27.02.2020 • 5 minút na prečítanie

Správna kombinácia na tanieri

Zdravý život

V tomto článku sa dozviete

Ideálnou kombináciou pre zdravie je správne jedlo a fyzická aktivita. Metabolické štúdie ukazujú, že ak sa do tela dostane naraz veľa cukru a tuku, aktuálny metabolizmus dá prednosť cukrom. Zjedený tuk sa tak veľmi rýchlo a ľahko ukladá do tukového tkaniva. Viete si jedlá na tanieri správne nakombinovať?

Ako správne kombinovať?

Kombinovať čo? Ideálna kombinácia je predsa správne jedlo a fyzická aktivita! Viem, čo máte na mysli, je toho už dávno plný svet: správne kombinácie potravín!

Vraj, ak budete potraviny vhodne kombinovať, budete chudnúť tak rýchlo, že musíte stáť celý deň pred zrkadlom, aby ste to náhodou nezmeškali. Voilá! Nuž, podľa mňa je to takto:

  • Ak pri dodržiavaní nejakého režimu kombinácií potravín schudnete, je to preto, lebo prestanete jesť „piate cez deviate“, a tak zjete menej = váš kalorický súčet na konci dňa je nižší.
  • Ak máte spomalený metabolizmus, žiadne ďalšie manipulovanie s kombináciou potravín zvyčajne nevedie k želanému chudnutiu. (To môže byť napríklad dôvod, prečo vám nefunguje „to“, čo funguje kamarátke.)
  • Ak si myslíte, že dôvodom nadváhy sú „nesprávne kombinácie“, klamete sa = hľadáte príčinu tam, kde neexistuje.
  • Ak ste pomocou nejakej metódy kombinácie potravín schudli, stále ostáva otázka „Čo ďalej?“ – môžete na takejto „kombinačnej stratégií“ žiť ďalej či do konca života? Je takáto vaša strava biologicky plnohodnotná: nespôsobí deficit niektorých dôležitých látok, nepoškodí vaše zdravie?

Najhoršia kombinácia?

Najhoršia kombinácia pre chudnutie je kombinácia cukor a tuk! Cukor vrátane čistého škrobu (biela múka, biela ryža, zemiakové pyré, burizóny, škroby na zahusťovanie a podobne) a tuk vrátane neviditeľného tuku (tuk v mäse, mliečnych výrobkoch, keksoch a pod.).

Táto populárna kombinácia podporuje rýchlejšie hromadenie tukových zásob – a to v akejkoľvek svojej podobe. Napríklad:

  • biela ryža (čistý škrob) a mäso s omáčkou (skrytý tuk)
  • croissant (čistý škrob s tukom)
  • zemiaky (škrob) a mäso s omáčkou
  • zápražka (čistý škrob s tukom)
  • zemiakové hranolky (škrob vypražený v tuku)
  • niektoré raňajkové cereálie (čistý škrob a cukor s tukom)
  • zmrzlina (čistý cukor a tuk)
  • krémové zákusky (čistý cukor, škrob a tuk)
  • keksy, dobošky (cukor a škrob s tukom)
  • polevy (cukor s tukom).

Čím viac, tým horšie!

Prečo?

Metabolické štúdie ukazujú, že ak sa do tela dostane naraz veľa cukru (alebo rýchleho škrobu) a tuku, aktuálny metabolizmus dá prednosť tým cukrom. Zjedený tuk sa teda veľmi rýchlo a ľahko ukladá do tukového tkaniva. Ak však napríklad:

  • namiesto bielej ryže použijete naturálnu ryžu
  • namiesto tučného vyprážaného mäsa použijete strukovinu alebo rybu
  • pridáte k jedlu nejakú formu zdravého tuku (panenský olivový olej, avokádo, orechy a pod.), všetko bude inak a lepšie!

Prečo?

Pretože telo dostane glukózu postupne, nie v prívale = metabolizmus zapojí vo väčšej miere do spaľovania aj tuky, ktoré ste práve zjedli = menej tuku smeruje do zásob. Navyše, tie zdravé rastlinné, nenasýtené tuky sa v našom tele ľahšie spaľujú.

Dodatok: Iste, môžete zjesť veľký rezeň s majonézovým šalátom a vzápätí odbehnúť 10 kilometrov – váš metabolizmus si s tou kalorickou bombou poradí (ak ju udržíte v žalúdku). Kto to ale takto robí? Každý deň? Problém je v tom, že keď sa nám raz tukové tkanivo už vytvorí, všetci vieme, aké je ťažké vyhodiť ho z podnájmu.

Dva príklady vhodných kombinácií na tanieri

Obed: paradajková polievka bez smotany, parmezán, bazalka, kurkuma, štipka kajenského korenia / grilovaný baklažán s mozzarelou, olivový olej, bylinky podľa chuti, pečené zemiaky, zeleninový šalát podľa chute

Večera: veľká porcia miešaného zeleninového šalátu, tuniak vo vlastnej šťave, parmezán, celozrnný chlieb

alebo

Obed: hríbová polievka z čerstvých alebo sušených hríbov, nasekaná petržlenová vňať, ďalšie sušené bylinky podľa chuti / dusené morčacie mäso, dusená brokolica, olivový olej, parmezán, cesnak, čierne korenie, ryža natural

Večera: dusená brokolica, dresing: cesnak, olivový olej, bazalka, citrónová šťava / lahôdkové tofu – môžete spolu zmiešať na teplý šalát / celozrnné hrianky

Úryvky sú uverejnené so súhlasom autora knihy Dr. Igora Bukovského: ”Plán B: manuál zdravého chudnutia”.

Redakcia portálu Lekar.sk
Zdravý život
naberanie na hmotnostinadváhaobezitasrdcesvalyzdravá stravazdravý životný štýl