidelne absolvovať krvné testy, aby boli v tele kontrolované hladiny vitamínov a minerálov.