Jedným z dôvodov, prečo je koronavírus SARS-CoV-2 taký nebezpečný, je rýchlosť akou sa dokáže šíriť. Ako dlho dokáže nový koronavírus prežiť na povrchoch vecí, ktoré nás obklopujú a s ktorými prichádzame do kontaktu?
Odpoveď na túto otázku je určite užitočná, pretože vírus môže kontaminovať povrchy, na ktoré dopadli kvapôčky z dychu pri rozprávaní, kýchaní alebo kašlaní osoby nakazenej vírusom. Kvapôčky môžu pristáť na kľučke od dverí, na tlačidlách od výťahu alebo na pracovnom stole a tak rozšíriť vírus na ďalších ľudí, ktorí sa ich dotknú.
Podľa najnovšej štúdie skúmajúcej stabilitu SARS-CoV-2 v aerosóloch a na rôznych povrchoch môže vírus SARS-CoV-2 prežiť na vo vzduchu až 3 hodiny, na medenom povrchu 4 hodiny, na kartóne 24 hodín a na povrchoch z plastu alebo ocele až 72 hodín. Táto štúdia bola uverejnená v The New England Journal of Medicine 17. marca. (Pre porovnanie, chrípkový vírus môže prežiť na povrchoch do 48 hodín.)
Prečítajte si tiež: Testovanie na COVID-19: druhy testov, ich výhody a nevýhody a kedy ich použiť, kde sa otestovať na Slovensku.
Tieto a podobné testy prebiehajú v stabilných a kontrolovaných podmienkach. V bežnom prostredí sa podmienky ako svetlo, teplota a vlhkosť menia, a tým pádom sa môže meniť aj doba prežitia vírusu. Ak napríklad vírus kontaminuje okennú parapetu alebo dosku písacieho stola, na ktorú svieti slnko, pravdepodobne tak dlho neprežije, nakoľko UVA žiarenie má silné dezinfekčné účinky.
O tom, koľko dokáže nový koronavírus prežiť na iných povrchoch, ako sú napríklad koberce alebo oblečenie, nie sú známe žiadne fakty. Predpokladá sa však, že schopnosť vírusov prežiť na hladkých a rovných povrchoch je oveľa väčšia. Tiež je nepravdepodobné nakaziť sa konzumáciou potravín kontaminovaných vírusom, nakoľko infekcia novým koronavírusom začína v respiračnom a nie v tráviacom trakte. Väčšie nebezpečenstvo predstavujú napríklad tácky, taniere, poháre a príbory v jedálňach a reštauráciách, s ktorými prichádza do styku viac ľudí.
Vedci pripúšťajú možnosť nákazy dotykom kontaminovaného predmetu a následne dotykom slizníc, t.j. úst, nosa alebo očí. Toto však nepredstavuje hlavný spôsob šírenia nákazy. Aj keď vírus ostáva aktívny vo vzduchu, nie je dokázané, či sa ľudia môžu nakaziť jeho vdychovaním. Vírus sa najpravdepodobnejšie a najľahšie rozširuje prostredníctvom blízkeho kontaktu s nakazenou osobou, a teda kvapôčkami z dychu, kýchania alebo kašľa, ktoré pristanú na slizniciach inej osoby alebo sa tam dostanú následným dotykom.
Ako sa teda účinne chrániť? Dodržiavajme všetky odporúčania oficiálnych autorít. Udržujme si odstup od iných minimálne 2 metre, nedotýkajme sa T-zóny (oči, nos, ústa), často a dôkladne si umývajme ruky a dezinfikujme povrchy okolo nás.
Je vedecky dokázané, že koronavírusy všeobecne môžu byť eliminované z povrchov tradičnými dezinfekčnými prostriedkami, ktoré používame v domácnosti. Dezinfekčné prostriedky obsahujúce už 62% etanolu, 0,5% peroxidu vodíka alebo 0,1% chlóranu sodného (amoniak) sú schopné účinne deaktivovať koronavírusy do jednej minúty. Predpokladá sa, že majú rovnaký účinok aj na nový koronavírus SARS-CoV-2.
Na dezinfekciu povrchov používajte dezinfekčné prostriedky na báze amoniaku alebo alkoholu. Je zaručene dobrou správou, že na nový koronavírus postačujú existujúce dezinfekčné prostriedky. Bielidlá a čistiace prostriedky na báze amoniaku (napr. SAVO, Domestos, a pod.) však nikdy nemiešajte s inými dezinfekčnými ani čistiacimi prostriedkami, nakoľko pri tom vznikajú nebezpečné jedovaté výpary. Tieto môžu podráždiť oči, nos a sliznicu ústnej dutiny a vo vysokých koncentráciách môžu spôsobiť dýchacie ťažkosti ako aj tekutinu v pľúcach.
Dezinfikujte všetky povrchy v domácnosti, ktorých sa často dotýkate: kuchynskú dosku, jedálenský stôl, operadlá stoličiek, elektrické vypínače, všetky kľučky a držadlá, toalety a umývadlá. Po príchode domov si vždy dôkladne umyte ruky, vydezinfikujete kľučku na dverách a následne aj mobil, ktorý je vašou treťou rukou ako aj ostatné veci, ktoré so sebou bežne nosíte a dotýkate sa ich rukami.