Ak sa v tele hromadí nadbytočné množstvo kyseliny močovej, dochádza k ukladaniu jej kryštálikov v kĺboch. Ochorenie je najprv bezpríznakové, no môže prejsť do bolestivého záchvatu. Aké sú prejavy a liečba a aká diéta pri dne pomáha, o tom všetkom sa dočítate v článku.
Dna je ochorenie kĺbov spôsobené poruchou metabolizmu purínov, pri ktorom sa v tele vytvára priveľa kyseliny močovej. Nahromadené kryštáliky kyseliny močovej zvané tofy sa ukladajú do kĺbov a spôsobujú ich zápal a silné bolesti. Okrem kĺbov dna zasahuje aj vnútorné orgány, najmä obličky.
Choroba postihuje 1 – 4 % populácie, u mužov starších ako 65 rokov je to dokonca až 7 %. V minulosti sa nazývala tiež „chorobou kráľov“ alebo „chorobou bohatých“, pretože majetní ľudia mali k dispozícii dostatok mäsa a iných rizikových potravín, ktoré môžu za jej vznik.
Choroba dna má niekoľko štádií. Spočiatku je asymptomatická, t. j. bez akýchkoľvek prejavov – diagnostikuje sa len na základe zvýšenej hladiny kyseliny močovej, respektíve hyperurikémie.
Hyperurikémia u mužov | Hyperurikémia u žien | Deti do 15 rokov |
viac ako 425 µmol/l | viac ako 355 µmol/l | menej ako 340 µmol/l |
Ide o náhlu, prudkú bolesť kĺbov, najčastejšie bolesť palca na nohe. Pacient má pocit, akoby sa napichol na ihlu. Na toto dráždenie reagujú okolité štruktúry kĺbu a výsledkom je bolestivý a začervenaný opuch.
Bolesť pripomína chytenie nohy do pasce a pacienta núti vyhľadať lekára. Kĺb je horúci, prekrvený a natoľko bolestivý, že sa ho nemožno ani dotknúť. Na postihnutom mieste človek často neznesie ani tenkú plachtu.
Okrem bolesti patria k prejavom dny aj:
Bolesti sú najsilnejšie v noci a nadránom, počas dňa zvyknú odznieť. Takýto dnový záchvat trvá zvyčajne niekoľko hodín, no môže prejsť až do chronického štádia, v rámci ktorého sa už v okolí postihnutých kĺbov tvoria dnové uzly.
Liečba asymptomatickej hyperurikémie spočíva najmä v:
Potraviny na zníženie kyseliny močovej si môžete pozrieť v nasledujúcej tabuľke o dna diete:
ODPORÚČANÉ | V OBMEDZENOM MNOŽSTVE | NEVHODNÉ | |
OVOCIE | kompóty, jahody, čerešne + čerstvé ovocie | hrušky, rebarbora, mango | |
ZELENINA | zeler, petržlen, listová zelenina | hrach, karfiol, brokolica alebo hrášok max. 1 – 2× týždenne | kapusta, špenát, huby |
MÄSO | mäso variť vo väčšom množstve vody – puríny sa uvoľňujú do vody | varené hovädzie a kuracie mäso, dusená šunka | vyprážané, vnútornosti (hovädzie, teľacie, jahňacie, bravčové, divina), grilované mäso |
PEČIVO | biele aj tmavé pečivo, kukuričné výrobky | ||
MLIEČNE VÝROBKY | nízkotučné výrobky | vyprážané syry | |
SLADKOSTI | želatína, sušienky | zmrzlina, torty a maslové krémy | čokoláda, kakao |
TUKY | rastlinné | živočíšne | |
RYBY | losos, morské ryby | sardinky, šproty, tresčia pečeň | |
VAJCIA | bielok | varené a smažené |
Na minimum by ste mali obmedziť aj tieto potraviny: kakao, káva, čokoláda a čierny čaj, ktoré sa v organizme menia na kyselinu močovú, preto je ich konzumácia prípustná len v bezpríznakovom štádiu ochorenia. Rovnako ak chcete potravinami docieliť zníženie kyseliny močovej, radšej sa vyhnite aj bujónom, omáčkam a droždiu.
Keďže dna väčšinou postihuje kĺb palca nohy, výrazne obmedzuje pohyb a fyzickú aktivitu. Záchvat dny môže spontánne ustúpiť po 5 až 7 dňoch. Pri liečbe sa využívajú:
Ak sa však zvolí nesprávna liečba, bolestivý stav sa môže predĺžiť aj na niekoľko týždňov a postihnuté môžu byť ďalšie kĺby (koleno, členok, lakeť, zápästie, prsty na rukách).
Rizikovými faktormi dny sú:
Zväčša sa objaví po požití jedál bohatých na puríny, teda v období zabíjačiek, husacích hodov a po konzumovaní vnútorností a mastných pokrmov v kombinácii s alkoholom.
Vyššie riziko vám hrozí, ak trpíte poruchami obličiek, máte poškodenú pečeň, zvýšenú hladinu tukov v krvi alebo diabetes. Ochorenie môže byť vyvolané aj užívaním niektorých liekov, ožiarením, stresom, operáciami, úrazmi alebo onkologickými chorobami.
Dna je liečiteľné ochorenie prebiehajúce prevažne ako akútny dnový záchvat. V období medzi záchvatmi je najdôležitejšia diéta a niekedy aj liečba preparátmi na zníženie hladiny kyseliny močovej.
U detí a mladších pacientov je však potrebné stanoviť iné ako dietetické príčiny jej zvýšenej koncentrácie v krvi. Choroba len zriedkavo prechádza do chronického štádia, ktoré sa vyznačuje stálymi bolesťami s trvalými zmenami na kĺboch viditeľnými na röntgenových snímkach. Okrem toho môže dôjsť aj k poškodeniu obličiek či tvorbe obličkových kameňov.
Najúčinnejšia je prevencia, čo znamená striedmo sa stravovať a piť a vyvarovať sa hlavne kombinácie alkoholu a potravín s vysokým obsahom purínov.