Príprava raňajok a desiaty pre školáka by mala byť časovo nenáročná. Podstatné je zachovanie výživovej hodnoty. Desiata slúži na udržanie psychickej rovnováhy dieťaťa. Vhodným zložením sa dá zabrániť stavom prílišnej únavy, poruchám sústredenia, ale aj bolestiam hlavy. Viete, ako ju vhodne pripraviť?
So začiatkom školského roka prichádzajú nové povinnosti pre školopovinné deti, ale aj pre rodičov. V čase prázdnin má väčšina rodín benevolentný režim. Jedlo sa podáva, keď je dieťa hladné, prípadne sa prispôsobuje prázdninovým aktivitám.
Počas školského roka, keď sa kladú na dieťa vyššie psychické aj fyzické nároky, má príprava jedla spĺňať niekoľko kritérií:
Z hľadiska prípravy jedla je najstresujúcejšou časťou dňa pre rodičov ráno. Vtedy sa musia v krátkom čase popasovať hneď s dvomi chodmi. Raňajkami a desiatou. Ako by mali ideálne vyzerať?
Raňajky by mali tvoriť 25 % z denného príjmu energie a zabezpečiť prísun kvalitných živín. Správne vyskladaný raňajkový tanier má obsahovať všetky základné makroživiny v podobe bielkovín, sacharidov a tukov, ako aj mikroživiny v podobe vitamínov a minerálov. Zabúdať sa nesmie ani na doplnenie tekutín.
Príklady vyvážených raňajok pre školopovinné dieťa:
alebo
Ovsená kaša s karamelizovanými slivkami a škoricou
Suroviny
1/2 hrnčeka jemných ovsených vločiek, 1 hrnček ovseného mlieka, 2 ČL škorice, 2 ČL kokosového cukru (do kaše), 4 ČL kokosového cukru (na slivky), 4 čerstvé slivky, štipka soli
Postup prípravy
Večer vopred namočíme vločky do ovseného mlieka, pridáme škoricu, kokosový cukor, štipku soli a necháme celú noc v chladničke. Ráno rozohrejte rúru na gril na max. Rozkrojte slivky na polovicu, položte ich na menší pekáč. Slivky naplňte kokosovým cukrom – 1 slivková polovička = 1 ČL kokosového cukru a vložte na 3 minúty pod gril. Kašu z chladničky naberte na tanier, ohrejte, vložte do nej slivky a podávajte.
Desiata je dôležitým jedlom pre psychickú rovnováhu dieťaťa. Podieľa sa na udržaní vyrovnanej hladiny krvného cukru. Prípravou nutrične vyváženej desiaty sa dá zabrániť stavom prílišnej únavy, poruchám sústredenia, zhoršeniu detskej nálady, ale aj bolestiam hlavy.
Pripraviť desiatu pre dieťa nie je jednoduché. Desiata by mala obsahovať všetky zložky ako raňajky. Mnoho rodičov bojuje s faktom, že deti bez ich dozoru zdravé jedlá jednoducho nezjedia. A tak pribúda ďalšia dilema, ako pripraviť zdravú desiatu tak, aby sa zjedla.
Pár rád, ako povzbudiť v dieťati zvedavosť, aby bolo ochotné nazrieť do desiatového balíčka:
Príklady vyváženej desiaty:
alebo
alebo
Pitný režim
K desiate sa nesmie zabúdať ani na dostatočné množstvo tekutín. Fľaša by mala mať objem minimálne 0,5 litra. Pitný režim by mal pozostávať buď z filtrovanej čistej vody, alebo čaju – či už bylinkového alebo ovocného, ktorý môže byť mierne dochutený citrónom a domácim medom.
Množstvo desiaty závisí od počtu hodín strávených v škole, od kvality obeda a tiež od času návratu dieťaťa domov, kde dostáva plnohodnotné poobedňajšie jedlo. Sladkosti sú absolútne nevhodným doplnkom, nakoľko množstvo cukru v nich obsiahnuté rozkolíše glykémiu, čím narúša pozornosť a hladinu únavy dieťaťa.
Zdravé wafle pre deti
Suroviny
2 hrnčeky (250 ml) celozrnnej špaldovej hladkej múky, 1/3 hrnčeka rozpusteného panenského kokosového oleja, 3 bio vajcia, 1 a 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka (mandľové, ryžové, sójové), 8 ks sušených bio ďatlí, štipka himalájskej soli, 1 gulička nového korenia, 1/2 hrnčeka prepláchnutého sterilizovaného cíceru, 5 ks kakaových bôbov, 3 PL domáci džem
Postup prípravy
Príprava je veľmi jednoduchá – všetky ingrediencie vymixujeme na hladkú zmes a vo waflovači upečieme wafle. Potrieme domácim džemom podľa chuti.
Dobrú chuť!