Je dôležité rozlišovať tuky, ktoré konzumujeme. Rastlinné tuky by mali tvoriť minimálne 70 % celkového príjmu tukov. Ideálne je ich konzumovať vo forme za studena lisovaných kvalitných olejov, avokáda, orechov a semien. Zvyšných 30 % by malo pozostávať zo živočíšnych tukov najvyššej kvality a výživovej hodnoty. Vhodným zdrojom je maslo vyrobené z nepasterizovaného mlieka.
Zdravá výživa je novodobý fenomén. Je veľmi pozitívne, že ľudia začínajú myslieť zdravo a snažia sa postupne vylučovať potraviny, ktoré zaťažujú ich metabolizmus, spôsobujú im zdravotné problémy alebo o ktorých sa jednoducho domnievajú, že nie sú zdravé.
Dostupnosť informácií o zdravom stravovaní je neobmedzená a reklamy na zdravé potraviny doslova útočia na nás z každej strany. Ako sa v nich orientovať?
Jedným z najväčších mýtov je tvrdenie, že tuk je nezdravý. Vieme, že:
Tuky z konzumovanej stravy sú v tráviacom trakte štiepené pomocou enzýmov a žlče na menšie časti, ktoré sa následne vstrebávajú a slúžia ako zdroj energie. Časť, ktorá sa nevyužije na krytie energetickej potreby, sa premení na jednoduché tuky a ukladá sa v tukových tkanivách. Uložený tuk môže byť použitý na látkovú premenu, ak to bude potrebné, napríklad pri dlhotrvajúcom hladovaní. Za normálnych podmienok existuje rovnováha medzi tukovými zásobami a energetickými požiadavkami organizmu.
Je nesmierne dôležité rozlišovať tuky, ktoré konzumujeme. Tuky delíme na:
Rastlinné tuky by mali tvoriť minimálne 70 % celkového príjmu tukov. Tento príjem zabezpečí konzumácia za studena lisovaných kvalitných olejov, avokáda, orechov a semien. Zvyšných 30 % by malo pozostávať zo živočíšnych tukov čo najvyššej kvality a výživovej hodnoty.
Zdrojom kvalitných živočíšnych tukov je maslo vyrobené z nepasterizovaného mlieka, prepustené maslo z nepasterizovaného mlieka (zbavené cholesterolu), bio vajcia – žĺtka, nepasterizovaná smotana, organické mäso, rybí tuk. Syntetické tuky sú nestráviteľné a nepoužiteľné v zdravej výžive človeka.
V snahe obmedziť tuky pri redukčnej alebo inej diéte ľudia siahajú po alternatívach tukov, ktoré im ponúkajú obchodné reťazce v domnienke, že skonzumujú zdravšiu verziu. To je prípad margarínov. Margarín je emulzia, zlúčenina pozostávajúca z dvoch zložiek, tukovej a vodnej. Tieto dve nemiešateľné látky sa spájajú pomocou tzv. emulgátorov.
Margaríny sú produkty vytvorené v laboratóriu, nenachádzajú sa v prírode. Sú pre ľudský organizmus cudzími látkami. Výsledkom výrobného procesu je umelý produkt, zbavený najpotrebnejších látok ako sú bielkoviny, vláknina, vitamíny, minerály či lecitín, ktoré sa prirodzene nachádzajú v rastlinných tukoch.
Výroba margarínov sa za posledné roky zdokonalila a nevytvára už nadmerné množstvo trans-mastných kyselín, ktoré sú nebezpečné pre zdravie. Je to len minimálne pozitívum.
Naproti tomu tradičné čerstvé maslo je tuk z kravského mlieka, ktorý má svoju typickú arómu a chuť. Obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E, K). Má značný podiel trans-nenasýtených mastných kyselín, takže jeho nadmerná konzumácia môže vyvolať zvýšenie cholesterolu. Existujú aj druhy prepusteného masla, ktoré je zbavené cholesterolu a vhodné najmä na využitie pri teplej úprave pokrmov.