Ideálnou kombináciou pre zdravie je správne jedlo a fyzická aktivita. Metabolické štúdie ukazujú, že ak sa do tela dostane naraz veľa cukru a tuku, aktuálny metabolizmus dá prednosť cukrom. Zjedený tuk sa tak veľmi rýchlo a ľahko ukladá do tukového tkaniva. Viete si jedlá na tanieri správne nakombinovať?
Kombinovať čo? Ideálna kombinácia je predsa správne jedlo a fyzická aktivita! Viem, čo máte na mysli, je toho už dávno plný svet: správne kombinácie potravín!
Vraj, ak budete potraviny vhodne kombinovať, budete chudnúť tak rýchlo, že musíte stáť celý deň pred zrkadlom, aby ste to náhodou nezmeškali. Voilá! Nuž, podľa mňa je to takto:
Najhoršia kombinácia pre chudnutie je kombinácia cukor a tuk! Cukor vrátane čistého škrobu (biela múka, biela ryža, zemiakové pyré, burizóny, škroby na zahusťovanie a podobne) a tuk vrátane neviditeľného tuku (tuk v mäse, mliečnych výrobkoch, keksoch a pod.).
Táto populárna kombinácia podporuje rýchlejšie hromadenie tukových zásob – a to v akejkoľvek svojej podobe. Napríklad:
Prečo?
Metabolické štúdie ukazujú, že ak sa do tela dostane naraz veľa cukru (alebo rýchleho škrobu) a tuku, aktuálny metabolizmus dá prednosť tým cukrom. Zjedený tuk sa teda veľmi rýchlo a ľahko ukladá do tukového tkaniva. Ak však napríklad:
Prečo?
Pretože telo dostane glukózu postupne, nie v prívale = metabolizmus zapojí vo väčšej miere do spaľovania aj tuky, ktoré ste práve zjedli = menej tuku smeruje do zásob. Navyše, tie zdravé rastlinné, nenasýtené tuky sa v našom tele ľahšie spaľujú.
Dodatok: Iste, môžete zjesť veľký rezeň s majonézovým šalátom a vzápätí odbehnúť 10 kilometrov – váš metabolizmus si s tou kalorickou bombou poradí (ak ju udržíte v žalúdku). Kto to ale takto robí? Každý deň? Problém je v tom, že keď sa nám raz tukové tkanivo už vytvorí, všetci vieme, aké je ťažké vyhodiť ho z podnájmu.
Obed: paradajková polievka bez smotany, parmezán, bazalka, kurkuma, štipka kajenského korenia / grilovaný baklažán s mozzarelou, olivový olej, bylinky podľa chuti, pečené zemiaky, zeleninový šalát podľa chute
Večera: veľká porcia miešaného zeleninového šalátu, tuniak vo vlastnej šťave, parmezán, celozrnný chlieb
alebo
Obed: hríbová polievka z čerstvých alebo sušených hríbov, nasekaná petržlenová vňať, ďalšie sušené bylinky podľa chuti / dusené morčacie mäso, dusená brokolica, olivový olej, parmezán, cesnak, čierne korenie, ryža natural
Večera: dusená brokolica, dresing: cesnak, olivový olej, bazalka, citrónová šťava / lahôdkové tofu – môžete spolu zmiešať na teplý šalát / celozrnné hrianky
Úryvky sú uverejnené so súhlasom autora knihy Dr. Igora Bukovského: ”Plán B: manuál zdravého chudnutia”.