26.07.2024 • 6 minút na prečítanie

10 rád, vďaka ktorým sa zbavíte nevoľnosti pri cestovaní – kinetózy

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

Nevoľnosť, vracanie či závraty pri cestovaní trápia dospelých, ale aj deti. Aké lieky zaberajú na kinetózu?

V tomto článku sa dočítate:

  • čo je to kinetóza
  • prečo cítime pri cestovaní nevoľnosť
  • ako sa prejavuje nevoľnosť pri cestovaní
  • tipy, ako sa nevoľnosti vyhnúť, pred cestou aj počas nej
  • lieky na nevoľnosť pri cestovaní pre deti a dospelých
  • ako sa vyhnúť nevoľnosti pri cestovaní u detí

Čo je to kinetóza?

Nevoľnosť, ktorá vzniká pri cestovaní, sa odborne nazýva kinetóza. Postihuje hlavne malé deti od dvoch do desiatich rokov. Nejde o chorobu, ale o nepríjemný stav, ktorý zvyčajne po ukončení cesty ustúpi.

Prečo cítime pri cestovaní nevoľnosť akoby sme boli na kolotoči?

Príčinou vzniku nevoľnosti pri cestovaní je nedorozumenie vnemov, ktoré do mozgu prinášajú informácie, či je telo v pohybe.

Ak zrak vníma, že sa telo nehýbe (pohľad na predné sedadlo v aute) a receptory pohybu (vnútorné ucho, žalúdok, končatiny) naznačia, že je naše telo v pohybe. Mozog tieto rozporuplné informácie nevie správne vyhodnotiť, a tak vzniká nevoľnosť.

Spúšťačom sú hlavne vysoká rýchlosť, jej prudké zmeny alebo zmeny smeru jazdy, ako napríklad zákruty. Chôdza či beh sú pre telo prirodzené. Počas nich sa hýbeme v súlade so zrakovými vnemami, preto nevoľnosť nespôsobujú.

Nevoľnosť môže spôsobiť tiež veľké teplo alebo zima a rôzne vône (benzín, vône do auta) – citlivé sú najmä deti.

Ako sa prejavuje nevoľnosť pri cestovaní ?

Medzi miernejšie príznaky nevoľnosti, ktorá vzniká pri cestovaní, patria:

  • malátnosť
  • bledosť
  • zívanie
  • studený pot

Neskôr prechádzajú v nevoľnosť, závraty, napínanie na vracanie až vracanie, zvyšuje sa slinenie, zrýchľuje sa tep a klesá krvný tlak.

V niektorých prípadoch môže dôjsť až ku kolapsovému stavu. Nebezpečná je dehydratácia, ktorá vzniká po vracaní, ku ktorej sa môže pridať bolesť hlavy. To najmä u malých detí pri úpornom vracaní. V takýchto prípadoch je potrebné vyhľadať lekára.

Freepik.com

Desatoro ako na nevoľnosť z cestovania

Vyhnúť sa nevoľnosti počas cestovania môže byť veľká výzva. Toto sú naše rady, ktoré môžu pomôcť zmierniť alebo úplne eliminovať príznaky kinetózy.

1. V dopravných prostriedkoch si vyberte správne miesto

  • v aute: sadajte si na predné sedadlo, ideálne je priamo šoférovať (ak vnímame, že máme situáciu pod kontrolou, k nevoľnosti zvyčajne nedochádza)
  • v autobuse: vyberajte si miesto v strede alebo úplne vpredu
  • v lietadle: vyberte si sedadlo nad krídlom, tam pohyby lietadla pocítite najmenej
  • na lodi: vyberte si kajutu v strede lode, kde sú pohyby menšie
  • vo vlaku: sadajte si v smere jazdy, ideálne v predných vozňoch

2. Počas dlhšej cesty je lepšie zamestnávať žalúdok ľahko stráviteľným jedlom v malých množstvách (sušienky, ovocie).

3. Pite iba po malých dúškoch, vhodná je voda, nesladené čaje – mäta, medovka, rumanček, ďumbier (zázvor)

4. Počas cesty si zdriemnite

5. Lieky proti nevoľnosti užite s dostatočným predstihom, 15 až 30 minút pred cestou, niektoré aj deň vopred.

Tipy, ako sa nevoľnosti vyhnúť – toto počas cesty nerobte

6. Počas cesty nesledujte cestu mimo smer jazdy – neobzerajte sa dozadu či veľmi do strán, mozog takto zas a znova dostáva pomýlené informácie a jednoduchšie je preň, ak budete pozorovať smer jazdy napríklad v aute či vo vlaku. Práve to je dôvod, prečo často trpíme nevoľnosťou vo vlaku.

7. Počas cestovania nečítajte ani nepíšte – mozog vtedy dostáva signál, že je vaše telo v pohybe, no vy sa sústredíte na to, čo práve čítate či píšete, a stránky v knihe sú pre mozog nehybné, čím vznikne konflikt zmyslov v mozgu a nevoľnosť je na svete

8. Nekonzumujte potraviny a nápoje zvyšujúce hladinu histamínu (predpokladá sa jeho spolupôsobenie pri vzniku kinetóz) – údeniny, konzervy, tvrdé syry, ryby, kyslá kapusta, čokoláda, červené vína

9. Pitie alkoholu či fajčenie pred alebo počas jazdy ako určite dobre viete k nevoľnosti neprispieva

10. Nenoste tesné oblečenie ako sú džínsy, tlačiace na tráviacu sústavu, môže viesť k pocitom nevoľnosti, bolesti brucha až hnačke

Ako sa vyhnúť nevoľnosti pri cestovaní u detí – robte prestávky, zamestnajte ho hrou a unavte ho

Deti sú na kinetózy počas cestovania náchylnejšie. Aj u nich sa však dá nevoľnosť zmierniť. Ideálne je, ak dieťa cestu prespí. Sedačka by mala byť, pokiaľ možno v strede, aby dieťa nevidelo na „mihajúcu“ sa krajinu vedľa auta.

Odstránte z auta predmety, ktoré majú silnú vôňu, vetrajte a robte si prestávky. Ak je dieťa zaujaté hrou, cesta prebieha lepšie.

Samozrejme, pri prvých príznakoch čo najskôr zastavte. Ak už príde k vracaniu, je dobré mať pri sebe igelitové vrecko a vlhčené utierky.

A pre šoférov tiež jedna rada – jazda ako na formule určite pre deti nie je vzrušujúca, ak im je pri nej nevoľno. Radšej jazdite pokojne, bez prudkých brzdení a pridávaní a dbajte najmä na bezpečnosť.

Freepik.com

Lieky na nevoľnosť pri cestovaní pre deti a dospelých

Moxastín

Aktuálne je dostupný liek obsahujúci účinnú látku moxastín. Nie je vhodný pre deti do 2 rokov, tehotné a dojčiace ženy. Vyvoláva ospalosť, čo môže byť najmä u detí žiaduce.

Tento liek je vhodné užiť už pred cestou a počas cesty postupovať podľa dávkovania uvedenom v príbalovom letáku.

Dimenhydrinát

Lieky na nevoľnosť pri cestovaní obsahujúce účinnú látku dimenhydrinát sú vhodné pre deti a dospelých od 15 rokov. Využíva sa ako prevencia vzniku nevoľnosti pri cestách a podáva sa 15-30 minút pred jazdou.

Ďumbier (zázvor)

Ďumbier je osvedčený prírodný prostriedok. Potláča nevoľnosť s nutkaním na vracanie, upokojuje žalúdok. Vynikajúci je čaj, ale v lekárni sú dostupné aj tablety a pre deti lízanky.

Depositphoto.com

Na nevoľnosť z cestovania sú vhodné čaje z mäty, medovky a kamiliek. Magnézium má celkovo povzbudzujúce účinky na organizmus a zároveň upokojuje nervový systém.

Ak mávate podobné problémy, cestovanie nie je jednoduché. Avšak pri dodržaní základných pravidiel a pomocou prípravkov z lekárne môžete nepríjemné pocity potlačiť alebo im úplne predísť. Tak, aby už viac cesta na vytúženú dovolenku nebola trápením.

 

 

Redakcia portálu Lekar.sk
Ochorenia