10.06.2019 • 3 minút na prečítanie

Intolerancia laktózy

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

Neznášanlivosť (intolerancia) laktózy patrí medzi nežiaduce reakcie organizmu na potraviny. Ide o veľmi často sa vyskytujúci zdravotný problém, ktorý vzniká v dôsledku nesprávneho fungovania tráviaceho enzýmu laktázy. Nerozštiepený a nevstrebaný mliečny cukor je v čreve nadbytočný a dostáva sa do ďalších častí tráviaceho traktu, kde v prítomnosti baktérií dochádza k procesu kvasenia. Na rozdiel od alergie na bielkovinu kravského mlieka neznášanlivosť laktózy nie je podmienená imunitnými mechanizmami.

Vznik a príčiny

Laktóza (mliečny cukor) je prirodzenou súčasťou mlieka a mliečnych produktov. V tenkom čreve zdravého človeka je laktóza štiepená pomocou enzýmu laktázy na jednoduché cukry. Ak tento enzým chýba alebo nefunguje správne, laktóza nie je rozštiepená a nemôže sa vstrebávať cez stenu tenkého čreva. Ide o veľmi častú poruchu postihujúcu približne každého šiesteho človeka, pričom najčastejšou príčinou je geneticky podmienené znížené fungovanie laktázy po treťom roku života. U niektorých osôb však môže byť prítomné vrodené chýbanie tohto enzýmu prejavujúce sa už od narodenia. Prechodná neznášanlivosť laktózy môže nastať aj po prekonaní črevných infekcií, po poškodení výstelky čreva niektorými liekmi alebo pri chronických ochoreniach (napr. celiakia, Crohnova choroba).

Príznaky

Výsledkom narušeného trávenia laktózy sú rozličné črevné ťažkosti, napríklad kŕčovité bolesti brucha, pocit plnosti brucha, plynatosť, prelievanie črevného obsahu, hnačkovité stolice. Stolice majú charakteristický kyslý zápach. Spomínané príznaky sa môžu objaviť už 30 minút po požití mlieka, inokedy do niekoľkých hodín. Osoby s čiastočne zachovanou funkciou laktázy môžu individuálne tolerovať určité množstvo mliečneho cukru v strave, pričom črevné ťažkosti sa nedostavia.

Diagnostika

Diagnóza neznášanlivosti laktózy býva stanovená na základe typických prejavov, ktoré sa pravidelne objavujú po konzumácii potravín obsahujúcich laktózu. Napomôcť tiež môže tzv. vodíkový dychový test či stanovenie aktivity laktázy v bioptickej vzorke z tenkého čreva.

Liečba

Základom liečby je bezlaktózová diéta, pri ktorej sa odporúča konzumovať bezlaktózové mlieka a mliečne výrobky. Pre dojčatá a batoľatá, ktorých podstatnou zložkou výživy je mlieko, sú vhodné umelé mliečne formuly so zníženým obsahom laktózy. Konzumácia mlieka a mliečnych produktov u dospelých pacientov s čiastočne zachovanou funkciou laktázy by nemala byť úplne zakázaná – závisí od individuálnej schopnosti tolerancie. V súčasnosti existujú aj farmaceutické prípravky s obsahom laktázy, ktoré môžu zlepšiť trávenie mliečneho cukru.

Prevencia

Predchádzať vzniku laktózovej intolerancie nie je možné, avšak dodržiavaním diétnych opatrení možno zamedziť vzniku ťažkostí u konkrétneho jedinca.

Redakcia portálu Lekar.sk
Ochorenia
bruchodiétalaktózová intolerancianadúvanieplynatosťpotravinová intoleranciavracaniezdravý životný štýl