Otrava jedlom sa môže rozvinúť po konzumácii niečoho kontaminovaného alebo pokazeného. Príčinou sú choroboplodné zárodky alebo iné škodlivé látky v potravinách či nápojoch. Príznaky otravy jedlom často zahŕňajú nevoľnosť, hnačku a vracanie. Symptómy sa zvyčajne začínajú v priebehu niekoľkých hodín alebo niekoľkých dní po konzumácii. Väčšina ľudí má mierne príznaky a zlepšujú sa bez liečby. Niekedy však otrava jedlom môže spôsobiť vážne ochorenie alebo komplikácie. V tomto článku sa dozviete:
|
Príznaky sa líšia v závislosti od toho, čo spôsobuje ochorenie. Môžu začať v priebehu niekoľkých hodín alebo niekoľkých týždňov v závislosti od pôvodcu.
Bežné príznaky sú:
Mimoriadne otrava jedlom môže postihnúť nervový systém a spôsobiť vážne ochorenie. Symptómy môžu zahŕňať:
Zvracanie a hnačka môžu u dojčiat a detí rýchlo spôsobiť dehydratáciu. Kontaktujte svojho lekára, ak príznaky vášho dieťaťa zahŕňajú niektorý z nasledujúcich stavov:
Dospelí by mali navštíviť lekára, ak sa rozvinú nasledovné symptómy:
Potraviny môžu byť kontaminované niektorou z nasledujúcich látok, môžu to byť:
Termín „otrava jedlom“ sa bežne používa na označenie všetkých chorôb prenášaných potravinami.
Potraviny môžu byť kontaminované kdekoľvek od farmy alebo rybolovu až po stôl. Problém môže začať počas pestovania, zberu alebo chytania, spracovania, skladovania, prepravy alebo prípravy.
Potraviny môžu byť kontaminované na akomkoľvek mieste, s ktorým sa manipuluje, vrátane domova, a to z rôznych dôvodov, ako napríklad:
Nasledujúca tabuľka zobrazuje bežné príčiny otravy jedlom, čas od expozície po začiatok symptómov a bežné zdroje kontaminácie.
Príčina choroby – pôvodca |
Nástup príznakov |
Zdroje nákazy |
---|---|---|
Bacillus cereus (baktéria) |
30 minút až 15 hodín |
Potraviny, ako je ryža, zvyšky, omáčky, polievky, mäso a iné, ktoré príliš dlho stáli pri izbovej teplote. |
Clostridium botulinum (baktéria) |
18 až 36 hodín Dojčatá: 3 až 30 dní |
Med (u dojčiat cumlíky máčané v mede). Domáce konzervované potraviny vrátane konzerv, fermentovaných rýb, fermentovanej fazule a alkoholu. Komerčné konzervované potraviny a oleje naplnené bylinkami. |
Clostridium perfringens (baktéria) |
6 až 24 hodín |
Mäso, hydina, dusené mäso a omáčky. Bežne jedlo, ktoré sa pri podávaní veľkej skupine neudrží dostatočne horúce. Jedlo ponechané pri izbovej teplote príliš dlho. |
Escherichia coli, bežne nazývaná E. coli (baktéria) |
Zvyčajne 3 až 4 dni |
Surové alebo nedostatočne tepelne spracované mäso, nepasterizované mlieko alebo džús, mäkké syry z nepasterizovaného mlieka, čerstvé ovocie a zelenina. Kontaminovaná voda. Výkaly ľudí s E. coli. |
Hepatitída A (vírus) |
15 až 50 dní |
Surové a nedostatočne tepelne upravené mäkkýše, čerstvé ovocie a zelenina a iné tepelne neupravené potraviny. Potraviny a voda kontaminované ľudskými výkalmi. Pracovníci s potravinami, ktorí majú hepatitídu A. |
Listeria (baktéria) |
9 až 48 hodín prie chorobu trávenia 1 až 4 týždne pre celotelovú infekciu |
Párky v rožku, konzervované mäso, nepasterizované mlieko, mäkké syry z nepasterizovaného mlieka, chladené údené ryby, chladené paštéty alebo mäsové nátierky, čerstvé ovocie a zelenina. |
Norovírus (vírus) |
12 až 48 hodín |
Mäkkýše, čerstvé ovocie a zelenina. Potraviny pripravené na okamžitú konzumáciu, ako sú šaláty a sendviče, ktorých sa ľudia zaoberajúci sa potravinami dotkli vírusom. Jedlo alebo voda kontaminovaná zvratkami alebo výkalmi osoby s vírusom. |
Rotavírus (vírus) |
18 až 36 hodín |
Potraviny, voda alebo predmety, ako sú rukoväte kohútikov alebo riad, kontaminované vírusom. |
Salmonella (baktéria) |
6 hodín až 6 dní |
Najčastejšie hydina, vajcia a mliečne výrobky. Ostatné potraviny, ako je čerstvé ovocie a zelenina, mäso, hydina, orechy, výrobky z orechov a korenie. |
U väčšiny zdravých dospelých nie sú komplikácie časté. Môžu však zahŕňať nasledujúce problémy:
Najčastejšou komplikáciou je dehydratácia. Ide o výraznú stratu vody, solí a minerálov, čo spôsobuje zvracanie aj hnačka.
Ťažká dehydratácia môže spôsobiť poškodenie orgánov, iné závažné ochorenia a smrť, ak sa nelieči.
Niektoré kontaminanty môžu spôsobiť rozsiahlejšie infekcie v tele. Toto je bežnejšie u ľudí, ktorí sú starší, majú oslabený imunitný systém alebo iné zdravotné ťažkosti. Systémové infekcie spôsobené baktériami môžu spôsobiť:
Ochorenie spôsobené baktériou listeria počas tehotenstva môže mať za následok:
Zriedkavé komplikácie, ktoré sa môžu vyvinúť po otrave jedlom sú:
Pri písaní tohto článku boli použité tieto zdroje:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-poisoning/symptoms-causes/syc-20356230