27.02.2020 • 5 minút na prečítanie

Diéty a ich skutočný efekt pre naše zdravie

Zdravý život

V tomto článku sa dozviete

Detoxikačná diéta, smoothie diéta, bezlepková diéta a mnoho ďalších. Aký je z dlhodobého hľadiska u väčšiny ľudí ich skutočný efekt? Aby bola strava, respektíve jedálniček človeka považovaný za zdravý a dlhodobo udržateľný mal by spĺňať dôležité kritériá.

Čo zvyčajne znamená pre ľudí diéta?

  • vyradenie nezdravých potravín,
  • paleo,
  • bielkovinové prášky,
  • špeciálna náhrada stravy pre pacientov,
  • obmedzenie v strave pri črevných problémoch,
  • strava, kde prijímam iba samú zeleninu a pod.

Podľa Michala Páleníka z Planeat, si každý z klientov trpiacich obezitou s ktorým mal možnosť spolupracovať prešiel minimálne jednou “diétou”. Avšak väčšinou to bolo tri až desať diét. Od kapustových, cez práškové diéty až po vyraďovanie pečiva a detoxikačné kúry z morských rias.

Efekt týchto zväčša značne reštriktívnych diét v konečnom dôsledku znamenal paradoxne obezitu,” opisuje zo svojej praxe Michal Páleník.

Pojem diéta

Pôvodne pojem “Diéta“, z gréckeho slova diaita, bol známy už dávno pred tým, ako existovali dnešné diéty. Pre zjednodušenie ale môžeme diétu definovať ako: Riadený príjem pokrmov a tekutín za účelom dosiahnutia špecifického cieľa.

Hlavné špecifiká dnešných diét

  • dočasné (pre väčšinu ľudí má diéta ohraničené obdobie týždeň, mesiac a následne sa končí),
  • reštriktívne (mnohokrát vylúčené niektoré zložky stravy ako pečivo, mlieko, bez medicínsky podloženého významu  – alergia, intolerancia),
  • nízkoenergetické (jedná sa väčšinou o veľmi výrazné zníženie energetického príjmu, častokrát až na úroveň 500-800 kcal/24 h. 2093kj-3350 kJ/24h),
  • stresujúce (výčitky pri nedodržiavaní),
  • nepodložené (neexistujú relevantné alebo vierohodné dôkazy o prospešnosti diét),
  • zázračné (sľubujú priam zázračné a jednoduché trvalé riešenia problémov).

Najznámejšie diéty a ich špecifikácia problému podľa Michala Páleníka

Detox / Detoxikačná diéta

Je veľmi nešťastné spojenie dvoch nepochopených slov. Jedná sa o diétu, kde autori sľubujú detoxikačné efekty pre organizmus. Častokrát sú základné princípy tejto diéty zložené na zázračných potravinách, vyradení mnohých potravín, a to najmä bielkovinového zloženia a veľmi nízkom nastavení energie.

Efekt detoxikačnej diéty je častokrát nasledovný:

  • značný úbytok svalov,
  • deficit niektorých dôležitých látok,
  • zvýšený výskyt porúch príjmu potravy (napr. mentálna anorexia, bulímia a iné),
  • pocit hladu,
  • démonizácia potravín,
  • mylne prisudzované zázračné schopnosti niektorých potravín,
  • jojo efekt.

Smoothie diéta

Smoothie ako rozmixovaná potrava, a teda samotné jedlo v tekutej až jemne kašovitej forme je ako súčasť bežnej stravy úplne v poriadku. Dokonca často bohatá na mnoho zdraviu prospešných látok. Smoothie diéty však preferujú niekoľkotýždňovú konzumáciu výhradne smoothie nápojov počas celého dňa. Energetický príjem z týchto nápojov má málokedy viac ako 800 kcal/24h.  

Efekt smoothie diét z dlhodobého hľadiska u väčšiny ľudí vyvoláva:

  • rýchly pocit hladu vzhľadom na značné mechanické spracovanie (rozmixovanie),
  • deficit bielkovín (väčšinou sa jedná o rozmixovanú zeleninu a ovocie),
  • strata svalovej hmoty,
  • pocit hladu,
  • po ukončení kúry problémy s trávením (telo si príliš zvyklo na trávenie tekutej a kašoveitej stravy a robí mu problém tráviť tuhú prirodzenú stravu),
  • jojo efekt.

Bezlepková diéta

Táto diéta ako taká nemáva väčšinou výrazne negatívny efekt pre zdravie človeka. Ide o vyradenie potravín obsahujúcich glutén / lepok, čiže bielkovinu vyskytujúcu sa vo vyššej miere v niektorých druhoch pečiva.

Negatívny efekt je skôr z pohľadu:

  • démonizácie potravín,
  • zbytočného obmedzovania niektorých druhov potravín obsahujúcich mnohé prospešné látky

Zásaditá diéta

Má menej a viac extrémne formy. Menej extrémna forma preferuje potraviny zásaditého charakteru ako uhorky, kaleráby a iné druhy inak prospešnej zeleniny. Problémovou môže byť, ak sa jedáva výhradne zelenina, čo je pri zásaditých diétach bežné po dobu niekoľkých týždňov.
Autori takýchto diét ju uprednostňujú z dôvodu “odkyslenia organizmu“, čo je podľa Páleníka jasný nezmysel. Podľa jeho slov niektorí prívrženci tohoto smeru stravovania dokonca tvrdia, že takáto strava znižuje kyslosť krvi a bráni vzniku rakoviny, alebo ju dokonca lieči.

„Skutočnosť je taká, že telo si v orgánoch a obzvlášť v krvi drží stále pH, teda kyslosť prostredia, ktorá je absolútne nevyhnutná pre fungovanie organizmu ako takého. Pre zabezpečenie takéhoto stáleho prostredia využíva tzv. pufračné mechanizmy. Ak by však nastalo odchýlenie pH krvi o niečo viac, zomreli by sme”, dodáva Páleník. 

Negatívny efekt zásaditej diéty:

  • prudký úbytok svalov,
  • výrazný deficit bielkovín,
  • pocit hladu,
  • jojo efekt,
  • démonizácia potravín,
  • nebezpečné šírenie nesprávnych informácii o niektorých potravinách.

Pri zásaditých diétach sa v extrémnejšom prípade kombinuje príjem výhradne tzv. zásaditej stravy so sódou bikarbónou. Následkom môžu byť pri menšej konzumácii problémy s trávením spôsobené zriedením žalúdočných kyselín a pri vysokej dlhodobej konzumácii poškodenie tráviacich orgánov.

Kritéria zdravého jedálnička podľa Planeat

Aby bolo stravovanie, respektíve jedálniček človeka považovaný za zdravý a dlhodobo udržateľný, musí spĺňať tieto kritéria:

  • nie je zbytočne reštriktívny (vylučuje sa iba to, čo telu škodí, napríklad alergény),
  • reflektuje chuťové preferencie (nemá efekt nikoho nútiť, aby mal v jedálničku to, čo mu vyslovene nechutí),
  • nutrične a energeticky vyvážený,
  • zohľadňuje denný režim klienta, tzv. počet jedál,
  • je rámcový (ide o zoznam receptov, z ktorých si vie človek flexibilne vybrať. Či už doma alebo v reštaurácii bez ohľadu na to, aby daný zoznam receptov prikazoval, ktoré jedlo sa kedy presne musí konzumovať).

Výhody jedálnička

  • desiatky receptov pre každé jedlo dňa,
  • variabilita výberu (jedálniček neurčuje presný týždenný plán, vyberiete si jedlá podľa chuti a toho, čo máte v chladničke,
  • recepty obsahujú primárne obľúbené potraviny, neobľúbené sa minimalizujú,
  • výber potravín zohľadňujú finančné možnosti klienta,
  • pri tvorbe jedálničku je možné zohľadniť aj alergie a rôzne medicínske diagnózy ako napríklad diabetes mellitus.

Všetci sa chceme cítiť zdravo a vyzerať dobre. Každý z nás je ale jedinečný so svojimi potrebami a spôsobom života.
Jedálniček na mieru s prihliadnutím na individuálne požiadavky a prípadné zdravotné problémy klienta zostavujú špičkoví odborníci pod záštitou spoločnosti Planeat a podľa konceptu odborníka na výživu Michala Páleníka

Michal Páleník

Michal Páleník je spoluzakladateľom spoločnosti Planeat, ktorá vyvinula pod týmto názvom nutričnú webovú aplikáciu určenú profesionálom. V rámci odbornej činnosti sa zároveň venuje komplexnému manažmentu stravy vrcholových športovcov a ľuďom trpiacim extrémnou obezitou. Je tiež spoluzakladateľom Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu a Slovenskej spoločnosti športovej výživy.

Redakcia portálu Lekár.sk
Zdravý život
bolesť hlavyceliakiadepresiahnačkanadúvanienevoľnostplynatosťtenké črevoúnavazápcha