26.11.2020 • 5 minút na prečítanie

Je zdrojom bielkovín a železa, zároveň však obsahuje veľa tuku a soli. Je teda konzumovanie mäsa zdravé?

Aktuality

V tomto článku sa dozviete

Mäso ako potravina je zdrojom bielkovín a železa s veľmi dobrou biologickou dostupnosťou.  Obsahuje tuk, zinok, vysoký obsah selénu a vitamíny B1, B6 a B12. Z hľadiska medicíny a výživy sa mäso a mäsové výrobky stávajú problematické, keď obsahujú veľa tuku a kuchynskej soli. Obzvlášť údeniny obsahujú vysoký obsah soli, a to až 2,5 gramu na 100 gramov mäsa. Preto je potrebné zamyslieť sa najmä nad nadmernou konzumáciou červeného mäsa, ktorá môže viesť k rakovine hrubého čreva.

Posledný novembrový týždeň sa sústredí na zdravotné a výživové hľadisko konzumácie mäsa. Dvadsiaty piaty november je vyhlásený za Svetový deň bez mäsa a deň práv zvierat. Jeho vznik iniciovala India v roku 1986. Ľudia sa k tejto problematike stavajú rôzne, pričom dôležitú úlohu zohrávajú tradície či vierovyznanie. Faktom ale ostáva, že ľudia vo vyspelých krajinách jedia v dnešnej dobe oveľa viac mäsa ako v minulosti. Predošlé generácie konzumovali mäso zriedkavejšie, zhruba raz do týždňa, a bolo zväčša odchované na vlastnom dvore. Môžeme teda povedať, že išlo o “bio” mäso, kedy sa dobytok pásol na tráve a nebol jeho rast urýchlený neprirodzenými látkami (napr. antibiotikami alebo steroidmi). Dnes si už v obchode kúpime rôzne mäsové výrobky, ale to, ako a kde tieto produkty vznikli, nás zväčša nezaujíma. S konzumáciou živočíšnych tukov by sme to však nemali preháňať.

„Na základe spracovaných metaanalýz sa rizikový efekt konzumácie červeného mäsa, teda bravčového, hovädzieho a baranieho, pre vznik rakoviny hrubého čreva hodnotí stupňom možný. Konzumácia údenín a šunky sa hodnotí stupňom pravdepodobný. Ako zdôvodnenie sa pri tomto mäse uvádza silné zahriatie mäsa, obzvlášť pri pečení a grilovaní.  Pri silnom zahriatí vznikajú v mäse škodlivé rakovinotvorné polycyklické aromatické uhľovodíky a heterocyklické amíny. Nadmerná konzumácia červeného mäsa podporuje vznik voľných kyslíkových radikálov a podporuje pre organizmus škodlivý oxidačný stres,“ vysvetľuje ústavný dietológ UNLP Košice MUDr. Miroslav Paľko. Dodáva, že ľudia, ktorí nekonzumujú mäso, alebo ho jedia menej, majú nižší výskyt niektorých druhov rakoviny, ischemickej choroby srdca, cukrovky a vysokého krvného tlaku. Majú menej infarktov a porážok.

Čo všetko môže byť v pozadí mäsa, ktoré už ako hotový produkt nájdeme v obchode

V súčasnosti sa v našej spoločnosti dostáva do popredia otázka, či je mäso vhodná potravina. Môžu za to viaceré faktory, najmä kritizované praktiky chovu a porážky zvierat chovaných na mäso, otázka ilegálneho užívania antibiotík, rastových hormónov či obsah znečisťujúcich látok v mäsových produktoch a iné aspekty. „Pre človeka sú zo znečisťujúcich látok  nebezpečné ťažké kovy ako olovo či kadmium, ktoré v menšej miere môžu byť aj mäse. V tuku mäsa sa hromadia organické zlúčeniny chlóru a  mnohokrát kritizované polychlorované bifenyly,“ uviedol MUDr. Paľko.  

Pár dobrých rád od odborníka- dietológa MUDr. Paľka

  • Vhodné sú potraviny s nízkym obsahom tuku, hlavne živočíšneho a obmedzenie spotreby tučného mäsa a údenín.
  • Striedmo jedzte chudé druhy bravčového, hovädzieho a baranieho mäsa.
  • Uprednostňujte kuracie, morčacie, králičie mäso a ryby.
  • Kupujte lokálne potraviny a biopotraviny od domácich dobre známych predajcov, nie od veľkých predajcov a nie dovážané produkty.
  • Konzumujte dostatočné množstvo ovocia, zeleniny a potravín pripravených z celozrnných obilnín.
  • Obmedzte príjem kuchynskej soli. Slanú chuť nahraďte rôznymi koreniami.
  • Uprednostňujte prirodzené potraviny pred polotovarmi.
  • Obmedzte spotrebu cukru. Skúste piť čaj a kávu bez cukru, obmedzte spotrebu sladkostí a sladených nápojov.
  • Vzdelávajte sa v oblasti zdravej výživy.
  • Venujte sa pravidelne pohybovej aktivite, doprajte si dostatok kvalitného spánku, majte veľa priateľov a stále dobrú náladu.

Bezmäsité jedlá sú ľahšie stráviteľné a vhodné ako zmena, ktorú môžete jednoducho zaradiť  do vášho jedálnička. Zároveň sú rovnako chutné a sýte, ako jedlá mäsité. Skúste si raz za čas dopriať deň bez mäsa a sami zistite, aký dopad to bude mať na vaše trávenie.

Redakcia portálu Lekár.sk
Aktuality
bolesť bruchahrubé črevonafukovanienevoľnostrakovina hrubého črevazdravý životný štýl