Otrava jedlom, tiež známa aj ako alimentárna nákaza, sa rozvíja po konzumácii kontaminovaného alebo pokazeného jedla. Jej príznaky môžu začať už v priebehu niekoľkých hodín po zjedení takéhoto jedla a často zahŕňajú nevoľnosť, vracanie alebo hnačku. Vo všeobecnosti zvyknú príznaky otravy jedlom ustúpiť bez špeciálnej liečby, no v zriedkavých prípadoch môžu viesť aj k život ohrozujúcim komplikáciám.
Po prečítaní tohto článku budete vedieť:
prečo vzniká otrava jedlom,
ktoré mikróby môžu spôsobiť otravu jedlom,
akými potravinami sa prenášajú jednotlivé patogény na človeka,
ako sa otrava jedlom prejavuje,
kedy je nevyhnutné navštíviť lekára,
k akým komplikáciám môže otrava jedlom viesť,
kto má vyššie riziko otravy jedlom,
čo robiť v prípade otravy jedlom,
čo môžete pri otrave jedlom jesť a čomu by ste sa naopak mali vyhnúť,
aké preventívne opatrenia minimalizujú riziko otravy jedlom.
Za otravou jedlom stoja infekčné organizmy, vrátane baktérii, vírusov či parazitov. Spomínané patogény alebo ich toxíny, môžu kontaminovať potraviny v ktoromkoľvek bode spracovania či výroby. Ku kontaminácii potravín môže dôjsť aj doma, ak sa s jedlom zaobchádza nesprávne. Potraviny konzumované surové sú bežnými zdrojmi otravy jedlom, pretože neprechádzajú procesom varenia.
Príležitostne sa môžu potraviny dostať do kontaktu s organizmami vo výkaloch alebo zvratkoch. Stať sa tak môže keď pripravuje jedlo chorá osoba a pred varením si poriadne neumyje ruky. Najčastejšie kontaminované potraviny organizmami bývajú mäso, vajcia a mliečne výrobky. Zriedkavo môže byť zdrojom nákazy aj voda.
Medzi patogény, ktoré vedú k otrave jedlom najčastejšie patrí:
Potom sú tu ďalšie baktérie, ktoré môžu vyvolať otravu jedlom. Infekcie týmito baktériami síce nie sú časté, no ak sa u pacienta vyskytnú, môžu ho doviesť až k hospitalizácii. Medzi tieto baktérie patria:
Niektoré mikróby spôsobujú u človeka nevoľnosť do niekoľkých hodín po ich konzumácii, iným zas môže trvať aj niekoľko dní kým u pacienta vyvolajú príznaky. Napríklad po konzumácii Salmonelly sa môžu objaviť príznaky infekcie aj o 6 dní alebo u E.coli aj o 4 dni. Preto ak trpíte otravou jedla nemusí byť príčina iba v poslednom skonzumovanom jedle. Medzi potraviny, ktoré bývajú často príčinou nákazy cudzorodým mikroorganizmom patrí:
Príznaky otravy jedlom, sa môžu líšiť v závislosti od mikroorganizmu, ktorý ich spôsobil od miernych až po závažné. Bežné prípady otravy jedlom zvyčajne zahŕňajú niekoľko z nasledujúcich príznakov:
Vo všeobecnosti majú tieto príznaky akútny nástup a vyskytnúť sa môžu v akejkoľvek kombinácii. Zvracanie sa zvyčajne vyskytuje skôr na začiatku infekcie pričom hnačky pretrvávajú aj niekoľko dní, no môžu aj dlhšie v závislosti od patogénu, ktorý príznaky spôsobuje.
Príznaky otravy jedlom často prejdú aj samé a pri dostatočnom dopĺňaní tekutín väčšinou stačí aj domáca liečba. Ak však spozorujete niektorý z nasledujúcich príznakov, vyhľadajte lekársku pomoc:
Hoci komplikácie pri otrave jedlom sú zriedkavé, ak sa objavia, môžu byť závažné a v extrémnych prípadoch dokonca smrteľné. Najčastejšou vážnou komplikáciou otravy jedlom je dehydratácia, ťažká strata vody, dôležitých solí a minerálov. Obzvlášť ohrození dehydratáciou sú deti a starší dospelí. Často je u nich nutná hospitalizácia a intravenózne dopĺňanie tekutín. Medzi ďalšie možné komplikácie otravy jedlom patrí:
Niektoré kmene E. coli môžu spôsobiť vážnu komplikáciu nazývanú hemolyticko- uremický syndróm. Tento syndróm poškodzuje výstelku malých krvných ciev v obličkách, čo môže viesť k zlyhaniu obličiek.
Baktérie Salmonella a Campylobacter môžu spôsobiť chronickú artritídu a poškodenie kĺbov.
Niektoré baktérie, ktoré môžu vyvolať otravu jedlom, môžu mať tiež na svedomí zápal mozgu, meningitídu. Campylobacter, môže tiež spôsobiť neurologickú poruchu nazývanú Guillain-Barre syndróm.
Otravu z pokazeného či kontaminovaného jedla môže dostať ktokoľvek, no u niektorých ľudí je väčšia pravdepodobnosť, že ochorejú a budú mať vážnejšie klinické príznaky. Reč je o týchto skupinách:
Starší dospelí majú vyššie riziko rozvoja otravy jedlom, pretože ich imunitný systém už nerozoznáva cudzorodé patogény tak dobre a orgány sa ich už nezbavujú tak efektívne ako kedysi. Takmer polovica pacientov, vo veku 65 rokov a viac, s alimentárnou nákazou, (nákaza z potravín), spôsobenou najmä Salmonellou, Campylobacterom, Listeriou alebo E.coli je hospitalizovaná.
Imunitný systém týchto detí je stále vo vývoji, tým pádom ešte nie je natoľko silný, aby adekvátne bojoval proti patogénom. Otrava jedlom môže byť pre deti obzvlášť nebezpečná, pretože môže viesť k rýchlej dehydratácii. Deti mladšie ako 5 rokov majú až trikrát väčšiu pravdepodobnosť že budú pri infekcii Salmonellou hospitalizované.
Pacienti s chronickými ochoreniami ako napríklad cukrovka, cirhóza pečene, hepatitída, chronické ochorenia obličiek, AIDS alebo pacienti podstupujúci chemoterapiu či rádioterapiu nedokážu tak účinne bojovať s cudzorodými látkami. Napríklad pacienti podstupujúci dialýzu majú 50krát vyššie riziko vzniku infekcie Listeriou oproti zdravým ľuďom.
Tehotné ženy majú 10krát vyššiu pravdepodobnosť vzniku infekcie Listériou, pretože aj ich imunitný systém môže byť slabší ako zvyčajne. Ak má tehotná pacientka listeriózu zvyšuje sa u nej riziko potratu, predčasného pôrodu, infekcie novorodenca alebo narodenie mŕtveho dieťatka. Infekcia sa môže vyskytnúť kedykoľvek počas tehotenstva, ale najčastejšie je to počas tretieho trimestra, keď je imunitný systém do istej miery potlačený. Včasná liečba antibiotikami však môže zabrániť infekcii plodu a iným závažným komplikáciám.
Vo väčšine prípadov môžete otravu jedlom zvládnuť doma tak, že zostanete hydratovaní. Hnačkou, vracaním a horúčkou stráca organizmus veľa tekutín. Správna hydratácia je najdôležitejšia vec ktorú môžete urobiť, aby ste podporili svoje telo kým bojuje s cudzorodým patogénom. Užitočné môžu byť elektrolytové nápoje alebo minerálky. Čaje bez kofeínu s upokojujúcimi bylinkami, ako je harmanček, mäta pieporná a púpava, môžu pomôcť upokojiť podráždený žalúdok. Na liečbu hnačky pomáha smecta, ktorá chráni sliznicu čreva a vedie k rýchlejšiemu uzdraveniu.
Kým hnačka a zvracanie neprejde, je pevné jedlo najlepšie vynechať. Keď sa budete cítiť pripravení začať znova jesť, začnite s malými porciami ľahko stráviteľných jedál, s nízkym obsahom vlákniny, ktoré nedráždia žalúdok a robia stolicu pevnejšou. Medzi tieto jedlá patria:
Vyhnúť by ste sa mali naopak nasledovným jedlám, ktoré môžu tráviaci trakt ešte viac podráždiť:
Okrem toho je tiež dôležité aby ste obmedzili kofeín, alkohol a nikotín.
Niekedy môže aj malá chyba pri zaobchádzaní s jedlom alebo jeho príprave viesť k vážnemu ochoreniu. Vyvarujte sa otrave jedlom dodržiavaním týchto jednoduchých opatrení: