27.02.2020 • 5 minút na prečítanie

Acai verzus čučoriedky

Zdravý život

V tomto článku sa dozviete

Je ťažké prehliadnuť bilboardy či megaboardy o super ovocí z Južnej Ameriky s názvom Acai. Ako to, že sme o ňom nevedeli už dávno? Čím je výnimočné oproti nášmu bežnému bobuľovitému ovociu, napríklad čučoriedkam?

Čučoriedky v množstve 100g obsahujú: 60 kalórií, žiaden tuk, 15g sacharidov (z toho 2,9g vlákniny), 0,8g proteínov. Z vitamínov u nich nájdeme vitamíny A, C, zo skupiny B potom B1, B2, B3, B6 a B9.

Z minerálnych látok sú v nich zastúpené zinok, draslík, meď, železo, mangán, fosfor, vápnik. Obsahujú veľké množstvo antioxidantov (antokyanínov a flavonoidov), ktoré pomáhajú odstraňovať z buniek škodlivé voľné radikály.

Ovocie Acai dozrieva na palmách v dažďových pralesoch Brazílie. Bobule sú purpurovej farby s priemerom 1 až 2cm, kôstka tvorí 80 % plodu. Plody Acai v množstve 100g obsahujú: 89 kalórií, 1,7g tuku (kyselinu olejovú a linolovú), 20g sacharidov (z toho 2,9g vlákniny), 0,6g proteínov.

Z vitamínov u nich nájdeme vitamín A, C, E a z „béčiek“ B1, B2, B3, B6. Z minerálnych látok je to horčík, draslík, meď, železo, mangán, sodík a vápnik.

Aká je úloha voľných radikálov?

Bunky pre svoje fungovanie potrebujú kyslík. Jeho spotrebou vytvárajú vedľajšie produkty – voľné radikály. Tie dokážu v tele napádať dôležité zložky buniek DNA alebo bunkové steny, čím môžu spôsobovať rôzne poruchy ako srdcovo-cievne ochorenia, cukrovku, predčasné starnutie, prípadne nádorové ochorenia. Práve antioxidanty, ktoré obsahuje aj bobuľové ovocie ako acai a čučoriedky, spomaľujú oxidačné procesy v tele a predchádzajú nežiaducim účinkom voľných radikálov.

Kto je víťaz? Acai alebo čučoriedky?

Obe obsahujú významné, no takmer identické množstvo antioxidantov, ktoré posilňujú imunitný systém, napomáhajú regenerácii buniek a chránia srdce. Acai je bohaté na antokyanín (purpurové farbivo), látku s vysokou antioxidačnou kapacitou, ktorá bráni voľným radikálom poškodzovať spojivové tkanivá a pomáha opravovať poškodené bielkoviny v stenách ciev. Obsah ostatných živín je v oboch ovociach takmer rovnaký.
Acai verzus čučoriedky

Redakcia portálu Lekar.sk
Zdravý život
aterosklerózacievysrdcetráviace problémyúnavažalúdokzdravá stravazdravý životný štýl