Aj sýtená voda má vplyv na to, ako rýchlo starneme. Ktoré potraviny pridávajú roky?
Nielen drahé krémy či zákroky u plastického chirurga umožnia vašej pleti vyzerať mlado a zdravo. Dobrú službu sami sebe urobíte, ak z jedálneho lístku vynecháte niekoľko potravín.
Niekto to má rád „horúce“… a niekto to teplo naopak neznesie. Korenené jedlo spôsobuje, že vaše cievy môžu dokonca praskať, čo vedie k fialovým škvrnám na vašej tvári. Ak máte rosaceu – bežnú u žien po menopauze – teplo z korenia môže vyvolať jej vzplanutie. Zvyšuje tiež vašu telesnú teplotu, takže sa potíte, aby ste sa schladili. Keď sa pot zmieša s baktériami na koži, môže to spôsobiť vyrážky a škvrny.
Vaša pokožka je najväčším orgánom vo vašom tele a všetko, čo jete, ju ovplyvňuje. Väčšina margarínov obsahuje transmastné kyseliny. Zvyšujú váš „zlý“ cholesterol, znižujú váš „dobrý“ a vytvárajú zápal v celom tele. Zápal je spojený so srdcovými chorobami a mozgovou príhodou, čo sú dva stavy, ktoré vám môžu spôsobiť starnutie.
Čím viac sódovky a energetických nápojov konzumujete, tým rýchlejšie starnú bunky v tkanivách. Majú viac kalórií a pridaného cukru – 7 až 10 čajových lyžičiek na 0.4 kg – ako ktorýkoľvek iný nápoj. V kombinácii s baktériami vo vašich ústach tento cukor tiež vytvára kyselinu, ktorá opotrebováva vašu zubnú sklovinu a spôsobuje kaz. Medzi ďalšie nevýhody patrí priberanie na váhe a vyššie riziko mŕtvice a demencie.
Jedna mrazená večera môže obsahovať polovicu sodíka zdravej celodennej stravy. Keď máte príliš veľa soli, spôsobuje to, že pijete viac ako normálne a zaplavujete si obličky. Akákoľvek prebytočná voda sa presunie na miesta vo vašom tele, ktoré obsahujú menej soli, ako je vaša tvár a ruky. Vďaka tomu vyzeráte nafúknutý.
Lákavé aperoly nevyzerajú na vašej pokožke tak dobre, ako v pohári. Ak ste mali niekedy ráno po večernom pití nepríjemné sucho v ústach, viete, že alkohol vás dehydruje. To má veľký vplyv na vašu pokožku, ktorá obsahuje 63 % vody. Dokonca aj keď vypijete veľký pohár vody, hydratuje všetky vaše ostatné orgány skôr ako vašu pokožku. A výsledok? Vaša pokožka nevyzerá zdravo, je suchá a nedokáže sa brániť proti vráskam.
Spracované mäso, ako je slanina, klobása, šunka a lahôdky sa údia, nakladajú alebo nasolia, takže vydržia dlhšie bez toho, aby sa pokazili. To ich robí chutnými a zároveň nebezpečnými. Sodík a chemické konzervačné látky spôsobujú zápal, ktorý môže opotrebovať vaše telo zvnútra aj zvonka. Tieto nezdravé jedlá sú hlavnou príčinou rakoviny hrubého čreva a konečníka a sú rizikovými v súvislosti a kardiovaskulárnymi ochoreniami, cukrovkou a obezitou.
Rozdiel medzi prírodným a vyprážaným mäsom je pekný dlhý kúpeľ vo vriacom oleji. Tento kúpeľ podporuje voľné radikály alebo nestabilné molekuly, ktoré poškodzujú iné molekuly vo vašich bunkách a pridávajú roky vašej pokožke. Grilovanie produkuje koncové produkty neenzýmovej glykácie AGE, ktoré tiež aktivujú voľné radikály.
To, že nie sú vyprážané, neznamená, že sú pre vás dobré. Pečivo, ako sú sušienky a koláče, má vysoký obsah tuku upchávajúceho cievy. Nešetria ani cukrom, ktorého prebytok môže spôsobiť cukrovku, vysoký krvný tlak a zubný kaz (okrem iného). Zápal je ďalším dôvodom, prečo je dobré sladké pečivo vynechať. Čím väčší zápal máte, tým vyššie sú vaše šance na artritídu, depresiu, Alzheimerovu chorobu a niektoré druhy rakoviny.
Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy sa používa na sladenie limonád a ovocných nápojov. Okrem mnohých iných zdravotných nevýhod narúša schopnosť vášho tela využívať meď, ktorá vám pomáha vytvárať kolagén a elastín. A tie ako isto každá žena vie, udržujú vašu pokožku zdravú. Je tiež plný kalórií a vystavuje vás riziku cukrovky a srdcových chorôb.
Kofeín je diuretikum: Stimuluje váš mozog a potrebu močiť. To môže spôsobiť dehydratáciu. Keď nemáte dostatok vody, vaša pokožka prestane uvoľňovať toxíny. Budete náchylnejší na suchú pokožku, psoriázu a vrásky.
Aj keď je agáve pre vaše telo lepšie ako umelé sladidlá, obsahuje 90 % fruktózy, čo je typ cukru, ktorý sa dá rozložiť iba v pečeni. Keď je vaša pečeň prepracovaná, premieňa fruktózu na tuk a vytvára viac voľných radikálov, zlúčenín, ktoré poškodzujú vaše bunky.
Pri písaní tohto článku boli použité tieto zdroje:
https://www.webmd.com/healthy-aging/ss/foods-age-you