Nejde len o to, čo jete, úlohu zohráva aj pravidelnosť a časové rozostupy medzi jedlami. Pozreli sme sa na to, kedy je najvhodnejší čas na jednotlivé jedlá a koľko hodín by malo uplynúť medzi posledným jedlom a ukladaním sa na spánok. Poradíme tiež, čo si naložiť na tanier, aby ste ho mohli považovať za zdravý.
Hovorí sa, že sme to, čo jeme. A nepochybne je tento výrok pravdivý. Veď posúďte sami, z vlastnej skúsenosti. Ako sa cítite po tom, čo zjete misku s ovsenými vločkami, ovocím a orechmi? A ako vám je po dvojitom cheeseburgeri z obľúbeného fast-foodového reťazca? Asi rozdielne. Minimálne vás bolí brucho z veľkej porcie. i Pozreli sme sa na to, ako si v novom roku dopriať zdravé jedlo, ktoré bude aj dobre chutiť. Zisťovali sme toho však oveľa viac, napríklad aj to, aké veci by ste nemali jesť pred spaním, či kedy je v poriadku dopriať si posledný chod dňa.
Ako pomôcka pri príprave jedál vám môže slúžiť takzvaný zdravý tanier. Na stránke Harvardskej univerzity, ktorá sa zaoberá otázkou verejného zdravia, informujú o jeho ideálnom obsahu. Pravidlá pre zostavenie zdravého taniera sa dajú zhrnúť nasledovne:
Zdravý tanier však okrem potravín zahŕňa aj tri ďalšie dôležité veci. Sú nimi zdravé oleje, voda a aktívny životný štýl. Zdravé oleje by ste mali používať pri príprave horúcich, ale aj studených jedál. Najlepšou voľbou je extra panenský olivový olej.
Netreba zabúdať ani na vodu. V lete, keď je vonku horúco, nás s každej strany upozorňujú, že je dodržiavanie pitného režimu dôležité. Je to tak ale aj počas chladných mesiacov. Pite čistú vodu, minerálnu vodu či nápoje z nej. Pomôže aj čaj a káva, ktoré by však mali byť bez cukru a s minimom mlieka. A na záver, pohyb. Ten by ste mali do svojho denného plánu rozhodne zaradiť aspoň na pár minút. Či už vo forme prechádzky, tanečnej hodiny v štúdiu, alebo jogy v pohodlí domova.
Raňajky? Keďže sú základom celého dňa a dodávajú vám energiu, ktorú potrebujete na celodenné fungovanie, nie je v poriadku začať deň s “prázdnou nádržou”. To by viedlo k pocitu vyčerpania a možno by ste siahli po jednoduchej alternatíve v podobe cukríkov či čipsov. Naplánujte si preto raňajky do hodiny po prebudení.
Obed? Ten by mal byť približne štyri až päť hodín po raňajkách. Ak ste napríklad raňajkovali o siedmej ráno, obedujte medzi jedenástou a dvanástou hodinou. Ak nie je možné, aby ste v daný deň obedovali do 14:00, naplánujte si medzi týmito dvoma jedlami aspoň menší snack. Ten by sa mal skladať zo zmesi bielkovín a sacharidov. Vhodným príkladom je napríklad zelenina s humusom.
Večeru? Mnohí ľudia majú tendenciu sa pri večeri prejedať. Je to väčšinou preto, že počas dňa nejedli dostatočne veľa. Obsah večere by však nemal byť väčší ako obsah obeda a medzi týmito dvoma jedlami by nemalo byť viac ako štvor- až päťhodinové okno. Ak však chcete večerať neskôr ako o piatej poobede, opäť môžete medzi jedlami zvoliť malý snack. Ak však večeriate príliš neskoro, tesne pred spaním, mali by ste vedieť nasledovné: Jedlo vám zvyšuje hladinu cukru a inzulínu v krvi, čo spôsobuje, že sa vám bude ťažšie zaspávať. Posledné jedlo dňa by teda malo byť najľahšie a zjesť by ste ho mali tri hodiny pred spaním.
Prečo? Vedci z Harvard School of Public Health skúmali zdravotný stav 26 902 mužov vo veku 45 až 82 rokov počas 16 rokov. Zistili, že muži, ktorí vynechali raňajky, mali o 27 % vyššie riziko srdcového infarktu alebo úmrtia na srdcové ochorenia ako tí, ktorí si raňajky dopriali. Podľa vedcov môže vynechávanie raňajok spôsobiť, že budete viac hladní a pravdepodobne neskôr zjete väčšie porcie jedla. Prudko sa zvýši hladina cukru v krvi, čo môže pripraviť vhodné podmienky pre cukrovku, vysoký krvný tlak a vysokú hladinu cholesterolu. Všetky tri spomenuté sú rizikové faktory spôsobujúce infarkt.
Ak si myslíte, že zdravé jedlánie sú rovnako chutné ako tie klasické, rozhodli sme sa vás presvedčiť o opaku. Existuje mnoho stránok so zdravými receptami. My tentokrát vyberáme zo stránky Fitrecepty lákavé cícerové kari s arašidovým maslom. Recept sme doma skúsili aj my, a tak môžeme s určitosťou potvrdiť výbornú chuť.
Čo potrebujeme?
Postup: V hlbokej nepriľnavej panvici si rozohrejeme olivový olej na strednom ohni. Následne pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania ju restujeme 1 – 2 minúty, až kým nebude priehľadná a voňavá. Znížime teplotu na minimum, pridáme roztlačený cesnak a čili vločky a opekáme ich približne 30 sekúnd. Pridáme cícer a dobre ho premiešame. Pridáme arašidové maslo a jedlo miešame, kým sa neroztopí. Pridáme sójovú omáčku, kokosové mlieko, zeleninový vývar a citrónovú šťavu. Dobre premiešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja, a okoreníme. Kari privedieme k varu a po cca 10 minútach ho odstavíme z ohňa. Hotové jedlo ozdobíme nasekaným koriandrom. Cícerové kari môžeme podávať s jasmínovou ryžou a brokolicou alebo s inou prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!
Pri písaní tohto článku boli použité tieto zdroje:
https://www.fitrecepty.sk/recept/vyborne-cicerove-kari-s-arasidovym-maslom
https://time.com/4408772/best-times-breakfast-lunch-dinner/
https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/nutrition/best-times-to-eat