04.10.2024 • 7 minút na prečítanie

Glykémia – hladina cukru v krvi. Aké sú jej správne hodnoty a čo nám hrozí, ak kolíše?

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

Hladina cukru v krvi, teda glykémia, sa meria nielen nalačno, ale aj po jedle. V článku sa dozviete, aké hodnoty sú považované za normálne, a kedy už ide o hypoglykémiu alebo hyperglykémiu.

Aké sú správne hodnoty glykémie? 

Glykémia je hladina cukru, teda glukózy, v krvi. Glukóza je pre naše telo nevyhnutným zdrojom energie, bez ktorého by sme nedokázali fungovať. Počas dňa sa glykémia mení, najmä v závislosti od prijatej stravy. Hladina glukózy stúpa aj v strese, pretože hormóny, najmä kortizol a adrenalín spôsobujú, že pečeň uvoľňuje glukózu do krvi ako rýchly zdroj energie. 

Glykémia nalačno

Fyziologická – zdravá hladina glukózy v krvi nalačno je v rozmedzí od 3,9 – 5,5 mmol/l. Nie je nezvyčajné, že niektorí ľudia môžu mať o niečo nižšiu glykémiu, ktorá je však stále považovaná za normálnu.

Ak pociťujete príznaky ako časté močenie, pocit slabosti, únavu a iné, radšej si hladinu cukru odmerajte. Môže ísť o hyperglykémiu, keď je hladina cukru nalačno vyššia ako 7 mmol/l, alebo o nebezpečnú hypoglykémiu, pri ktorej je glukóza v krvi nižšia ako 3,3 mmol/l.

Glykémia po jedle

Koncentrácia glukózy v krvi po jedle, nazývaná postprandiálna glykémia, by sa mala merať 120 minút po jedle. Hladina by mala byť do 7,8 mmol/l; táto hodnota je dôležitá pri diagnostike tehotenskej cukrovky a diabetu, pretože ukazuje, ako si naše telo dokáže poradiť s prijatou glukózou.

Prehľad hodnôt glykémie nalačno a po jedle

Hodnoty glykémieGlykémia nalačnoGlykémia po jedle
normálna hodnotaod 3,9 do 5,5 mmol/ldo 7,8 mmol/l
prediabetesod 5,6 do 6,9 mmol/lod 7,9 do 11 mmol/l
hyperglykémia/diabetes7 mmol a viac11,1 mmol/l a viac
hypoglykémia pod 3,3 mmol/l

Prediabetes je stav, pri ktorom hladina glukózy nie je natoľko vysoká, aby sme ju klasifikovali ako cukrovku, no zvyšuje riziko jej rozvoja.

Čo je glykemický profil? 

Glykemický profil zahŕňa sledovanie a vytváranie záznamu hladiny glykémie počas dňa. Rozlišujeme:

  • malý glykemický profil – meranie hladiny cukru ráno nalačno, pred jedlom a 2 hodiny po jedle, 
  • veľký glykemický profil – meranie hladiny glukózy počas celého dňa i noci. 

Veľký glykemický profil – 8-bodový

Veľký glykemický profil slúži na komplexné sledovanie zmien glykémie počas 24 hodín, obvykle v intervaloch 2 – 3 hodiny. Je veľmi dôležitý a umožní odhlalenie nočných hypogyklémii a tiež schopnosti buniek prijímať glukózu po jedle. Nazýva sa aj ako 8 bodový, keďže meranie glukózy sa vykonáva:

  1. ráno nalačno
  2. 2 hodiny po raňajkách
  3. pred obedom 
  4. 2 hodiny po obede 
  5. pred večerou 
  6. 2 hodiny po večeri
  7. pred spaním 
  8. v noci okolo 3:00 alebo 4:00 hod 

Čo je hyperglykémia?

Hyperglykémia je stav, keď hladina glukózy v krvi nalačno presahuje 7 mmol/l a 2 hodiny po jedle je vyššia ako 11 mmol/l.

Hyperglykémia, zvýšená koncentrácia glukózy v krvi, vzniká v dôsledku:

  • inzulínovej rezistencie – inzulín zabezpečuje presun glukózy z krvi do buniek, kde slúži ako zdroj energie. Ak sa bunky stanú na inzulín odolné (rezistentné) vzniká hyperglykémia, ktorej dôsledkom je rozvoj diabetes mellitus 2 typu. 
  • nedostatku produkcie inzulínu B bunkami pankreasu – pokiaľ pankreas neprodukuje inzulín, glukóza sa nemá ako dostať do buniek. Je to hlavná príčina rozvoja cukrovky 1. typu a vedie ku kolísaniu glykémie. 

Prečo je hyperglykémia nebezpečná?

  • Dehydratácia organizmu

Počas hyperglykémie spôsobujú vysoké hladiny glukózy v krvi, že obličky sa snažia vylúčiť prebytočnú glukózu močom. Zvýšená hladina cukru v obličkách však „zahusťuje moč“ a náš organizmus sa ho snaží zriediť tým, že „ťahá“ vodu z nášho tela. Preto jednou z hlavných príznakov hyperglykémie a cukrovky je časté močenie a výrazný smäd.

  • Navodenie diabetickej ketoacidózy 

Pretože sa počas hyperglykémie do buniek nedokáže dostať potrebné množstvo glukózy, nemajú svoje palivo a hľadajú náhradný zdroj energie. Počas tohto „hladovania“ pečeň produkuje ketolátky, ktoré sa vylučujú do krvi, a môžu slúžiť ako zdroj energie pre niektoré tkanivá. Ketolátky sú však kyslé, čo okysľuje našu krv a môže viesť k životu ohrozujúcemu stavu, ktorý si vyžaduje lekársku pomoc.

  • Poškodenie ciev a nervov

Pri dlhodobo vysokej hladine cukru dochádza k poškodeniu malých ciev a nervov. Dôsledkom čoho vznikajú bolesti nôh, diabetická neuropatia (poškodenie nervov), retinopatia (poškodenie očí), nefropatia (obličiek) až zlyhanie obličiek a strata zraku

Čo je hypoglykémia?

Hypoglykémia je stav, pri ktorom hladina glukózy klesne pod 3,3 mmol/l. Vzniká najmä v dôsledku nesprávneho manažmentu liečby cukrovky. Pacienti často zabúdajú na kontrolu cukru alebo pravidelné jedenie. Medzi časté prejavy hypoglykémie je silný hlad, únava, pocit na odpadnutie, malátnosť či podráždenosť. 

Hypoglykémia vzniká:

  • ak si aplikujete viac inzulínu alebo perorálnych antidiabetík, ako by mali,
  • pri nepravidelnej strave,
  • po veľkej fyzickej námahe,
  • po nadmernej konzumácii alkoholu – alkohol v metabolizme produkuje látky, ktoré blokujú proces tvorby a uvoľňovania glukózy z pečene v dôsledku toho po pití alkoholu vzniká hypoglykémia a príznaky s ňou spojené. 

Prečo je hypoglykémia nebezpečná?

  • Mozog a jeho citlivosť na hladinu glukózy

Pre mozog je hypoglykémia oveľa nebezpečnejšia ako hyperglykémia. Dôvodom je, že hypoglykémia vzniká veľmi rýchlo, mozog tak nemá čas sa prispôsobiť a prichádza o zdroj energie. Tento stav vedie ku zmätku, dezorientácii, bezvedomiu až ku hypoglykemickej kóme, ktorá ak nie je ihneď riešená, môže skončiť smrťou.

Freepik.com

Čo je to glykozúria a aké sú jej riziká?

Glukóza či cukor v moči sa odborne nazýva glykozúria. Ak je naša glykémia v norme, tak z krvi, ktorá sa filtruje v obličkách, bude celá spätne absorbovaná späť do obehu. Ak je však koncentrácia glukózy vyššia ako je 10 mmol/l, prekročí “obličkový filter” a začne sa vylučovať močom. 

Glukóza v moči, známa ako glykozúria, sa objavuje, keď je hladina glukózy v krvi vyššia ako 10 mmol/l. Ak je glykémia v norme, obličky celú glukózu z filtrátu spätne absorbujú do krvného obehu, ale pri nadmernej koncentrácii glukózy prechádza „obličkovým filtrom“ a začína sa vylučovať močom.

Riziká glykozúrie:

  • Zvýšené vylučovanie vody z tela môže viesť až k dehydratácii. 
  • Zároveň vyššia koncentrácia glukózy v moči podporuje rast baktérií, čo môže byť príčinou častejších infekcií.

Postup, ako si pomocou glukomera správne odmerať hladinu cukru v krvi 

Meranie glykémie je základom prevencie rozvoja cukrovky a ťažkostí, ktoré vyplývajú z hyperglykémie. Hodnotu glykémie si meriame pomocou glukomerov, vpichom do bruška prsta a odberom kapilárnej krvi. Na meranie potrebujete aj testovací prúžok, ktorý je jednorazový a špecifický pre daný glukomer, preto ho nezamieňajte s iným. Glukomer a testovacie prúžky si zakúpite v lekárni.

Freepik.com

Postup merania glykémie:

  1. Vydenzifikujte si prst, z ktorého si budete merať glykémiu.
  2. Urobte vpich do bruška prsta.
  3. Krv nasajte do testovacieho prúžka a prúžok vložte do glukomera.
  4. Výsledok sa vám zobrazí do niekoľkých sekúnd.
Redakcia portálu Lekár.sk
Ochorenia
cukrovka

Obsah na Lekar.sk vychádza z aktuálnych vedeckých poznatkov a konzultácií s odborníkmi. Použili sme nasledovné zdroje