27.03.2023 • 7 minút na prečítanie

Konzumácia bežných potravín môže byť nebezpečná – dajte si pozor na otravu jedlom

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

Otrava jedlom sa môže rozvinúť po konzumácii niečoho kontaminovaného alebo pokazeného.                                                                        

Príčinou sú choroboplodné zárodky alebo iné škodlivé látky v potravinách či nápojoch. Príznaky otravy jedlom často zahŕňajú nevoľnosť, hnačku a vracanie. Symptómy sa zvyčajne začínajú v priebehu niekoľkých hodín alebo niekoľkých dní po konzumácii. Väčšina ľudí má mierne príznaky a zlepšujú sa bez liečby.

Niekedy však otrava jedlom môže spôsobiť vážne ochorenie alebo komplikácie.

V tomto článku sa dozviete:

  • aké sú príznaky otravy jedlom
  • aké choroboplodné zárodky ju spôsobujú
  • aké komplikácie môže spôsobiť
  • 8 spôsobov domácej prevencie

Ako sa prejavuje otrava jedlom?

Príznaky sa líšia v závislosti od toho, čo spôsobuje ochorenie. Môžu začať v priebehu niekoľkých hodín alebo niekoľkých týždňov v závislosti od pôvodcu.

Bežné príznaky sú:

  • podráždený žalúdok
  • zvracanie
  • hnačka
  • hnačka s prímesou krvi
  • bolesť a kŕče žalúdka
  • horúčka
  • bolesť hlavy

Mimoriadne otrava jedlom môže postihnúť nervový systém a spôsobiť vážne ochorenie. Symptómy môžu zahŕňať:

  • rozmazané alebo dvojité videnie
  • bolesť hlavy
  • stratu pohybu v končatinách
  • problémy s prehĺtaním
  • brnenie alebo znecitlivenie kože
  • slabosť
  • zmeny hlasu

Kedy je potrebné navštíviť lekára?

Dojčatá a deti

Zvracanie a hnačka môžu u dojčiat a detí rýchlo spôsobiť dehydratáciu. Kontaktujte svojho lekára, ak príznaky vášho dieťaťa zahŕňajú niektorý z nasledujúcich stavov:

  • nezvyčajné zmeny v správaní alebo myslení
  • nadmerný smäd
  • nedostatočné alebo žiadne močenie
  • slabosť
  • závraty
  • hnačku, ktorá trvá dlhšie ako jeden deň
  • časté zvracanie
  • čiernu až dechtovitú stolicu
  • silnú bolesť v žalúdku alebo konečníku
  • akúkoľvek horúčku u detí mladších ako 2 roky
  • horúčku vyššiu ako 38,5°C u starších detí
  • anamnézu iných zdravotných problémov

Dospelí

Dospelí by mali navštíviť lekára, ak sa rozvinú nasledovné symptómy:

  • príznaky poškodenia nervového systému, ako je rozmazané videnie, svalová slabosť a brnenie kože
  • zmeny v myslení alebo správaní
  • horúčka 39°C a viac
  • časté zvracanie
  • hnačka, ktorá trvá viac ako tri dni
  • príznaky dehydratácie – nadmerný smäd, sucho v ústach, malé alebo žiadne močenie, silná slabosť, závraty alebo točenie hlavy
Bolesť brucha
phugunfire/shutterstock.com

Čo spôsobuje otravu jedlom?

Potraviny môžu byť kontaminované niektorou z nasledujúcich látok, môžu to byť:

  • baktérie + môžu vytvárať toxíny
  • vírusy
  • parazity,
  • jedy
  • plesne + môžu vytvárať toxíny

Termín „otrava jedlom“ sa bežne používa na označenie všetkých chorôb prenášaných potravinami. 

Ako sa potraviny kontaminujú?

Potraviny môžu byť kontaminované kdekoľvek od farmy alebo rybolovu až po stôl. Problém môže začať počas pestovania, zberu alebo chytania, spracovania, skladovania, prepravy alebo prípravy.

Potraviny môžu byť kontaminované na akomkoľvek mieste, s ktorým sa manipuluje, vrátane domova, a to z rôznych dôvodov, ako napríklad:

  1. Slabé umývanie rúk. Výkaly, ktoré zostávajú na rukách po použití toalety, môžu kontaminovať jedlo. Ďalšie nečistoty sa môžu preniesť z rúk počas prípravy alebo podávania jedla.
  2. Nedezinfikované priestory na varenie alebo jedenie. Neumyté nože, dosky na krájanie alebo iné kuchynské náradie môžu šíriť nečistoty.
  3. Nesprávne skladovanie. Potraviny ponechané príliš dlho pri izbovej teplote sa môžu kontaminovať. Taktiež potraviny skladované v chladničke príliš dlho sa môžu pokaziť. 

Bežné príčiny otravy jedlom

Nasledujúca tabuľka zobrazuje bežné príčiny otravy jedlom, čas od expozície po začiatok symptómov a bežné zdroje kontaminácie.

Príčina choroby – pôvodca 

Nástup príznakov

Zdroje nákazy

Bacillus cereus (baktéria)

30 minút až 15 hodín

Potraviny, ako je ryža, zvyšky, omáčky, polievky, mäso a iné, ktoré príliš dlho stáli pri izbovej teplote.

Clostridium botulinum (baktéria)

18 až 36 hodín

Dojčatá: 3 až 30 dní

Med (u dojčiat cumlíky máčané v mede). Domáce konzervované potraviny vrátane konzerv, fermentovaných rýb, fermentovanej fazule a alkoholu. Komerčné konzervované potraviny a oleje naplnené bylinkami.

Clostridium perfringens (baktéria)

6 až 24 hodín

Mäso, hydina, dusené mäso a omáčky. Bežne jedlo, ktoré sa pri podávaní veľkej skupine neudrží dostatočne horúce. Jedlo ponechané pri izbovej teplote príliš dlho.

Escherichia coli, bežne nazývaná E. coli (baktéria)

Zvyčajne 3 až 4 dni 

Surové alebo nedostatočne tepelne spracované mäso, nepasterizované mlieko alebo džús, mäkké syry z nepasterizovaného mlieka, čerstvé ovocie a zelenina. Kontaminovaná voda. Výkaly ľudí s E. coli.

Hepatitída A (vírus)

15 až 50 dní

Surové a nedostatočne tepelne upravené mäkkýše, čerstvé ovocie a zelenina a iné tepelne neupravené potraviny. Potraviny a voda kontaminované ľudskými výkalmi. Pracovníci s potravinami, ktorí majú hepatitídu A.

Listeria (baktéria)

9 až 48 hodín prie chorobu trávenia

1 až 4 týždne pre celotelovú infekciu

Párky v rožku, konzervované mäso, nepasterizované mlieko, mäkké syry z nepasterizovaného mlieka, chladené údené ryby, chladené paštéty alebo mäsové nátierky, čerstvé ovocie a zelenina.

Norovírus (vírus)

12 až 48 hodín

Mäkkýše, čerstvé ovocie a zelenina. Potraviny pripravené na okamžitú konzumáciu, ako sú šaláty a sendviče, ktorých sa ľudia zaoberajúci sa potravinami dotkli vírusom. Jedlo alebo voda kontaminovaná zvratkami alebo výkalmi osoby s vírusom.

Rotavírus (vírus)

18 až 36 hodín

Potraviny, voda alebo predmety, ako sú rukoväte kohútikov alebo riad, kontaminované vírusom.

Salmonella (baktéria)

6 hodín až 6 dní

Najčastejšie hydina, vajcia a mliečne výrobky. Ostatné potraviny, ako je čerstvé ovocie a zelenina, mäso, hydina, orechy, výrobky z orechov a korenie.

Kontaminované jedlo
Giovanni Cancemi/shutterstock.com

Aké komplikácie môže otrava jedlom spôsobiť?

U väčšiny zdravých dospelých nie sú komplikácie časté. Môžu však zahŕňať nasledujúce problémy:

Dehydratácia

Najčastejšou komplikáciou je dehydratácia. Ide o výraznú stratu vody, solí a minerálov, čo spôsobuje zvracanie aj hnačka.

Ťažká dehydratácia môže spôsobiť poškodenie orgánov, iné závažné ochorenia a smrť, ak sa nelieči.

Systémové infekcie

Niektoré kontaminanty môžu spôsobiť rozsiahlejšie infekcie v tele. Toto je bežnejšie u ľudí, ktorí sú starší, majú oslabený imunitný systém alebo iné zdravotné ťažkosti. Systémové infekcie spôsobené baktériami môžu spôsobiť:

  • krvné zrazeniny v obličkách
  • baktérie v krvnom obehu
  • meningitídu
  • sepsu – sepsa je prehnaná reakcia imunitného systému na systémové ochorenie, ktoré poškodzuje telu vlastné tkanivá

Tehotenské komplikácie

Ochorenie spôsobené baktériou listeria počas tehotenstva môže mať za následok:

  • potrat alebo narodenie mŕtveho plodu
  • sepsu u novorodenca
  • meningitídu u novorodencov

Zriedkavé komplikácie

Zriedkavé komplikácie, ktoré sa môžu vyvinúť po otrave jedlom sú:

  • artritída – opuch, citlivosť alebo bolesť kĺbov
  • syndróm dráždivého čreva – spôsobuje bolesť, kŕče a nepravidelné vyprázdňovanie
  • Guillain-Barreov syndróm – útok imunitného systému na nervy, ktorý môže mať za následok brnenie, necitlivosť a stratu kontroly svalov
  • ťažkosti s dýchaním

8 bodov ako predchádzať otrave jedlom doma

  1. Pravidelne si umývajte ruky – najmä po toalete a pred jedlom
  2. Umývajte ovocie a zeleninu pred konzumáciou
  3. Dôkladne umývajte kuchynské náčinie, najmä po použití mäsa
  4. Nejedzte surové alebo nedostatočne tepelne spracované mäso alebo ryby
  5. Zvyšky vždy dajte do chladničky alebo zmrazte
  6. V prípade pochybností (zápach, expirácia) jedlo vyhoďte
  7. Všetky jedlá s plesňou vyhoďte
  8. Čistite vnútro chladničky každých pár mesiacov
 Umývanie ovocia a zeleniny
Pormezz/shuttertock.com

 

Pri písaní tohto článku boli použité tieto zdroje:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-poisoning/symptoms-causes/syc-20356230

Redakcia portálu Lekar.sk
Ochorenia
zdravá stravazdravý životný štýl