Obdobie štyridsiatich dní pred Veľkou nocou, pôst, je časom prečistenia. Organizmus reaguje na zmenu ročného obdobia uvoľňovaním cudzorodých látok. Základom je vynechanie určitých druhov jedál, prijímanie dostatočného množstva tekutín, vlákniny a dostatok pohybu. K očistnému pôstu by sme mali pristupovať s ohľadom na svoj zdravotný stav, ale aj fyziológiu.
Každý rok prichádza po veselom fašiangovom hodovaní čas pôstu. Je to obdobie, ktoré začína 40 dní pred Veľkou nocou. Dátum jeho začiatku sa každý rok líši v závislosti od dátumu začiatku Veľkej noci. V západných vierovyznaniach sa do pôstneho obdobia nerátajú nedele.
Pôvodný zmysel pôstu vychádza z náboženstva. V kresťanstve má význam pokánia a vnútorného očisťovania, ale aj prípravy a očakávania. Kresťania si pôstom pripomínajú Ježišov 40 dní trvajúci čas strávený na púšti, keď sa pôstom pripravoval na svoje verejné vystúpenie. V rímskokatolíckej cirkvi sa pôst začína Popolcovou stredou a končí Veľkým piatkom.
V tomto období platí niekoľko zásad, ktoré by mali byť dodržané:
Obdobie pred a počas jari je ideálny čas na začatie očistného pôstu nielen z náboženského, ale aj fyziologického hľadiska. Organizmus reaguje na zmenu ročného obdobia uvoľňovaním cudzorodých látok, najmä jedov (toxínov). Ak dokážeme podporiť tento proces prečisťujúcou stravou, môžeme dosiahnuť hlbokú očistu, čím sa priblížime k dosiahnutiu optimálneho zdravia.
Pôst rozhodne nie je diéta, je potrebné svedomito sa naň pripraviť a jedlá si naplánovať. Je vhodné držať pôst v období od jedného až do štyridsiatich dní, v závislosti na vlastnej skúsenosti. Začiatočníci by mali pristúpiť ku krátkodobému dodržiavaniu pôstu, od jedného do siedmich dní.
Pôst v akejkoľvek forme je vhodný pre ľudí bez výrazných zdravotných ťažkostí. Neodporúča sa diabetikom, tehotným a dojčiacim ženám, osobám mladším ako 18 rokov, ľuďom trpiacim závislosťami, enormne chudým, pacientom so srdcovo-cievnymi ochoreniami, ako tiež ľuďom s psychickými chorobami.
V období dodržiavania pôstu využíva telo ako zdroj energie zásoby uložené vo svaloch a v pečeni. Po vyčerpaní prichádzajú na rad bielkoviny, predovšetkým zo svalovej hmoty a až na záver telo čerpá energiu zo zásob tuku. Po ich vyčerpaní sa v pečeni vytvárajú tzv. ketolátky, ktoré slúžia ako alternatívny zdroj energie. Radikálny pôst je počas prvých dní sprevádzaný menej príjemnými príznakmi ako sú únava, slabosť, bolesti hlavy, zrýchlený dych, tŕpnutie končatín a pod. Po niekoľkých dňoch tieto pocity miznú a organizmus sa začína dokonale prečisťovať a uzdravovať.
Každý z nás je iný; má iné zdravotné problémy, vychádza z iného zloženia dennej stravy a inej fyziológie. Existuje však niekoľko pravidiel alebo zásad, pri ktorých vieme zohľadniť náboženské aj fyziologické hľadisko a dodržať tak pôstnu očistu:
RECEPTY na zdravé pôstne jedlá:
Energetická hodnota batátov je asi o polovicu vyššia ako u zemiakov. Hľuzy obsahujú 70% vody, 18% škrobu a 6% cukru. Sladkú chuť batátom zaisťuje fruktóza, glukóza a sacharóza. Batáty obsahujú zvýšené množstvá karotenoidov, proteínov, vitamínu A, vitamínu E, B6 a C, vápnika, draslíka, železa a tiež nerozpustnej vlákniny. Práve zvýšené množstvo vlákniny ich radí k najvýživnejším druhom zeleniny.
Suroviny
1 stredne veľký batát, 1 vajce, 1 zväzok petržlenovej vňate, štipka soli, korenie, chilli korenie, 1/2 ČL sušený cesnak, 5PL olivový olej, paradajky a šalát na ozdobu
Postup prípravy (počet porcií: 2, príprava: 20 minút):
Surový batát aj so šupkou dobre opláchneme, osušíme a nastrúhame na strúhadle na hrubo. Nasekáme si nadrobno petržlenovú vňať a pridáme ju k strúhanému batátu. Pridáme 1 vajce, soľ, korenie, chilli, sušený cesnak. Poriadne premiešame. Na rozpálenú panvicu nalejeme olivový olej a pečieme placky. Podávame ich so šalátom, paradajkami a výborne sa k ním hodí aj chutný jogurtový dresing.
1 hrnček quinoi, 1 hrnček šampiňónov, 1 stredne veľký baklažán, 1 hrnček zelených plochých fazuliek, hrsť cviklových listov, hrsť špenátových listov, 2 PL kokosového oleja, soľ, čierne korenie, chilli korenie, sušený cesnak
Postup prípravy (počet porcií: 4, príprava: 25 minút):
Quinou si prepláchneme a dáme ju povariť asi na 10 minút v dvojnásobnom množstve osolenej vody. Hlavičky šampiňónov očistíme a nakrájame na štvrtinky, zelené fazuľky nakrájame na polovičky, baklažán na kocky. Ako prvý orestujeme na kokosovom oleji baklažán, kým jemne zhnedne. Potom pridáme fazuľky, na záver šampiňóny. Všetko osolíme, okoreníme, pridáme chilli korenie a sušený cesnak. Po 10 minútach varenia pridáme quinou a spolu ešte asi 5 minút miešame a dusíme. Na záver pridáme hrsť špenátových a cviklových listov. Kto má rád, môže si posypať parmezánom.
Jemné guľôčky z ricotty, zvonku pevné, vo vnútri roztečené s chutným ovocím vo vnútri. Výborná alternatíva sladkého obedu.
Suroviny:
1 balenie syru ricotta, 3/4 hrnčeka celozrnnej špaldovej múky, 3 PL agáve sirupu, 1 vajce, kôra a šťava z 1 bio citróna, štipka soli, 5 jahôd, 10 ks sušených sliviek, 3 PL kakaa, 3 PL brezového cukru, 3 PL maslo (ideálne Ghee)
Postup prípravy (počet porcií: 2, príprava: 30 minút):
Zmiešame si ricottu, vajce, agáve sirup, kôru a šťavu z 1 citróna, štipku soli. K zmesi pridávame postupne po lyžiciach múku, kým nebude možné tvarovať guľky. Necháme zovrieť vo vyššom hrnci vodu. Umyjeme si jahody a guľky plníme jahodami a sušenými slivkami. Dáme ich do vriacej vody a necháme variť aspoň 7 minút. Po uvarení guľky zozbierame a necháme vychladiť. Rozomelieme si brezový cukor na prášok a pridáme ho do misky ku kakaovému prášku. Zamiešame a guľky v zmesi poriadne vyvaľkáme. Na záver ich na tanieri polejeme roztopeným maslom.