27.02.2020 • 5 minút na prečítanie

Zdravie na tanieri

Zdravý život

V tomto článku sa dozviete

Základné zásady zdravého stravovania: nakupujte častejšie malé množstvo potravín, jedzte v menších dávkach 4 až 5 krát denne, uprednostnite lokálnych výrobcov a pestovateľov, prijímajte zdravé rastlinné tuky, pite dostatok tekutín. Nezabudnite na vitamíny, minerály a dostatok pohybu na čerstvom vzduchu. Niet lepšej prevencie ako je zdravá strava!

Mnoho ľudí stále žije v predsudkoch týkajúcich sa zdravého stravovania. Zdravé potraviny pre nich znamenajú rozmarnú, cenovo a časovo náročnú diétu, nie životný štýl. Pritom väčšinu dňa trávi človek obstarávaním potravy a jej konzumáciou.

Je preto nevyhnutné, aby kládol dôraz na to, čo tvorí obsah jeho taniera. Dlhodobý nezodpovedný prístup k zloženiu stravy automaticky vedie k zdravotným problémom a civilizačným ochoreniam. Aké sú teda základné zásady zdravého stravovania?

Rozumné nakupovanie

Cesta k zdravému životnému štýlu sa začína výberom správnych potravín. V nákupnom košíku má prevládať zelenina, ovocie, celozrnné výrobky, rastlinné tuky (vo forme za studena lisovaných olejov, semien, orechov), strukoviny, ryby, chudé mäsá, nesýtené nesladené nápoječaje, biele kyslomliečne výrobky.

Platí zásada nenakupovať s prázdnym žalúdkom. Lákavé obaly nezdravých potravín, aj samotné nezdravé potraviny hladného človeka ľahko oklamú. Dôležité je naučiť sa nakupovať menšie množstváčastejšie. Tým sa zabezpečí čerstvosť a pestrosť jedálnička.

Denné jedlo v menších dávkach

Je mimoriadne dôležité nehladovať. Denná strava musí byť vyvážená. Musia v nej byť zastúpené základné živiny – bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály, stopové prvky a vláknina. Naše telo pracuje v biorytme, ktorý môžeme rozdeliť na tri fázy:

  1. Fáza vylučovania, ktorá je v čase od 4:00 hodiny ráno do 12:00 hodiny obeda. V tomto čase sa energia tela najviac sústreďuje na vylučovanie odpadu. Preto je dôležité stimulovať vylučovanie pitím dostatočného množstva vody a prijímaním vhodnej stravy obsahujúcej najmä vlákninu. V tejto fáze dňa prijímame raňajky a desiatu a tie by mali pozostávať z celozrnných potravín, ovocia a zeleniny.
  2. Fáza prijímania, ktorá je v čase od 12:00 do 20:00 hodiny. V uvedenom čase telo kontroluje svoje zásoby a potreby a tak sa vo zvýšenej miere prejavuje pocit hladu. Z jedál prijímame obed, olovrant a večeru. Je preto potrebné organizmu dodať čo najviac komplexných živín. Príkladom vhodného jedla v tejto fáze je kvalitné bio mäso, ryby, strukoviny, celozrnné výrobky a zelenina v rôznej podobe.
  3. Fáza asimilácie, teda spracovania. Je v čase od 20:00 do 4:00 hodiny ráno. Aby náš organizmus v tejto fáze pracoval ako má, potrebuje k tomu dostatok kyslíka a kľudový režim. Preto je dôležitý dostatok spánku pri otvorenom okne. Je nevhodné zaťažiť organizmus jedlom tesne pred spaním. Preto je potrebné skonzumovať posledné ľahké jedlo najneskôr 2 až 3 hodiny pred spánkom. V opačnom prípade bude telo míňať svoju energiu na prílišné trávenie a nestihne sa zregenerovať. Výsledkom bude únava a malátnosť počas dňa.

Čerstvé suroviny, funkčné potraviny a bio produkty

Jesť sezónne lokálne potraviny je to najprirodzenejšie, čo pre svoj organizmus môže človek urobiť. Stačí sa naučiť nakupovať u farmárov, domácich výrobcov, miestnych pestovateľov a prirodzene sa tak vyhnúť konzervantom, farbivám, emulgátorom, stabilizátorom, dochucovadlám a geneticky modifikovaným potravinám, ktoré sa nachádzajú v produktoch predávaných v supermarketoch.

Konzumáciou čerstvých lokálnych potravín prirodzene prijímame čisté bio potraviny a tzv. funkčné zložky. Za funkčné potraviny považujeme tie, ktoré sú obohatené o zdraviu prospešné aktívne zložky. Môže to byť napríklad vláknina, probiotické baktérie mliečneho kvasenia – laktobacily a bifidobaktérie, ďalej prebiotiká, ktoré aktivujú rast bifidobaktérií v čreve, polynenasýtené mastné kyseliny, vitamíny, minerálne látky, rastlinné antioxidanty.

Prirodzeným zdrojom takýchto funkčných zložiek sú potraviny ako domáce jogurty, žinčica, bryndza, domáce vajcia, domáce džemy, kváskový chlieb, celozrnné výrobky, orechy a semienka, ale samozrejme aj čerstvo dopestovaná zelenina a ovocie.

Vylúčenie nebezpečných potravín

Najväčšou hrozbou súčasnej civilizácie je nadmerná konzumácia rafinovaného cukru a bielej rafinovanej múky. Rafinovaný cukor je nebezpečný najmä preto, že väčšina ľudí ani netuší, kde všade sa nachádza. Mnohí majú spojenú konzumáciu cukru so sladkou chuťou, nevedomosť potom vedie k jeho zvýšenému príjmu a následným zdravotným problémom.

V ktorých potravinách nájdeme skrytý cukor?

Vo forme škrobu v rafinovanom obilí (ako biela múka, biela ryža), ale aj v zemiakoch, či kukurici. Cukor sa často umelo pridáva aj do mliečnych, či mäsových výrobkov bežne dostupných v supermarketoch, do horčice, kečupu, majonézy. Najväčším nebezpečenstvom sú sladené nápoje a alkohol. Cukor obsahuje dokonca väčšina rafinovaných potravín na pultoch supermarketov. Je potrebné sledovať zloženie potraviny. Množstvo cukru by nemalo presiahnuť 30 g na 100 g výrobku.

Čo spôsobuje konzumácia rafinovaného cukru?

Jeho nadmerná konzumácia môže časom potláčať funkcie imunitného systému, narúšať ochranu organizmu proti infekciám, viesť k alergiám, kvasinkovým infekciám, osteoporóze a kardiovaskulárnym ochoreniam. Vedie k cukrovke a rozličným problémom v ústnej dutine, vrátane zubných kazov. Cukor sa v organizme premieňa na tuk, ten obklopuje naše orgány (tzv. viscerálny tuk) a tým sa stáva veľmi nebezpečným. Jednou z najhorších hrozieb konzumácie cukru je nadváha a obezita.

Živočíšne tuky v obmedzenom množstve

Tuky sú bežnou súčasťou našej stravy. Sú to živiny, ktoré predstavujú najvyššiu energetickú zásobu v tele. 1 g tuku poskytne telu 38 kJ. Táto energia sa v tele rýchlo uvoľňuje a ukladá. Podkožný tuk chráni telo pred stratou tepla a vnútorné orgány zasa pred mechanickým poškodením. Tuky sú pre fungovanie organizmu dôležité najmä z hľadiska rozpúšťania vitamínov. Rozpúšťajú sa v nich vitamíny A, D, E a K. Tie sa podieľajú na metabolizme bielkovín, tukov a sacharidov a prispievajú tak k odolnosti organizmu voči chorobám.

Tuky v živočíšnych produktoch obsahujú prevažne nasýtené mastné kyseliny a cholesterol. Ich nadmerný príjem zvyšuje tvorbu voľných kyslíkových radikálov a urýchľuje vznik a vývoj niektorých ochorení (srdcovo-cievne, obezita, cukrovka, onkologické ochorenia). Preto je potrebné živočíšne tuky obmedziť, časť nahradiť rastlinnými. Živočíšne tuky sa nachádzajú v potravinách ako sú masť, maslo, mäso, mäsové výrobky, vajcia, mlieko a mliečne výrobky.

Zdravé rastlinné tuky

Dôležité je prijímať zdravé tuky, ktoré nazývame nenasýtené. Sú rastlinného pôvodu a mali by tvoriť 80 % všetkých tukov, ktoré zjeme. Rastlinný tuk sa nachádza v rastlinných olejoch, v semienkach, orechoch, obilninách. Výnimkou je rybí tuk, ktorý je živočíšneho pôvodu, ale pre organizmus má blahodárne účinky, pretože obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak, krvnú zrážanlivosť, zvyšujú imunitu, znižujú riziko srdcovo–cievnych ochorení.

Dostatok minerálnych látok, vitamínov a stopových prvkov

Tieto živiny si telo nedokáže vyrobiť samo. Musíte ich prijať v strave, nedajú sa ničím nahradiť. Bez nich sa nedá udržať zdravie. Nachádzajú sa v potrave v pomerne malom množstve, ktoré býva často ešte umelo znížené priemyselnou úpravou potraviny, či varením. Patrí sem vápnik, sodík, draslík, horčík, fosfor, síra, chlór, niekedy železo a zinok.

Stopovými prvkami sa označuje obsah oveľa menší, niekoľko tisícin gramu na kilo. Všetky sú vo väčšej koncentrácii toxické, no v stopovom množstve sú tieto látky pre telo dôležité: jód, selén, molybdén, chlór, chróm, hliník, bór, kobalt, meď, mangán, nikel, cín.

Na to, aby organizmus dokázal využiť jednu živinu, často na to potrebuje prítomnosť inej. Príkladom je vápnik. Kvôli vstrebaniu je potrebný aj vitamín D, C a železo. Aby sa zo zeleniny mohli vstrebať niektoré vitamíny, je potrebné jesť ju s malým množstvom tuku. A podobne. Preto je výhodné, ak je strava pestrá. Je najväčšia pravdepodobnosť, že z nej telo „vyťaží“ maximum.

K zdravému životnému štýlu neodmysliteľne patrí pohyb na čerstvom vzduchudodržiavanie pitného režimu.

Na záver zdravý recept:
Celozrnné špagety na hubovej omáčke so šunkovými rezancami

Celozrnné špagety na hubovej omáčke so šunkovými rezancami

Vyskúšajte toto rýchle a jednoduché jedlo. Môžete si ho pripraviť aj bez šunky a parmezánu vo vegánskej verzii. Omáčka je pripravená z rastlinného mlieka a smotany.

Suroviny

1/2 balenia celozrnných špagiet (špaldové, pšeničné), 5 hláv veľkých šampiňónov (alebo dvojnásobné množstvo malých), 1 krabička sójovej smotany (250 ml, môžete použiť aj mandľovú alebo ovsenú), 2 hrnčeky sójového mlieka (mandľové alebo ovsené), 2PL hladkej špaldovej múky, 1PL Tamari, štipka himalájskej soli, štipka čierneho korenia, 1 ČL kokosového oleja, 1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu, 4 plátky kvalitnej šunky (kuracia, morčacia), pažítka na ozdobu a dochutenie

Postup prípravy

Špagety uvaríme vo vriacej osolenej vode. Huby si očistíme a nakrájame na plátky. Jednu hrsť surových húb a všetky ostatné ingrediencie okrem kokosového oleja, šunky a pažítky si vložíme do vysokorýchlostného mixéru a vymixujeme úplne dohladka. Omáčku vylejeme na panvicu a miešame, kým nám zhustne na požadovanú konzistenciu. Ak sa nám zdá riedka aj po zovretí, odoberieme trošku omáčky a domixujeme ju s pridaním 1 ČL múky. Naopak, ak je príliš hustá, dolejeme do hrnca trošku mlieka.

Rozpálime panvicu s kokosovým olejom a huby na nej veľmi krátko orestujeme. Vysypeme ich do omáčky a zamiešame. Ak je potrebné, dosolíme a okoreníme.  Šunku nakrájame na rezance a na tej istej panvici, kde sa restovali huby, opečieme do chrumkava. Na tanier naberieme špagety, polejeme ich hubovou omáčkou, pridáme šunku a posypeme petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Redakcia portálu Lekar.sk
Zdravý život
hrubé črevonaberanie na hmotnostinadváhaobezitatenké črevozdravá stravazdravý životný štýl