12.06.2023 • 5 minút na prečítanie

So sójovou omáčkou opatrne. Vo väčšom množstve môže aj zabíjať

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

Máte radi sójovú omáčku? V tom prípade by ste mali vedieť, že sa ňou môžete „predávkovať“.

V článku sa dozviete:

  • aké je zloženie sójovej omáčky a ako sa pripravuje
  • prečo môže byť nebezpečná
  • čo sa deje s telom, ak prijme priveľa sodíka
  • aké množstvo sójovej omáčky by ste nemali presiahnuť
  • prečo je dlhodobý zvýšený príjem sodíka problém
  • ktoré potraviny sú bohaté na sodík
  • a ako znížiť jeho denný príjem

Sójová omáčka ako hlavné dochucovadlo

Sójová omáčka, familiárne nazývaná „sójovka“, je pre svoju slanú a výraznú chuť obľúbeným dochucovadlom jedál v mnohých domácnostiach. Hlavné ingrediencie na výrobu tradičnej sójovej omáčky sú varené solené sójové bôby a pražená pšenica, ktoré sa zmiešajú a následne nechávajú fermentovať.  K tomu im pomáhajú fermentačné činidlá (napr. kvasinky, huby). 

Pôvodne pochádza omáčka z Číny, no dnes je dostupná a používaná naprieč celým svetom. Využíva sa na prípravu ázijských jedál (sushi, stir-fry jedlá, polievky), ale aj pri dochucovaní mäsa, zeleniny, rýb, ryže, tofu a mnohých ďalších pokrmov. Zaujímavé je, že v Thajsku existuje dokonca zmrzlina s príchuťou sójovej omáčky.

Typicky sa podáva k ázijským pokrmom napríklad k sushi
The Magical Lab/shutterstock.com

Nie je sójovka ako sójovka

Dnes sú na trhu dostupné rôzne typy sójových omáčok. Nelíšia sa len značkou a svojou cenou, ale aj zložením a spôsobom prípravy

Zatiaľ čo výroba tradičnej sójovej omáčky trvá 5 až 8 mesiacov (kvôli dlhému procesu fermentácie), chemicky urýchlená výroba „sójovky“ trvá len pár dní. Výsledný produkt však nie je taký chutný, preto sa doň pridávajú farbivá, arómy a soľ. 

Prečo môže byť nebezpečná

Znie to bizarne a prehnane, no v skutočnosti je možno pokvôli náhlej a nadmernej konzumácii sójovej omáčky aj zomrieť. Problém spočíva v tom, že v 1 polievkovej lyžici tejto pochúťky sa nachádza až jedna tretina odporúčanej dennej dávky sodíka. 

Ak skonzumujete väčšie množstvo sójovej omáčky naraz, hrozí vám stav, ktorý sa odborne nazýva hypernatrémia – teda zvýšenie množstva sodíka v krvi. Takýto náhly vzostup sodíka predstavuje pre telo záťaž, s ktorou si samé nedokáže poradiť. 

Na trhu je dostupných mnoho typov sójovej omáčky
AlenKadr/shutterstock.com

Čo sa deje s telom počas hypernatrémie 

Sodík je minerál, ktorý naše telo nevyhnutne potrebuje pre svoju správnu funkciu. Problém však nastáva, ak je ho v tele odrazu veľa. 

Náhle zvýšenie množstva sodíka v krvi má za následok vznik rôznych typických symptómov. U človeka sa môžu vyskytnúť s rôznou intenzitou, buď len niektoré z nich, alebo všetky súčasne. Medzi možné príznaky zvýšeného sodíka v krvi patria:

  • výrazný pocit smädu
  • dehydratácia (suchá pokožka, sliznice, pery)
  • pocit nevoľnosti
  • vracanie
  • v závažných prípadoch sa môžu vyskytnúť poruchy vedomia

Uvedené príznaky vznikajú pre schopnosť sodíka viazať na seba vodu. Ak sa ním odrazu predávkujeme, sodík dokáže doslova vytiahnuť vodu z tkanív a orgánov (napr. aj z mozgu, čo spôsobuje zmätenosť či stratu vedomia). Takýto stav by ste mohli dosiahnuť napr. aj náhlou konzumáciou 4-7 lyžíc soli (v závislosti od telesnej váhy).

Výrazný pocit smädu môže byť jedným z prejavov hypernatrémie
goffkein.pro/shutterstck.com

Aké množstvo sójovej omáčky je nebezpečné

Odporúčaný denný príjem sodíka závisí od mnohých faktorov – vek, pohlavie, váha, celkový zdravotný stav a ďalšie. Vo všeobecnosti sa však odporúča prijať denne od 2300 do 2400 miligramov tohto minerálu. V 1 polievkovej lyžici (15 ml) sójovej omáčky sa nachádza približne 900 miligramov sodíka. 

Bežne konzumované množstvá sójovej omáčky nie sú pre zdravie nebezpečné. Konzumácia viacerých lyžíc omáčky naraz, prípadne celej fľaštičky (150ml) však môže spôsobiť tráviace ťažkosti (napr. nafukovanie) a známky hypernatrémie (napr. opuch končatín). Nejde však o smrteľné množstvo. 

Dlhodobo zvýšený príjem sodíka

Doposiaľ sme v článku opisovali riziká náhleho prijatia väčšieho množstva sodíka. Denný príjem sodíka by sme si však mali strážiť každý deň. Pravidelné prekračovanie odporúčaného denného príjmu tohto minerálu totiž podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) poškodzuje cievyspôsobuje hypertenziu.

Je potrebné si uvedomiť, že počas dňa skonzumujeme okrem sójovej omáčky mnohé ďalšie potraviny s obsahom sodíka. Príjem sodíka sa tak môže bežne vyšplhať nad odporúčané hodnoty. Nadmerný príjem sodíka z dlhodobého hľadiska podporuje zadržiavanie tekutín v tele a teda aj v cievach. Čím vyšší je cirkulujúci objem, tým viac sú zaťažené krvné cievy, čo vedie k zvyšovaniu krvného tlaku.

Nadmerný príjem soli a sodíka vedie ku kardiovaskulárnym ochoreniam
Albina Gavrilovic/shutterstock.com

Iné potraviny s vysokým obsahom sodíka

Najvýznamnejším zdrojom sodíka je pre naše telo kuchynská soľ.

Vysoký obsah majú napríklad: 

Ako znížiť príjem sodíka

Ak dostanete svoj denný príjem sodíka pod kontrolu, znížite tiež riziko, že sa u vás rozvinú srdcovo-cievne ochorenia. Redukcia príjmu sodíka tiež výrazne pomáha ľuďom s už diagnostikovaným vysokým krvným tlakom. Ponúkame štyri typy, ako na to:

  • snažte sa konzumovať čerstvo pripravované jedlá (vyhnite sa polotovarom, fastfoodu)
  • pri nakupovaní potravín si prečítajte, aký má potravina obsah solí 
  • obmedzte solenie doma pripravovaného jedla
  • ak pravidelne konzumujete sójovú omáčku, zvoľte takú, ktorá má znížený obsah soli

Pri písaní tohto článku boli použité tieto zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/is-soy-sauce-bad-for-you#TOC_TITLE_HDR_2 

https://www.iflscience.com/can-you-really-die-from-too-much-soy-sauce-yes-and-its-surprisingly-easy-to-do-68408

https://www.medicalnewstoday.com/articles/too-much-salt#overdose

https://www.health.com/nutrition/soy-sauce

https://www.cdc.gov/heartdisease/sodium.htm

Redakcia portálu Lekar.sk
Ochorenia
hnačkahorúčkanevoľnostotrava jedlomvracaniezávraťzdravý životný štýl