Ak sa v lete nechcete vzdať melónu a zároveň nedostať salmonelózu, mali by ste poznať základné pravidlá manipulácie s potravinami.
Po prečítaní tohto článku budete vedieť:
Konzumácia niektorých potravín môže byť počas vĺn horúčav omnoho rizikovejšia, než počas zvyšku roka. Ak nie sú potraviny skladované správne, človeku po ich konzumácii hrozí riziko vzniku alimentárnych ochorení. Prečo je to tak?
Baktérie „sa tešia“ z vyšších teplôt. Je to preto, že im umožňujú rýchlejší rast a množenie. Čím viac baktérií sa v danom jedle nachádza, tým vyššia je šanca, že dokážu človeka infikovať. Konzumácia jedál s premnoženými baktériami je nebezpečná a vedie k vzniku ochorení tráviaceho traktu.
Baktérie čakajú na svoju príležitosť najmä v týchto potravinách:
Okrem rozmnoženia baktérií, ktoré boli na danej potravine prítomné, hrozí počas tepla aj zvýšené riziko kontaminácie jedál (prenosu baktérií z jedného jedla na iné).
Ku kontaminácii dochádza pri nedostatočnej hygiene a nesprávnej manipulácii s jedlom. Príkladom môže byť umývanie mäsa v dreze, pri ktorom sa kvapôčky vody s obsahom baktérií dostanú do celého okolia drezu a následne sa prenesú na iné potraviny. Počas vysokých vonkajších teplôt dochádza k takejto kontaminácii ešte častejšie.
Teplo urýchľuje proces kvasenia a kazenia jedál. Následkom týchto zmien je zmena chuti a štruktúry jedál. Zmeniť sa môže aj vôňa jedla a jeho vzhľad. Po konzumácii takto znehodnoteného jedla môže nastúpiť nevoľnosť, bolesti brucha či hnačka.
Vajíčka, mäso a mlieko – práve tieto potraviny (a výrobky z nich) sú asi prvé, ktoré každému napadnú v súvislosti s potenciálnym rizikom pokazenia počas horúcich dní. Avšak napadlo by vám, že nebezpečný môže byť napríklad aj červený melón?
Skladovanie červeného melóna je najbezpečnejšie, pokiaľ ho máte v pôvodnej celistvej podobe. Akonáhle ho nakrájate, mal by byť skladovaný v chlade. Ak ho v tomto momente prikryjete potravinárskou fóliou, skladovanie je možné považovať za bezpečné, počas najbližších 3 dní.
Naopak nebezpečné môže byť, ak si nakrájaný melón prikryjete plastovou fóliou a necháte ho na slnku (zoberiete ho so sebou napr. na kúpalisko). Obsah cukru v melóne v kombinácii s vlhkosťou a teplotou vytvorí ideálne podmienky na premnoženie baktérií a plesní, ktoré sa krájaním dostanú do dužiny, a ktoré následne spolu s melónom skonzumujete.
Z rovnakého dôvodu by ste nemali siahnuť ani po nakrájaných melónoch zabalených v potravinárskej fólii, ktoré majú niektorí predajcovia vystavené bez správneho zachladenia alebo dokonca na slnku. Nakrájané melóny skladované v chladiacich boxoch pred konzumáciou dôkladne opláchnite čistou vodou.
Konzumácia nedostatočne tepelne upravených vajec môže predstavovať problém (v podobe salmonelózy) celoročne, no letné obdobie je preň typické. Nevhodná je konzumácia vajec pripravených napr. „namäkko“, ako volské oká alebo tých, ktoré sa môžu nachádzať ukryté napríklad v domácich majonézach, zmrzlinách či v zákuskoch.
Ich nebezpečenstvo tkvie v prítomnosti baktérií – salmonel, ktoré sa nachádzajú na povrchu vajec. Do jeho vnútra sa môžu dostať pri poškodení škrupiny alebo pri cielenom prasknutí vajíčka.
Takisto, ako vajíčka, aj bezpečnosť konzumácie mäsa je spojená s dostatočnou tepelnou úpravou. Obzvlášť v lete by ste mali byť obozretní pri konzumácii pokrmov pripravených zo surového mäsa, ako napríklad „tatarák“ či sushi. Radšej by ste mali voliť pokrmy z mäsa, ktoré sú tepelne upravené, čo odporúča aj Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZSR).
Ak pri príprave jedla použijete mrazené mäso, rozmrazujte ho pri nízkej teplote, čím zabránite rozmnoženiu baktérií. Následne musí byť mäso tepelne upravené, aby došlo k likvidácii baktérií.
Ak chcete počas letných horúčav znížiť riziko nákazy z potravín na minimum, mali by ste sa zamerať na správne skladovanie a hygienickú manipuláciu s potravinami.
Väčšina nákaz z jedla je spôsobená baktériami Salmonella, E. coli a Listeria. Najčastejšie sa prejavujú hnačkami, zvracaním či horúčkami. Tieto stavy sú spojené so zvýšenou stratou tekutín, čo môže veľmi ľahko dôjsť k dehydratácii.
Ak trpíte niektorým z bakteriálnych ochorení tráviaceho traktu, mali by ste dbať na dostatočnú rehydratáciu tela. Najvhodnejšie je pitie čistej pitnej vody v kombinácii s minerálnymi vodami. Poslúžiť môžu aj rehydratačné roztoky, ktoré sú dostupné v lekárňach vo forme prášku rozpustného vo vode. Ak hnačky či zvracanie pretrvávajú, vyhľadajte odbornú lekársku pomoc.
Pri písaní tohto článku boli použité tieto zdroje:
https://www.healthline.com/health-news/salmonella-outbreak-in-melons
https://www.cdc.gov/salmonella/carrau-04-19/index.html
https://www.foodsafetynews.com/2022/08/watermelon-suspected-in-norwegian-salmonella-outbreak/
https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0021/441066/salmonella-factsheet.pdf