Popri akútnych respiračných ochoreniach sú to aj norovírusové infekcie, ktoré spôsobujú vážne problémy práve v chladnom počasí. Vyvolávajú závažné hnačkové ochorenia. Sú extrémne infekčné, s krátkou inkubačnou dobou. K preventívnym opatreniam patrí dôsledné dodržiavanie hygieny.
Paleta vírusov spôsobujúcich ochorenia dýchacieho systému je veľmi pestrá. Zďaleka však nie je jediná, ktorá ohrozuje populáciu v zimných mesiacoch.
Rovnako nebezpečné sú rotavírusové a norovírusové ochorenia, ktoré sa šíria najmä kontaktom v kolektíve. Oba typy vírusov vyvolávajú závažné hnačkové ochorenia, ohrozujúce najmä malé deti a staršie osoby. Proti rotavírusom existuje účinná očkovacia látka, ktorá sa podáva väčšinou deťom do dvoch rokov na ochranu pred infekciou. Proti norovírusom zatiaľ očkovacia látka vyvinutá nebola.
Vírus Norwalk bol prvýkrát identifikovaný v roku 1972 elektromikroskopickými skúmaniami potom, čo v Norwalku (Ohio, USA) došlo k prepuknutiu hnačkovitých ochorení.
Norovírusy patria do skupiny malých neobalených vírusov s jednovláknovou RNA, známych aj ako norwalk-like vírusy, patriacich do čeľade Caliciviridae. Ich veľkosť je 27 až 32 nm. Doteraz je známych približne 20 genotypov.
Vírus Norwalk (norovírus alebo aj winter vomiting bug) sa vyskytuje na celom svete a je zodpovedný za väčšinu hnačkovitých ochorení nespôsobených baktériami. Norovírusové infekcie sa vyskytujú celoročne, no v miernom klimatickom pásme, do ktorého patrí aj Slovensko, je pre ne typický výskyt v chladnom období. Patria medzi tzv. choroby špinavých rúk.
Norovírusy sú celosvetovo rozšírené vírusy s potenciálom rýchleho šírenia – sú extrémne infekčné. Stačí 10 až 100 vírusových častíc na to, aby došlo k vzniku, resp. k prepuknutiu ochorenia.
Je to práve vysoká odolnosť voči vplyvom vonkajšieho prostredia, ktorá spolu s nízkou infekčnou dávkou vysvetľuje ich rýchle, až epidemické šírenie – sú zodpovedné za väčšinu epidémií gastroenteritíd vírusového pôvodu najmä u dospelých.
Inkubačná doba je čas, ktorý uplynie od vniknutia vyvolávateľa do organizmu po objavenie sa prvých príznakov ochorenia. V prípade norovírusových gastroenteritíd je to 10 až 72 hodín.
Prenos prebieha tzv. fekálno-orálnym spôsobom pri nedostatočnej hygiene rúk už nakazených osôb, prípadne kontaminovanou vodou alebo potravinami. Významnú úlohu zohráva vytvorený aerosol pri vracaní, pričom sa uplatňuje úzky kontakt – „špinavé“ ruky a kontaminované predmety, resp. kontaktné plochy ako kľučky na dverách, vodovodné batérie, WC, umývadlá alebo telefóny.
Ochorenie zväčša prepukne z plného zdravia a prejavuje sa:
V niektorých prípadoch sa pridružuje zvýšená teplota, nezriedka aj horúčka či zimnica, bolesti končatín a svalov. Vracanie často prichádza náhle, bez varovania, mnohokrát za deň.
Samotné ochorenie odznieva pomerne rýchlo (za 12 až 72 hodín) a nezanecháva trvalejšie zdravotné následky. Ojedinele však môže dôjsť k ťažkej dehydratácii pacienta, čo môže najmä u starších osôb či ľudí vysilených inou chorobou viesť až k úmrtiu.
Norovírusová nákaza môže prebiehať aj bez príznakov. Takto infikovaný človek je rovnako zdrojom ochorenia, v tomto prípade norovírusov. Môže preniesť vyvolávateľa ochorenia na ďalšiu vnímavú osobu.
Liečba sa obvykle odvíja od príznakov ochorenia. Pomerne často ani nie je potrebné vyhľadať lekára. Zväčša stačí len rehydratácia, teda dostatočné dopĺňanie tekutín, ktoré telo stratilo pri hnačke a zvracaní. V lekárni sú dostupné tzv. orálne rehydratačné roztoky, ktoré zabezpečia po zriedení vodou adekvátny prísun tekutín a stratených minerálov. Pri horúčke antipyretiká, pri pociťovaní hladu je možné začať prijímať ľahko stráviteľné, diétne, nedráždivé jedlá.
V prípade dehydratácie je však potrebné vyhľadať lekársku pomoc (príznakmi sú silný smäd, závraty, tmavší moč, príp. nemožnosť močiť, suchá pokožka, zapadnuté oči).
Po prekonaní ochorenia je organizmus imunitne chránený len približne 8 týždňov, preto je dôležité nezabúdať na hygienické návyky a ich dôsledné dodržiavanie.
U vírusov spôsobujúcich hnačkové ochorenia je jediným spoločným preventívnym opatrením dôsledné dodržiavanie osobnej hygieny, hygieny prostredia či už v domácnosti, alebo v kolektívnych zariadeniach školského, zdravotníckeho a sociálneho typu.
Veľmi dôležitá, ale aj náročná je dekontaminácia prostredia, kde sa vírus usídlil, bežnými dezinfekčnými prostriedkami. Na dezinfekciu rúk je nutné používať virucidné dezinfekčné prostriedky (hlavne s obsahom alkoholu a chlóru).
Dekontamináciu prostredia je nutné robiť kontinuálne, pretože niekto z členov kolektívu môže naďalej vylučovať norovírus, hoci už nemá zjavné klinické príznaky. Z toho jasne vyplýva aj spôsob zabránenia infekcii – dôsledná osobná hygiena, umývanie rúk pred jedlom a hygiena prostredia. Iná prekážka pre šírenie norovírusových ochorení zatiaľ neexistuje.
Každý, kto prekonal nejakú formu gastroenteritídy (možno aj norovírusovej, len o nej nevedel) potvrdí, že táto choroba dá poriadne zabrať a dokáže zložiť aj toho najsilnejšieho jedinca. Myslime na to, že „zdravie máme vo svojich rukách“ a snažme sa im vyhnúť. Napríklad vhodnou prevenciou.