18.07.2023 • 6 minút na prečítanie

Salmonelózu môžete dostať aj z nakrájaného melóna

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

Ak sa v lete nechcete vzdať melónu a zároveň nedostať salmonelózu, mali by ste poznať základné pravidlá manipulácie s potravinami.

Po prečítaní tohto článku budete vedieť:

  • prečo sa potraviny v lete kazia rýchlejšie
  • na ktoré potraviny si treba dať v lete pozor
  • ako konzumovať červený melón bezpečne
  • 5 rád ako znížiť riziko vzniku ochorenia z potravín

 

Jedlo sa v lete pokazí rýchlejšie

Konzumácia niektorých potravín môže byť počas vĺn horúčav omnoho rizikovejšia, než počas zvyšku roka. Ak nie sú potraviny skladované správne, človeku po ich konzumácii hrozí riziko vzniku alimentárnych ochorení. Prečo je to tak? 

Ideálne podmienky pre baktérie 

Baktérie „sa tešia“ z vyšších teplôt. Je to preto, že im umožňujú rýchlejší rast a množenie. Čím viac baktérií sa v danom jedle nachádza, tým vyššia je šanca, že dokážu človeka infikovať. Konzumácia jedál s premnoženými baktériami je nebezpečná a vedie k vzniku ochorení tráviaceho traktu

Baktérie čakajú na svoju príležitosť najmä v týchto potravinách:

  • mäso
  • ryby
  • mliečne výrobky
  • ale aj niektoré druhy ovocia a zeleniny

Kontaminácia jedla 

Okrem rozmnoženia baktérií, ktoré boli na danej potravine prítomné, hrozí počas tepla aj zvýšené riziko kontaminácie jedál (prenosu baktérií z jedného jedla na iné). 

Ku kontaminácii dochádza pri nedostatočnej hygienenesprávnej manipulácii s jedlom. Príkladom môže byť umývanie mäsa v dreze, pri ktorom sa kvapôčky vody s obsahom baktérií dostanú do celého okolia drezu a následne sa prenesú na iné potraviny. Počas vysokých vonkajších teplôt dochádza k takejto kontaminácii ešte častejšie

Shuterstock.com/Olga Klochanko

Potraviny sa kazia rýchlejšie 

Teplo urýchľuje proces kvasenia a kazenia jedál. Následkom týchto zmien je zmena chuti a štruktúry jedál. Zmeniť sa môže aj vôňa jedla a jeho vzhľad. Po konzumácii takto znehodnoteného jedla môže nastúpiť nevoľnosť, bolesti brucha či hnačka. 

Na ktoré potraviny by ste si mali dať pozor

Vajíčka, mäso a mlieko – práve tieto potraviny (a výrobky z nich) sú asi prvé, ktoré každému napadnú v súvislosti s potenciálnym rizikom pokazenia počas horúcich dní. Avšak napadlo by vám, že nebezpečný môže byť napríklad aj červený melón?

Červený melón

Skladovanie červeného melóna je najbezpečnejšie, pokiaľ ho máte v pôvodnej celistvej podobe. Akonáhle ho nakrájate, mal by byť skladovaný v chlade. Ak ho v tomto momente prikryjete potravinárskou fóliou, skladovanie je možné považovať za bezpečné, počas najbližších 3 dní. 

Naopak nebezpečné môže byť, ak si nakrájaný melón prikryjete plastovou fóliou a necháte ho na slnku (zoberiete ho so sebou napr. na kúpalisko). Obsah cukru v melóne v kombinácii s vlhkosťou a teplotou vytvorí ideálne podmienky na premnoženie baktérií a plesní, ktoré sa krájaním dostanú do dužiny, a ktoré následne spolu s melónom skonzumujete.

Z rovnakého dôvodu by ste nemali siahnuť ani po nakrájaných melónoch zabalených v potravinárskej fólii, ktoré majú niektorí predajcovia vystavené bez správneho zachladenia alebo dokonca na slnku. Nakrájané melóny skladované v chladiacich boxoch pred konzumáciou dôkladne opláchnite čistou vodou. 

Ak vajcia, tak natvrdo

Konzumácia nedostatočne tepelne upravených vajec môže predstavovať problém (v podobe salmonelózy) celoročne, no letné obdobie je preň typické. Nevhodná je konzumácia vajec pripravených napr. „namäkko“, ako volské oká alebo tých, ktoré sa môžu nachádzať ukryté napríklad v domácich majonézach, zmrzlinách či v zákuskoch. 

Ich nebezpečenstvo tkvie v prítomnosti baktérií – salmonel, ktoré sa nachádzajú na povrchu vajec. Do jeho vnútra sa môžu dostať pri poškodení škrupiny alebo pri cielenom prasknutí vajíčka. 

Mäso uvarte alebo upečte

Takisto, ako vajíčka, aj bezpečnosť konzumácie mäsa je spojená s dostatočnou tepelnou úpravou. Obzvlášť v lete by ste mali byť obozretní pri konzumácii pokrmov pripravených zo surového mäsa, ako napríklad „tatarák“ či sushi. Radšej by ste mali voliť pokrmy z mäsa, ktoré sú tepelne upravené, čo odporúča aj Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZSR).

Ak pri príprave jedla použijete mrazené mäso, rozmrazujte ho pri nízkej teplote, čím zabránite rozmnoženiu baktérií. Následne musí byť mäso tepelne upravené, aby došlo k likvidácii baktérií. 

5 rád ako znížiť riziko vzniku ochorení tráviaceho traktu z potravín 

Ak chcete počas letných horúčav znížiť riziko nákazy z potravín na minimum, mali by ste sa zamerať na správne skladovaniehygienickú manipuláciu s potravinami. 

  1. udržiavajte priestory kuchyne a všetky kuchynské nástroje čisté
  2. zabezpečte potraviny pred hmyzom či zvieratami
  3. dôkladne si umývajte ruky pred aj po manipulácii s potravinami 
  4. zabráňte kontaktu surových a uvarených potravín
  5. jedlá dôkladne uvarte alebo skladujte pri bezpečnej teplote

Dôležité je odniesť nákup čo najskôr domov a vhodne ho uskladniť

  • Melón – by ste mali skladovať na chladnom a suchom mieste (chladnička, špajza), ideálne nerozkrájaný a dôkladne umytý – napríklad pomocou kefky. Ak sa ho rozhodnete porciovať, uložte ho do vzduchotesnej nádoby alebo ho prekryte fóliou a ihneď uložte na chladné a suché miesto. 
  • Ostatné ovocie a zelenina – tieto potraviny by ste mali pred konzumáciou dôkladne opláchnuť, najmä ak ich budete konzumovať surové. Mohli by sa na nich totiž nachádzať zvyšky zeminy, hnojiva či závlahovej vody. Ak narušíte ich celistvosť krájaním, mali by ste ich taktiež urýchlene zachladiť.
  • Mäso – ak ste si kúpili mäso, dopravte ho v čo najkratšom čase domov a zachlaďte ho, prípadne spracujte. Ak mäso budete umývať, dbajte na dôkladnú dezinfekciu drezu a jeho okolia. Pri porciovaní použite vyhradené miesto (dosku, podložku) na krájanie mäsa a dajte si pozor, aby ste na nej bezprostredne nekrájali nič iné (napr. zeleninu, ktorú budete jesť surovú). Mäso by ste mali pred konzumáciou dostatočne tepelne upraviť, čím zničíte prítomné mikroorganizmy. 
  • Vajcia – povrch vajec je bežne pokrytý baktériami rôzneho typu. Vajcia by ste však nemali umývať. Namiesto toho zabezpečte ich správne skladovanie hneď, ako si ich donesiete domov. Pre zníženie rizika nákazy by ste mali vajíčka pred konzumáciou dostatočne tepelne upraviť. 
Shuterstock.com/Andrey_Popov

Ak už črevné problémy máte, pozor na dehydratáciu

Väčšina nákaz z jedla je spôsobená baktériami Salmonella, E. coli a Listeria. Najčastejšie sa prejavujú hnačkami, zvracaním či horúčkami. Tieto stavy sú spojené so zvýšenou stratou tekutín, čo môže veľmi ľahko dôjsť k dehydratácii

Ak trpíte niektorým z bakteriálnych ochorení tráviaceho traktu, mali by ste dbať na dostatočnú rehydratáciu tela. Najvhodnejšie je pitie čistej pitnej vody v kombinácii s minerálnymi vodami. Poslúžiť môžu aj rehydratačné roztoky, ktoré sú dostupné v lekárňach vo forme prášku rozpustného vo vode. Ak hnačky či zvracanie pretrvávajú, vyhľadajte odbornú lekársku pomoc

Pri písaní tohto článku boli použité tieto zdroje:

https://www.healthline.com/health-news/salmonella-outbreak-in-melons 

https://www.cdc.gov/salmonella/carrau-04-19/index.html 

https://www.foodsafetynews.com/2022/08/watermelon-suspected-in-norwegian-salmonella-outbreak/ 

https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0021/441066/salmonella-factsheet.pdf 

 

 

Redakcia portálu Lekar.sk
Ochorenia
bolesť bruchadehydratáciahnačkahorúčkakrv v stolicinevoľnostsalmonelózatenké črevovracanie