V novej epizóde seriálu TV JOJ – Nemocnica – ste mohli okrem dvoch manželov zotavujúcich sa z havárie vidieť aj ich 35-ročného syna. Tento dospelý muž so správaním dieťaťa mal veľmi rád mlieko, no ako seriálová lekárka Zuzana zistila, práve jeho obľúbený nápoj mu nerobil dobre. Mal totiž intoleranciu laktózy. To, čo tento pojem znamená, prečo vzniká, ako sa prejavuje a mnoho ďalších vecí sa dozviete ďalej v našom článku.
Intolerancia laktózy je dnes pomerne častým probémom. Predpokladá sa, že postihuje až 75 % svetovej populácie.
Laktózová intolerancia je porucha trávenia spôsobená neschopnosťou stráviť laktózu – hlavný sacharid v mliečnych výrobkoch.
U ľudí s intoleranciou laktózy sa nevytvár dostatok enzýmu laktázy, potrebný na jej trávenie. Laktóza je disacharid, čo znamená, že pozostáva z dvoch jednoduchších cukrov – glukózy a galaktózy. Enzým laktáza je potrebný na rozklad tohto disacharidu na glukózu a galaktózu, ktoré sa potom môžu absorbovať do krvného obehu a využiť na tvorbu energie.
Laktóza sa prirodzene nachádza aj v materskom mlieku a takmer každý jedinec sa narodí so schopnosťou ho stráviť. Je naozaj zriedkavé pozorovať intoleranciu laktózy u detí mladších ako päť rokov.
Existujú dva hlavné typy intolerancie laktózy, a to:
Primárna intolerancia laktózy je najčastejšia. Je spôsobená znížením produkcie laktázy pribúdajúcim vekom, čo znamená horšie vstrebávanie laktózy.
Tento typ intolerancie laktózy môže byť čiastočne spôsobený aj génmi, pretože ho v niektorých populáciách pozorujeme častejšie než v iných.
Sekundárna intolerancia laktózy je zriedkavejšia. Je spôsobená ochorením tráviaceho traktu, infekciou alebo nejakým vážnejším problémom ako je napr. celiakia. Dôvodom je zápal v črevnej stene, ktorý môže viesť k dočasnému poklesu produkcie laktázy.
Ak nie je správne zvládnutá alebo včas odhalená, môže intolerancia laktózy spôsobovať vážne problémy s trávením. Medzi najčastejšie príznaky patrí:
Niektorí ľudia tiež pociťujú časté nutkanie ísť na toaletu, nevoľnosť, vracanie, bolesť v podbrušku a občas zápchu.
Hnačka sa vyskytuje v dôsledku nestrávenej laktózy v tenkom čreve, ktorá spôsobuje to, že sa do vášho tráviaceho traktu dostane nadmerné množstvo vody. Akonáhle sa laktóza dostane do hrubého čreva, baktérie v čreve fermentujú a tvoria mastné kyseliny a plyny. To spôsobuje následné nadúvanie, plynatosť a bolesti.
Závažnosť týchto príznakov sa líši v závislosti od toho, koľko laktózy vaše telo môže tolerovať a koľko ste jej skonzumovali.
Mliečne výrobky sú veľmi výživné a sú dôležitým zdrojom bielkovín, vápnika a vitamínov ako A, B12 a D. Táto kombinácia živín je potrebná pre zdravie vašich kostí.
Konzumácia mliečnych výrobkov znižuje riziko zlomenín počas stranutia, pretože zabezpečuje vyššiu minerálnu hustotu kostí. Okrem toho sú mliečne výrobky spájané so zníženým rizikom diabetu 2. typu a obezity .
Ľudia s neznášanlivosťou laktózy však môžu potrebovať obmedziť alebo odstrániť mliečne výrobky zo svojej stravy a potenciálne tak prísť o niektoré esenciálne živiny. Preto je dôležité, tieto chýbajúce nutrienty prijímať z iných potravín, alebo suplementáciou.
Laktóza sa nenachádza len v čisto mliečnych výrobkoch, ale je „skrytá“ aj v potravinách, ktoré tieto mliečne výrobky obsahujú.
Medzi klasické mliečne výrobky obsahujúce laktózu patrí:
Medzi potraviny, ktoré majú ako zložku nejakú formu mliečnych výrobkov a môžu tiež obsahovať laktózu, patria:
Pri nákupe je dôležité na štítku skontrolovať, či výrobok obsahuje mliečne výrobky. V zozname zložiek môže byť pridané mlieko alebo mliečne výrobky opísané v rôznej podobe ako napr.:
Nenechajte sa zmiasť, ak výrobok obsahuje kyselinu mliečnu, laktalbumín, laktát alebo kazeín. Tieto zložky nie sú laktóza.
I keď všetky mliečne výrobky obsahujú laktózu, neznamená to, že sú úplne zakázané pre ľudí s intoleranciou laktózy. Väčšina ľudí s intoleranciou malé množstvo laktózy môže tolerovať. Jednoduchým príkladom je tolerancia malého množstva mlieka v káve, avšak nie takého, ktoré by človek skonzumoval z misky cereálií.
Predpokladá sa, že ľudia s intoleranciou laktózy môžu tolerovať až 18 gramov laktózy , ktoré skonzumujú v priebehu dňa.
Výskum v skutočnosti ukázal, že mnoho ľudí s neznášanlivosťou laktózy môže tolerovať až 12 gramov laktózy na jedno sedenie, čo je približne množstvo v 1 šálke (230 ml) mlieka.
Niektoré druhy mliečnych výrobkov majú dokonca prirodzene nízky obsah laktózy, ak sa konzumujú v bežných porciách. Napríklad také maslo má iba 0,1 gramu laktózy na bežnú 20-gramovú porciu. Niektoré druhy syrov obsahujútiež menej ako 1 gram laktózy na porciu. Patria sem napr. čedar, švajčiarsky syr, Colby alebo mozzarella. Taktiež jogurt má tendenciu spôsobovať menej symptómov ako iné druhy mliečnych výrobkov.
Intolerancia laktózy nie je to isté ako alergia na mlieko alebo mliečne výrobky. Potravinové alergie sú spôsobené tým, že váš imunitný systém reaguje na určitý druh jedla. To spôsobuje príznaky ako vyrážka, sipot a svrbenie.
Ak ste na niečo alergickí, na vyvolanie reakcie môže stačiť aj malá čiastočka, zatiaľ čo väčšina ľudí s intoleranciou laktózy môže stále konzumovať malé množstvo laktózy bez akýchkoľvek problémov, aj keď sa to u každého človeka líši.
Pri písaní tohto článku boli použité tieto zdroje:
Recent advances on lactose intolerance: Tolerance thresholds and currently available answers