03.04.2024 • 5 minút na prečítanie

Lepok alias glutén: Čo je to a pre koho (nie) je škodlivý?

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

Glutén je to isté ako lepok – je to zmes bielkovín, ktoré sa nachádzajú v obilninách. Pre mnohých ľudí je neoddeliteľnou súčasťou stravovania, no pre iných môže predstavovať vážny problém.

Čo je lepok alebo glutén?

Lepok, nazývaný aj glutén, je zmes bielkovín, ktoré obsahujú niektoré obilniny. Skladá sa z dvoch hlavných typov bielkovín: gliadínu a glutenínu.

Tieto bielkoviny dodávajú lepku jeho charakteristické vlastnosti, vďaka ktorým je cesto elastické a lepivé. Pečivo je potom nadýchané a drží tvar.

Čo všetko obsahuje lepok?

Medzi potraviny, ktoré obsahujú lepok patria:

  • obilniny: pšenica, jačmeň, raž, niekedy aj ovos
  • múka 
  • pečivo 
  • cestoviny 
  • raňajkové cereálie 
  • sušené mlieko a sójové mlieko 
  • pivo 
  • spracované potraviny 

Čo je gluten-free?

Ako gluten-free sa označujú potraviny, ktoré neobsahujú lepok – glutén. Medzi prirodzene bezlepkové potraviny patria:

  • mäso a ryby 
  • vajcia 
  • mliečne výrobky  
  • ovocie a zelenina 
  • strukoviny 
  • orechy a semienka 
  • ryža 
  • kukurica
  • pohánka 
  • quinoa 
  • proso 

Bezlepkové môžu byť aj špeciálne vyrobené produkty, a to cestoviny, pečivo, múka, sušienky (označené symbolom „gluten-free“)

Označenie „gluten-free“ znamená, že výrobok spĺňa prísne normy pre obsah lepku a je vhodný pre celiatikov. V Európe je maximálny povolený obsah lepku v bezlepkových potravinách 20 mg/kg.

gluten-free
master1305/Freepik.com

Viete, aký je rozdiel medzi celiakiou a alergiou na lepok?

Aj keď sa lepok nachádza v mnohých potravinách, nie je vhodný pre každého. Čo spôsobuje lepok, závisí od konkrétneho ochorenia:

Celiakia

  • Celiakia je autoimunitné ochorenie – imunitný systém po zjedení lepku napáda sliznicu tenkého čreva.
  • Medzi hlavné príznaky patrí hnačka, nadúvanie, bolesť brucha, únava, chudnutie, anémia, osteoporóza.
  • Diagnostikuje sa pomocou krvných testov a biopsiou tenkého čreva.
  • Liečba spočíva v doživotnej bezlepkovej diéte.

Alergia na lepok

  • Alergia je imunitná reakcia – organizmus produkuje protilátky proti lepku.
  • Príznaky môžu byť rôzne – od ľahkých až po život ohrozujúce: žihľavka, opuch, svrbenie, kŕče, dýchacie ťažkosti, anafylaxia.
  • Diagnostikuje sa krvnými testami a kožnými testami.
  • V liečbe sa odporúča vyhýbať sa lepku a užívať lieky na zmiernenie príznakov.

Intolerancia na lepok (Neceliakálna gluténová senzitivita)

  • Je to nezvyčajná reakcia na lepok – nie je to autoimunitné ochorenie, ale ani alergia.
  • Príznaky sú podobné ako pri celiakii, ale bez poškodenia sliznice tenkého čreva.
  • Diagnostika spočíva vo vylúčení celiakie a alergie na lepok.
  • Lieči sa bezlepkovou diétou, ktorá môže zmierniť príznaky.

Ako reagujú na glutén zdraví ľudia? Pre koho je lepok bezpečný a pre koho nie?

Ak patríte k zdravým ľuďom, ktorí nemajú celiakiu, alergiu na lepok ani intoleranciu na lepok, lepok vám nespôsobí žiadne negatívne reakcie. Aj keď je glutén alergén, tráviaci systém zdravého človeka ho bez problémov rozloží a jeho aminokyseliny sa vstrebú.

Prečo je lepok potrebný?

  1. Lepok je zdrojom energie a bielkovín.
  2. Lepok obsahuje niektoré dôležité minerály, napríklad železo a zinok.

Prečo je dôležitá bezlepková diéta?

Ak máte diagnostikované ochorenie súvisiace s lepkom, je dôležité, aby ste dodržiavali bezlepkovú diétu.

Bezlepková diéta zmierňuje príznaky, predchádza komplikáciám (ako je poškodenie tenkého čreva, rakovina tenkého čreva a osteoporóza) a zlepšuje kvalitu života.

Viac o bezlepkovej diéte sa dočítate v našom článku.

Bezlepkové pečivo
Freepik.com

Pri písaní článku boli použité tieto zdroje:

Hopkinsmedicine: What is gluten and what does it do

Healthline: what is gluten

Celiac.org: Gluten free living

Redakcia portálu Lekar.sk
Ochorenia