Celiakia je dedičná a môže viesť k závažným ochoreniam. Diéta pri tejto diagnóze je prísna, váš jedálniček však nemusí byť nudný.
Odhaduje sa, že celiakia postihuje jedného zo sto ľudí na celom svete. Správne diagnostikovaná je však asi len tretina z nich. Ide o závažné autoimunitné ochorenie, pri ktorom požitie lepku spôsobuje reakciu imunitného systému, ktorá napadá tenké črevo.
Prejavuje sa problémami pri trávení lepku (gluténu), medzi najčastejšie patria hnačka, nafukovanie, kožné problémy, nedostatok železa, únava a vyčerpanie alebo psychická nepohodu. U oboch pohlaví môže vyústiť dokonca do neplodnosti.
Ak ste sa v popise príznakov našli, neváhajte s vyšetrením u odborníka. Je dobré absolvovať krvné testy na celiakiu alebo gastroskopické vyšetrenie a endoskopiu tenkého čreva.
Celiakia vs intolerancia lepku
Celiakiu treba ju odlíšiť od intolerancie lepku, pri ktorej cez poškodené črevo prechádzajú príliš veľké alebo nerozložené časti potravy, proti ktorým telo následne bojuje.
Kým pri celiakii je strava bez lepku trvalá záležitosť, pri intolerancii lepku sa po obnovení čreva môže časom situácia zmeniť a lepok je možné opäť zaradiť do stravy.
V oboch prípadoch je nutné lepok vyradiť zo stravy. Neliečenie celiakie môže viesť k mnohým ďalším zdravotným problémom.
Nediagnostikovaná alebo neliečená celiakia môže viesť k problémom:
včasný nástup osteoporózy alebo osteopénie
porucha funkcie žlčníka
ochorenie srdca
neplodnosť a potrat
anémia z nedostatku železa
neznášanlivosť laktózy
zlyhanie pečene
podvýživa
pankreatická nedostatočnosť
rakovina tenkého čreva a non-Hodgkinov lymfóm
nedostatok vitamínov a minerálov
Celiakia sa dedí
Celiakia je dedičná, to znamená, že sa vyskytuje v rodinách. Ľudia s prvostupňovým príbuzným s celiakiou (rodič, dieťa, súrodenec) by mali byť na pozore. Riziko vzniku celiakie je u nich 1 z 10.
Jedinou liečbou celiakie je doživotné dodržiavanie prísnej bezlepkovej diéty. To znamená vyhýbať sa potravinám a nápojom, ktoré obsahujú lepok, bielkovinu nachádzajúcu sa v pšenici, raži, jačmeni a tritikale (hybrid pšenice a raže).
Bezlepková diéta
Ako sa teda v obchodoch orientovať, aby ste do košíka nehodili potravinu, ktorá vám počas dňa prinesie len nepríjemné problémy? Európske nariadenie zavádza pre celiatické potraviny dve základné označenia: bezgluténový a veľmi nízky obsah gluténu.
označenie bezgluténový – potraviny s týmto označením môžu obsahovať maximálne 20 miligramov gluténu na kilogram výrobku
označenie veľmi nízky obsah gluténu môžu výrobcovia uvádzať iba na obaloch tých potravín, ktoré obsahujú jednu alebo viac špeciálne spracovaných zložiek z pšenice, raže, jačmeňa, ovsa alebo ich krížených variantov. Obsah gluténu nesmie prekročiť 100 miligramov na kilogram výrobku.
Našťastie však existuje aj široká škála potravín a nápojov, ktoré sú prirodzene bezlepkové. Je dôležité zamerať sa na to, čo môžete jesť, a nie na to, čo nemôžete, pretože prísna bezlepková diéta lieči atrofiu klkov vo vašom tenkom čreve spôsobenú celiakiou, zlepšuje príznaky a znižuje riziko dlhodobých zdravotných komplikácií.
Potraviny, ktorým sa pri celiakii treba vyhnúť:
chlieb a pečivo na báze pšenice
cestoviny na báze pšenice
obilniny, ak nie sú označené ako bezlepkové
kuskus
knedle, lievance, palacinky
sušienky, keksíky, muffiny, koláče, piškóty
korenie a dochucovadlá – sójová omáčka, teriyaki omáčka, marinády a šalátové dresingy, kečupy, horčice, tatárske omáčky, bujóny v kocke
pivo
vývar ako polotovar, ak nie je označený ako bezlepkový
mäsové polotovary, klobásy, salámy, párky
jedlá vyprážane v oleji, v ktorom sa predtým pripravovali lepkové pokrmy
mrazené výrobky s obsahom múky, ako sú pizza, lasagne
práškové polievky, omáčky
mäkké syry a zmrzlina – môžu obsahovať gluténové stabilizátory
Jedlo pre celiatikov vôbec nemusí byť nudné. Stačí trošku fantázie a aj ľudia s týmto problémom si vedia vyčarovať chutné fajnoty. Napríklad na raňajky máte na výber rôzne kaše. Pohánkové, pšenové alebo ryžové vločky povaríte s vodou alebo s mliekom, pridáte obľúbené ovocie, med, škoricu a vitamínová bomba vám pomôže odštartovať deň. Ak nemáte chuť na sladké, aj tu je na výber množstvo alternatív.
Bezlepkové palacinky z cukety
Ingrediencie:
1 stredná cuketa, nahrubo nastrúhaná
150 ml kokosového mlieka so zníženým obsahom tuku
1 pomaranč zbavený kôry plus 150 ml pomarančovej šťavy
1 lyžica octu
3 lyžice javorového sirupu a navyše na servírovanie
1½ ČL vanilkového extraktu
1 ČL mletej škorice
1 ČL zmiešaného korenia
1 polievková lyžica práškovej náhrady vajec
¾ lyžičky xantánovej gumy (vynechajte, ak ju vaša zmes múky obsahuje)
2 ČL bezlepkového prášku do pečiva
250 g hladkej bezlepkovej múky
1 ČL slnečnicového oleja alebo iného oleja bez chuti
hustý sójový jogurt
zmiešané bobule na servírovanie
Postup:
Nastrúhanú cuketu vyklopte do čistej utierky a vytlačte z nej čo najviac vody. Odložte bokom. V miske zmiešajte kokosové mlieko s pomarančovou kôrou a šťavou, octom, javorovým sirupom a vanilkovým extraktom.
Zmiešajte škoricu, korenie, práškovú náhradku vajec, xantánovú gumu (ak používate), prášok do pečiva, múku a ¼ lyžičky soli. Mokré suroviny pridajte k suchým. Vyšľahajte na hladké cesto, potom vmiešajte varechu.
Olej zohrejte na panvici na stredne nízkej teplote. Pridajte 2 polievkové lyžice cesta na palacinku. Počkajte 3-4 minúty, kým sa na vrchu nevytvoria bubliny. Otočte a počkajte ďalšie 1-2 minúty.
Palacinky premiestnite na tanier. Podávajte teplé s extra javorovým sirupom a jogurtom a ovocím.
Lososové bezlepkové cestoviny
Ingrediencie:
1 kocka bezlepkového zeleninového vývaru
200 g bezlepkových cestovín, ako sú penne alebo fusilli
100 g zelenej fazuľky, nakrájanej
100 g údeného lososa, nakrájaného nahrubo
50 g baby špenátu
1 jarná cibuľka, nakrájaná nadrobno
50 g mäkkého syra (uistite sa, že neobsahuje lepok)
½-1 citrón, odšťavený
1 lyžica strúhaného parmezánu
Postup:
Priveďte do varu väčší hrniec s osolenou vodou, rozdrobte kocku bujónu a miešajte, aby sa rozpustil. Vložte cestoviny a varte podľa návodu na obale asi 8-10 minút. 1 minútu pred koncom varenia pridajte zelené fazuľky.
Cestoviny a zelené fazuľky sceďte a nechajte si trochu vody na varenie. Cestoviny a fazuľu vyklopte do panvice, potom vmiešajte údeného lososa, špenát, jarnú cibuľku a mäkký syr. Pridajte trochu vody z cestovín, aby sa syr uvoľnil a vytvoril omáčku, potom dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Podľa chuti vytlačte citrónovú šťavu a dobre premiešajte. Podávajte posypané parmezánom.
Maslová fazuľa s kelom, citrónom, čili a cesnakom
Ingrediencie:
3 lyžice olivového oleja
2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
½-1 ČL čili nadrobno
1 citrón, kôru a šťavu
400 g maslových fazúľ z konzervy, scedených a opláchnutých
180 g kelu, zbavené stopiek, listy nadrobno nakrájané
Postup:
Vo veľkom hrnci na miernom ohni zohrejte olivový olej, potom 3 minúty opražte cesnak, čili, citrónovú kôru a 1 ČL morskej soli. Vmiešajte maslové fazule a za častého miešania ich zohrievajte 5-8 minút.
Fazuľu vyklopte do misky a na panvici nechajte približne 1 polievkovú lyžicu oleja. Vráťte panvicu na strednú teplotu, potom pridajte kel spolu s 50 ml vriacej vody z kanvice. Varte 8-10 minút do zmäknutia za častého miešania.
Vyberte kel z panvice a jemne premiešajte s fazuľou. Pretlačte citrónovú šťavu, okoreňte podľa chuti a podávajte teplé.
Rýchly humus
Ingrediencie:
400 g cíceru v plechovke
100 ml citrónovej šťavy
150 ml olivového oleja
125 g tahini
1 ½ ČL mletého koriandra
5 strukov kardamónu
opekané píniové oriešky
sumach
Postup:
Sceďte plechovku cíceru, vodu si ponechajte. Jemne zohrejte v mikrovlnnej rúre, potom vložte do kuchynského robota s citrónovou šťavou, olivovým olejom, tahini, mletým koriandrom a drvenými semienkami z kardamónových strukov. Rozmixujte do hladka – pridajte trochu cícerovej vody, ak sa vám zdá trochu suchá. Skontrolujte korenie a pridajte viac oleja a citrónovej šťavy podľa chuti. Podávajte posypané opečenými píniovými orieškami a sumakom.
Pri písaní tohto čôlánku boli použité tieto zdroje: