Na tému stolica sa v spoločnosti veľmi nehovorí. Mnohí sa na ňu hanbia opýtať dokonca aj svojho lekára. Iste, nie je to príjemná téma, avšak ide o bežnú, takmer každodennú súčasť našich životov a preto by každý z nás mohol poznať pár základných informácií. Napokon, možno vám alebo niekomu blízkemu raz tieto poznatky zachránia aj život. Po prečítaní nášho článku budete vedieť:
Stolica je v podstate záverečné štádium každého jedla, ktoré skonzumujeme. Prijatá potrava sa trávi na rôznych miestach tráviaceho systému. Každý orgán má v tomto procese svoju špecifickú úlohu.
Zjednodušene sa to celé začína v ústach, kde zuby rozdrobia potravu na menšie kúsky a enzýmy zo slín započnú trávenie. Potrava sa prehĺtaním dostane cez hltan a pažerák až do žalúdka, kde sa premieša so žalúdočnou šťavou a zmení sa na tráveninu (chýmus). Následne prichádza na rad tenké črevo, do ktorého sa chýmus v malých dávkach dostáva. V tenkom čreve prebieha hlavné trávenie, vstrebávanie uvoľnených živín z potravy.
Napokon, približne 4 – 8 hodín po konzumácii jedla, sa jeho natrávená verzia (v množstve cca 600ml) dostane vďaka peristaltickým pohybom čriev až do hrubého čreva. V ňom sa z chýmusu vstrebe najmä voda (až 90%) a dochádza k jeho redukcii a bakteriálnemu spracovaniu na fekálnu hmotu a formuje sa stolica. Môže trvať rôzne dlho, kým sa stolica vylúči z tela, u niektorých ľudí dokonca až do 72 hodín (3 dni).
Bežné množstvo, ktoré človek vylúči za jeden deň, je približne 150 – 200 gramov. Stolica však nemusí byť produkovaná každodenne. Objem, konzistencia a aj frekvencia sa líši od človeka k človeku, ale vo všeobecnosti sa za normálne a zdravé považuje, pokiaľ dôjde k defekácii 3-krát za deň, až 3-krát za týždeň. Je dobré, pokiaľ máte približne odsledované, ako je to s frekvenciou práve u vás. V´daka tomu dokážete rozoznať či u vás nastali nejaké zmeny. Produkcia stolice veľa napovie o našom zdravotnom stave a preto sa ňu lekári tak často pýtajú.
Farba stolice môže varírovať od žltých, zelených, cez hnedé či červené odtiene. Za zafarbenie je zodpovedná najmä strava, ktorú človek skonzumuje a tiež množstvo žlče, ktorá má žltozelenú farbu. Práve žlč môže stolicu sfarbiť do hneda či do zelena a preto sú všetky tóny hnedej a zelenej väčšinou normálne. Vo väčšine prípadov sú aj iné sfarbenia spôsobené pigmentmi v strave a nepredstavujú žiadnu hrozbu. Pri niektorých z nich by ste však pre istotu mali vyhľadať lekára a vylúčiť iné možné príčiny. Pozrime sa, čo znamenajú jednotlivé farby stolice.
Ak sa vám niečo nezdá, kontaktujte svojho lekára a dohodnite si termín vyšetrenia hrubého čreva. Na bezplatné vyšetrenie majú nárok poistenci od veku 50 rokov. Ak ste poistencom Dôvery, môžete toto vyšetrenie absolvovať bezplatne pri preventívnej prehliadke raz za dva roky, a to už po dovŕšení 40 rokov.
Táto farba stolice môže znamenať, že prešla príliš rýchlo hrubým črevom a žlč sa nestihla poriadne rozpadnúť. Okrem žlče môže zelené sfarbenie spôsobiť zvýšená konzumácia zelenej listovej zeleniny, zeleného potravinárskeho farbiva (napríklad v nápojoch, nanukoch) a podobne.
Príčinou svetlej stolice môže byť užívanie niektorých liekov proti hnačkám ale aj obštrukcia v žlčovodoch alebo závažné ochorenie pankreasu. Ak spozorujete takúto stolicu, mali by ste to oznámiť svojmu lekárovi a prísť na presnú príčinu pomocou vyšetrení.
Žlto sfarbená zapáchajúca stolica znamená zvýšený podiel tukov v stolici. Príčinou môže byť ich nedostatočné vstrebávanie (malabsorbcia). Môže sa vyskytovať u pacientov s celiakiou. Ak sa u vás vyskytuje žltá stolica, mali by ste to oznámiť svojmu lekárovi.
Nazýva sa tiež meléna a môže vzniknúť v dôsledku užívania niektorých druhov liekov či doplnkov stravy – najmä riasy, čierne uhlie, železo ale aj potraviny ako červená repa či čučoriedky. Za jej vznikom však môže stáť aj závažnejšia príčina, konkrétne krvácanie z vyšších častí tráviaceho traktu. Ak je vaša stolica čierna, určite to oznámte svojmu lekárovi.
Za červené sfarbenie opäť môže najčastejšie farbivo prítomné v jedle (brusnice, paradajky, cvikla, atď.) alebo zafarbené nápoje. Ak je však farba jasnočervená, môže ísť o krvácanie z nižších častí tráviaceho traktu (hrubé črevo, rektum) a znamenať napríklad prítomnosť hemoroidov či vážnejších diagnóz. Aj v prípade nálezu stolice takejto farby by ste mali informovať svojho lekára.
Na obrázku je uvedených 7 typov stolice, ktoré sú rozlíšené na základe rôznej konzistencie. Za “normálnu” sa považuje typ číslo 3 a 4, teda pevnejšia a tvarovaná stolica.
Pre správnu konzistenciu by sme nemali ignorovať nutkanie na defekáciu. Čím dlhší čas strávi stolica v hrubom čreve, tým viac vody sa z nej vstrebe naspäť do tela. Výsledkom je suchá a tvrdá hmota, ktorú má človek problém vylúčiť. Nie vždy je to príčinou zadržiavania. Na nesprávnu konzistenciu stolice má vplyv mnoho faktorov. Dôležité sú najmä:
Všetky faktory – nedostatok tekutín, vlákniny v strave, nedostatok pohybu, ako aj samotné zadržiavanie stolice, vedú k stavu, ktorý nazývame zápcha. Ide o dočasné sťažené vyprázdňovanie malého množstva suchej a tvrdej stolice, vo frekvencii menej ako 3 krát za týždeň. Jej výskyt narastá spolu s vekom a najčastejšie sa objavuje u ľudí vo veku nad 65 rokov. Zápcha je tiež častá u žien počas tehotenstva a počas šestonedelia. Na jej odstránenie sa využívajú najmä preháňadlá (laktulóza či ricínový olej).
Za jej vznikom môžu stáť aj rôzne ochorenia či pobyt mimo domáceho prostredia. V prípade, že zápcha pretrváva po dobu viacerých dní a je spojená s príznakmi ako bolesť brucha, zástava plynov, nafúknutie brucha, horúčka či vracanie, mali by ste urýchlene navštíviť lekára. Mohlo by sa totiž jednať o črevnú nepriechodnosť. Viac o zápche si môžete prečítať v našom článku.
Opakom zápchy je riedka stolica, ktorej odchod je častejší než 3x za deň a jej produkcia väčšia ako 200 gramov za deň. Často ju sprevádzajú nepríjemné prejavy ako bolesti či kŕče v bruchu, horúčka, nevoľnosť a zvracanie.
Zvýšená tekutosť stolice nastáva, pokiaľ sa z nej nestihne vstrebať dostatočné množstvo vody. Ide o veľmi častý problém a existuje mnoho príčin, ktoré stoja za jej vznikom. Môže ísť o stravu, stres či nežiadúci účinok liekov – hlavne antibiotík, ktoré narúšajú prirodzené črevnú mikroflóru.
Najčastejšími pôvodcami sú však infekcie vyvolané vírusmi (najmä v detskom veku). Pre takúto hnačku je charakteristické, že “ako rýchlo prišla, tak rýchlo aj odznie”. Zvyčajne má náhly začiatok a krátky priebeh, do niekoľkých dní ustúpi. Tento typ hnačky je typický aj pri cestovateľských chorobách.
Medzi ďalších pôvodcov hnačiek patria aj iné mikroorganizmy, konkrétne baktérie a parazity. Hnačky, ktoré vyvolajú sú sprevádzané horúčkou, krvou či hnisom v stolici. Dlhotrvajúca hnačka môže byť signálom závažnejších ochorení. Ich príčinou môžu byť autoimunitné ochorenia, zápalové ochorenia čreva – napríklad Crohnova choroba, ďalej celiakia či intolerancia laktózy.
Najčastejšou a najobávanejšou komplikáciou, ktorá sa môže pri hnačke objaviť, je nadmerná strata vody z organizmu a následná dehydratácia. Predstavuje riziko najmä pre deti a tiež starších ľudí. Preto je pri hnačke potrebné prijať zvýšené množstvo tekutín – najmä čistej vody, čaju. Vhodné sú tiež minerálne vody a rehydratačné roztoky, ktoré sú bežne dostupné v lekárňach. Viac o dehydratácii si môžete prečítať v našom článku.
V našich črevách sídlia baktérie. Hovoríme im prirodzená črevná mikroflóra a sú potrebné pre správne fungovanie procesu trávenia, ako aj pri imunitných procesoch. Niektorí vedci mikrobióm dokonca považujú za samostatný orgán človeka.
U niektorých ľudí však môže dôjsť k narušeniu rovnováhy mikroflóry čriev. Najčastejšie sa to deje po dlhodobom užívaní antibiotík, pri zápalových ochoreniach čriev vyvolaných baktériou Clostridium difficile. Problémy môžu mať aj ľudia s ďalšími gastrointestinálnymi a inými ochoreniami (cukrovka, obezita, ekzém a iné).
V takom prípade sa môže vykonať transplantácia stolice (baktérioterapia) od zdravého človeka. Podstatou je práve prenos “priateľských” baktérií zo stolice darcu, do čreva príjemcu, výsledkom čoho je opätovné obnovenie črevnej mikroflóry a obnovenie optimálnej funkcie črevného systému.