Ak bojujeme s nadváhou a napriek veľkej snahe sa nám nedarí ju redukovať, možno je riešením vyrovnanie hladiny hormónov. Možno je snaha redukovať váhu márna práve pre nevyvážený kortizol, možno pre zlú hladinu inzulínu. V každom prípade je snaha vyrovnať hormonálnu hladinu kľúčová už ako prvý krok pri našom chudnutí. Ostatné už potom zariadi náš organizmus často sám.
V článku sa dočítate,
Vysoké hladiny inzulínu v krvi spôsobujú pocit hladu, hlad podporuje vylučovanie kortizolu a kortizol hľadá rýchly zdroj energie. Rýchla energia sa ľahko stretáva s koláčmi, chlebom, čokoládou a podobne, ktoré opäť spôsobujú zvýšenie hladiny inzulínu v krvi, a rovnaký proces teda pokračuje. Počas intenzívneho hladu väčšina ľudí neuvažuje o tom, že si dá veľkú misu šalátu alebo dva taniere zeleninovej polievky, ale namiesto toho si vyberie potraviny bohaté na uhľohydráty, aby získala rýchly prísun energie. Po konzumácii potravín bohatých na uhľohydráty sa však hladina cukru v krvi zvyšuje a zároveň náhle stúpne inzulín, takže netrvá dlho a človek začne opäť cítiť hlad, zatiaľ čo sa tuk hromadí. Ďalej sa zvyšuje hladina kortizolu a začínajú sa objavovať pocity nervozity.
Väčšina ľudí si myslí, že keď priberáme na váhe, naša štítna žľaza nepracuje správne. Platí to však iba čiastočne. Keď hovoríme o ľudskom tele, nemôžeme vyvodiť jednoduché závery, pretože všetko je zložité a prepojené. Aj keď možno povedať, že nevyvážená štítna žľaza je príčinou našich problémov, tento orgán je zvyčajne obeťou vysokých hladín inzulínu. Denná konzumácia potravín, ako sú lupienky, občerstvenie, pečivo, čokoláda, sladký čaj a káva, Coca-Cola a iné šumivé nápoje, udržiava inzulín vysoký a spôsobuje prírastok na váhe. Štítna žľaza prestane fungovať, pretože vysoké hladiny inzulínu zaťažia tento orgán napätím a stresom a to spôsobuje dočasné zastavenie metabolizmu. Vedie to nielen k zvýšeniu telesnej hmotnosti, ale tiež k opuchu, pocitu nafúknutia a zadržiavaniu vody. Vysoké hladiny inzulínu vedú k nerovnováhe štítnej žľazy a znamenajú začiatok nebezpečných hormonálnych kríz. Rovnako nevyvážená štítna žľaza zosilňuje inzulínovú rezistenciu a spôsobuje, že hormóny štítnej žľazy sú ešte menej účinné. Problémy so štítnou žľazou sú v našom modernom svete veľmi bežné a akonáhle máme podozrenie na nerovnováhu štítnej žľazy, je dôležité okamžite pracovať na vyvážení inzulínu, inými slovami, je nutné prestať jesť potraviny s glykemickým indexom väčším ako 35.
Hladovanie spôsobuje, že symbolický alarm v našom tele začne zvoniť, hormóny štítnej žľazy sa prestanú produkovať a bazálny metabolizmus sa spomalí.
Telo môže fungovať v takomto stresujúcom stave len do určitého bodu, po ktorom sa naštartujú mechanizmy prežitia a postupom času ich „zneužitie“ môže viesť k trvalému poškodeniu zdravia. Podľa skúsenosti Dr.med. Sanji Toljan zo Zagrebu sa výraz „raz na diéte, vždy na diéte“ potvrdil príliš často. Hovorí: “Ak viete, ktoré potraviny zvyšujú hladinu inzulínu, potom sa im úplne vyhýbajte a nebudete mať problémy s nadváhou. Na druhej strane neváhajte jesť veľa zeleniny s dobrými tukmi a bielkovinami, avšak bez chleba, cestovín, ryže atď. Bohužiaľ, v mnohých kultúrach je takmer nepredstaviteľné, že takmer pri každom jedle nie sú sacharidy, ako je chlieb, cestoviny alebo ryža. Avšak, či sú tieto typy uhľohydrátov v bielej alebo celozrnnej forme, stále spôsobujú nárast inzulínu a sú extrémne bohaté na kalórie. Napríklad jeden kilogram pšenice obsahuje takmer 4 000 kalórií, takže aj keď si človek vyrába domáci chlieb, oplatí sa na to pamätať. Tiež uhľohydráty, najmä ako takto čerstvo upečený chlieb, sú veľmi lákavé a je naozaj ťažké obmedziť ich konzumáciu len na malé množstvo. Najbezpečnejšou stratégiou pri vyvažovaní inzulínu je preto ho úplne vylúčiť.
Dobrou správou je, že môžeme jesť veľa šalátov, zeleniny, zdravých polievok a dusených pokrmov, mäsa a rýb bez toho, aby sme museli počítať kalórie. Samozrejme musíme ale pamätať na proporcie stravy, hlavne 40% komplexných uhľohydrátov (zelenina a ovocie, aj keď hlavne zelenina), 30% bielkovín a 30% zdravých tukov. Inzulín je omnoho viac ako len cukrovka; je to kľúč k našej vitalite a využívaniu energie. Začínanie našich dní zeleninovými šťavami alebo smoothies a jedením veľkého množstva šalátov, zeleniny, polievok, duseného mäsa, zdravých tukov, mäsa a rýb a zároveň jedenia teplých jedál v zime a studených jedál v lete, nám celkom pomôže vyhnúť sa ranným výkyvom inzulínu, inzulínovej nerovnováhe počas celého dňa a vyvolaniu akýchkoľvek iných hormonálnych nerovnováh.“
Inzulín je hormón, ktorý náš pankreas vylučuje, keď jeme sacharidy. Bez inzulínu by sa náš príjem cukru v tele nespotreboval, ale zároveň by sa tiež neukladala nadbytočná strava. Toto posledné spojenie medzi inzulínom a ukladaním stravy vo forme tukového tkaniva je niečo, z čoho v dnešnom modernom veku nie sme príliš šťastní, avšak bez tejto špecifickej úlohy inzulínu by už dávno došlo k ľudskému vyhynutiu. V minulosti nemali ľudia nablízku supermarkety, kde by sa hneď dostali k potrave, a vzhľadom na to jedávali zriedka, preto im inzulín s úlohou ukladania energie pomáhal prekonať celé dni, kým sa naskytla ďalšia možnosť niečo jesť.
Ak jeme príliš veľa uhľohydrátov, produkujeme v našom tele veľké množstvo inzulínu. Bohužiaľ, dnešná moderná strava je plná sacharidov, a to nielen preto, že sú ľahko dostupné, ale preto, že ich odporúčajú všetci, dokonca aj profesionálne kruhy, lekári a odborníci na výživu. Aj keď sa dietetické pyramídy v priebehu rokov menili, stále sa nám odporúča, aby základná naša strava bola vo forme uhľohydrátov. Stručne povedané, vysoký príjem uhľohydrátov bude mať za následok:
Priaznivým poznatkom je fakt, že inzulínovú rezistenciu je možné veľmi dobre ovplyvniť a obrátiť stav k vzniku inzulínové senzitivity (teda zvýšiť citlivosť buniek na inzulín). Celkom zásadná je zmena životného štýlu. Sanja Toljan ponúka niekoľko zásadných rád pre vyváženie inzulínovej rezistencie:
Inzulínová rezistencia je jedným z kľúčových faktorov vzniku mnohých chronických ochorení a je veľmi častá. Priaznivou skutočnosťou je fakt, že je možné ju znížiť a obnoviť tak citlivosť tkanív k inzulínu (dodržiavaním zásad zdravého životného štýlu- znížením telesného tuku, zdravou stravou, dostatkom fyzickej aktivity, dostatočným a kvalitným spánkom). Zaistíte si tak dlhší, zdravší a šťastnejší život.
Pri písaní tohto článku boli použité tieto zdroje:
Čudesna moc hormona, autor- Dr.mec. Sanja Toljan, ISBN-978-953-59912-2-9