U každého človeka sa príležitostne vyskytnehnačka, prejavujúcasa častejšou vodnatou stolicou. Hnačka zväčša trvá niekoľko dní. Ak však trvá niekoľko týždňov, môžepredstavovaťvážnu poruchu, ako je pretrvávajúca infekcia, zápalové ochorenie čriev alebo syndróm dráždivého čreva.
Hnačku môže spôsobiť mnoho chorôb a stavov. Častou príčinou sú vírusové infekcie. Vírus Norwalk patrí medzi RNK vírusy rodu Norovírus z čeľade Caliciviridae. Spôsobuje ochorenie známe ako vírusová gastroenteritída, akútna nebakteriálna gastroenteritída a asi neznámejšie je pod názvom črevná chrípka. Medzi ostatné známe vírusy, ktoré sa prejavujú hnačkou, patrí cytomegalovírus a vírusová hepatitída. Rotavírusová infekcia je častou príčinou akútnej hnačky v detstve. Ďalšou príčinou hnačiek sú baktérie a parazity. Znečistené potraviny alebo kontaminovaná voda sú hlavným zdrojom týchto infekcií. Hnačku môžu spôsobiť parazity ako Giardia lamblia a cryptosporidium. Bežné bakteriálne príčiny hnačky zahŕňajú infekcie baktériami z rodu Campylobacter, Salmonella, Shigella a Escherichia coli. Pri cestovaní do rozvojových krajín je hnačka zapríčinená baktériami a parazitmi, na ktoré nie je organizmus cestovateľa zvyknutý. Takáto forma sa označuje pojmom cestovateľská hnačka. Infekcia Clostridium difficile, prejavujúca sa vodnatou stolicou, sa vyskytuje najmä po ukončení liečby antibiotikami. Vplyv na bakteriálnu flóru má tiež užívanie niektorých druhov liekov. Takto pôsobia hlavne antibiotiká, ktoré okrem patologických baktérií ničia aj telu prospešné druhy baktérií, čím narušia prirodzenú rovnováhu v organizme. Medzi ďalšie lieky, ktoré spôsobujú hnačku, patria lieky užívané v liečbe proti rakovine a antacidá s obsahom horčíka.
Častým dôvodom vodnatej stolice je neznášanlivosť laktózy. Laktóza je cukor nachádzajúci sa v mlieku a iných mliečnych výrobkoch. Ľudia, ktorí majú ťažkosti s trávením laktózy, majú po konzumácii mliečnych výrobkov hnačku. Aj keď organizmus človeka dokáže produkovať enzým, ktorý pomáha pri trávení laktózy, u väčšiny ľudí po dosiahnutí detského veku koncentrácie tohto enzýmu rýchlo klesajú. To spôsobuje zvýšené riziko vzniku neznášanlivosti laktózy a prítomnosť hnačiek. Ďalším faktorom je fruktóza, cukor nachádzajúci sa prirodzene v ovocí a mede, pridávaný ako sladidlo do niektorých nápojov. Rovnako umelé sladidlá ako sorbitol a manitol niektorým zdravým ľuďom spôsobujú vznik hnačky. V prípade absolvovania operácie brucha alebo pri chirurgickom odstránení žlčníka sa u niektorých jedincov častejšie vyskytujú epizódy hnačky. Medzi ďalšie príčiny tohto stavu patrí Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, celiakia, mikroskopická kolitída a syndróm dráždivého čreva.
Hnačka môže spôsobiť závažné zdravotné komplikácie, ako je dehydratácia. Ak nie je liečená, môže ohroziť život pacienta. Mimoriadne nebezpečná je u detí, starších dospelých a ľudí s oslabeným imunitným systémom.
Symptómy
Častým príznakom v spojitosti s hnačkou je prítomnosť riedkej, vodnatej stolice, sprevádzaná bolestivými kŕčmi brucha. V niektorých prípadoch sa zvyšuje telesná teplota, objavuje sa krv v stolici, nadúvanie a nevoľnosť. Ak hnačka trvá dlhšie ako dva dni, organizmus je dehydrovaný, bolesť brucha alebo konečníka sú neznesiteľné, telesná teplota stúpne nad 39° C a stolica obsahuje prímes červenej alebo čiernej krvi, je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc.
Okrem fyzického vyšetrenia a preverenia liekov, ktoré pacient užíva, môže lekár na určenie príčiny hnačky využiť testy. Kompletný krvný test pomáha zistiť príčinu hnačky. Test stolice dokáže odhaliť, či je príčinou infekcia baktériami, alebo zamorenie parazitmi. Flexibilná sigmoidoskopia alebo kolonoskopia sú postupy, ktorými lekár kontroluje výstelku hrubého čreva a realizuje odber vzorky, biopsiu, na ďalšie histologické spracovanie.
Vo väčšine prípadov choroba ustane sama počas niekoľkých dní. Vhodné je zabezpečiť dostatočnú hydratáciu a dodržiavať dietetický režim. Keď hnačka pretrváva a je bakteriálneho pôvodu, prípadne spôsobená parazitmi, lekár naordinuje užívanie antibiotík. Zároveň odporučí zdraviu prospešné možnosti, ktoré majú nahradiť stratené tekutiny a soľ (pitná voda, šťava alebo vývar), prípadne podanie vnútrožilovej výživy prostredníctvom infúzie.
Za prevenciu sa pokladá dodržiavanie pravidiel správnej hygieny. Patrí medzi ne umývanie rúk pred prípravou jedla a po nej, po manipulácii s tepelne neupraveným mäsom, po použití toalety, po výmene plienok, po kýchnutí, kašli a čistení nosa. Formou prevencie je očkovanie, ktorým možno predchádzať infekcii rotavírusom, najčastejšej príčine vírusovej hnačky u detí. Hnačka obyčajne postihuje ľudí, ktorí cestujú do krajín s nedostatočnou hygienou a kontaminovanou potravou. Zníženie rizika v takýchto prípadoch možno dosiahnuť konzumáciou tepelne upravených jedál, vyhýbaním sa konzumácii surového ovocia a zeleniny, surovému alebo nedostatočne tepelne spracovanému mäsu a mliečnym potravinám, pitím balenej vody a nápojov podávaných v pôvodných obaloch, vyhýbaním sa vode z vodovodu a konzumácii nápojov s obsahom ľadu. Balenú vodu je vhodné používať aj na čistenie zubov a počas sprchovania sa odporúča mať ústa zatvorené.