Glutén je to isté ako lepok – je to zmes bielkovín, ktoré sa nachádzajú v obilninách. Pre mnohých ľudí je neoddeliteľnou súčasťou stravovania, no pre iných môže predstavovať vážny problém.
Lepok, nazývaný aj glutén, je zmes bielkovín, ktoré obsahujú niektoré obilniny. Skladá sa z dvoch hlavných typov bielkovín: gliadínu a glutenínu.
Tieto bielkoviny dodávajú lepku jeho charakteristické vlastnosti, vďaka ktorým je cesto elastické a lepivé. Pečivo je potom nadýchané a drží tvar.
Medzi potraviny, ktoré obsahujú lepok patria:
Ako gluten-free sa označujú potraviny, ktoré neobsahujú lepok – glutén. Medzi prirodzene bezlepkové potraviny patria:
Bezlepkové môžu byť aj špeciálne vyrobené produkty, a to cestoviny, pečivo, múka, sušienky (označené symbolom „gluten-free“)
Označenie „gluten-free“ znamená, že výrobok spĺňa prísne normy pre obsah lepku a je vhodný pre celiatikov. V Európe je maximálny povolený obsah lepku v bezlepkových potravinách 20 mg/kg.
Aj keď sa lepok nachádza v mnohých potravinách, nie je vhodný pre každého. Čo spôsobuje lepok, závisí od konkrétneho ochorenia:
Ak patríte k zdravým ľuďom, ktorí nemajú celiakiu, alergiu na lepok ani intoleranciu na lepok, lepok vám nespôsobí žiadne negatívne reakcie. Aj keď je glutén alergén, tráviaci systém zdravého človeka ho bez problémov rozloží a jeho aminokyseliny sa vstrebú.
Ak máte diagnostikované ochorenie súvisiace s lepkom, je dôležité, aby ste dodržiavali bezlepkovú diétu.
Bezlepková diéta zmierňuje príznaky, predchádza komplikáciám (ako je poškodenie tenkého čreva, rakovina tenkého čreva a osteoporóza) a zlepšuje kvalitu života.
Viac o bezlepkovej diéte sa dočítate v našom článku.
Obsah na Lekar.sk vychádza z aktuálnych vedeckých poznatkov a konzultácií s odborníkmi. Použili sme nasledovné zdroje