26.05.2022 • 10 minút na prečítanie

Cukor alebo umelé sladidlá – čo nám škodí viac?

Zdravý život

V tomto článku sa dozviete

Až niekoľkonásobne sladšie, než samotný cukor a pritom bez kalórií. Také sú umelé sladidlá. Človek by si mohol povedať, že je to výhra v lotérii. Sladké, z ktorého sa nepriberá a navyše bez konzumácie nepriateľského cukru. Je to však naozaj tak? Sú pre nás umelé sladidlá bezpečné a vhodnejšie než samotný cukor?

Po prečítaní nášho článku budete vedieť:  

  • čo sú to umelé sladidlá, 
  • kde všade ich môžete nájsť, 
  • čo patrí medzi prírodné sladidlá, 
  • či majú nejaké nevýhody, 
  • aké typy umelých sladidiel poznáme, 
  • aké nežiadúce účinky môžu mať, 
  • a ktorá možnosť dochucovania je zdravšia.  

Čo je to umelé sladidlo 

Ako už zo samotného názvu týchto sladidiel vyplýva, sú do jedál či nápojov pridávané umelo. Ide o synteticky pripravované náhrady cukru, avšak môže sa jednať aj o výťažky z prírodných zdrojov, napríklad z rastlín alebo zo samotného cukru. 

Čo sa týka ich chuti, je veľmi podobná chuti cukru. Avšak umelé sladidlá sú 200 až 700 násobne sladšie, než obyčajný cukor. Ich výhodou je, že sú bez obsahu kalórií. To však znamená, že nemajú ani žiadnu výživovú hodnotu. Teda neobsahujú žiadne vitamíny, minerály, antioxidanty či vlákninu. Ide v podstate o prázdnu chuť bez kalórií a bez živín.  

Kde všade ich môžete nájsť 

Umelé sladidlá majú skutočne široké spektrum využitia a nájsť ich môžete najmä v spracovaných surovinách, v polotovaroch či sladkých nápojoch. Objaviť ich môžete napríklad v: 

  • v nealkoholických sladkých nápojoch, 
  • v pečených koláčoch,  
  • v sladkostiach, 
  • v konzervách, 
  • v džemoch a lekvároch, 
  • v mliečnych produktoch.  

Okrem uvedených jedál sa dajú umelé sladidlá nájsť skutočne takmer všade. Často sú využívané aj v bežnej kuchyni slovenskej domácnosti. Niektoré z nich môžu zanechať po ich konzumácii akúsi pachuť. Tá by sa mala dať odstrániť zmenou umelého sladidla alebo kombináciou 2 rôznych typov umelých sladidiel.  

Autor: Pheelings media/Shutterstock

Prírodné sladidlá 

Aj sladidlá s týmto označením, nie sú 100% prírodné. Avšak musia prejsť podrobnou kontrolou. Patrí medzi ne napríklad: 

  • med, 
  • ovocné šťavy aj s dužinou, 
  • javorový sirup. 

Aké typy poznáme 

V súčasnej dobe sú na trhu skutočne mnohé typy umelých sladidiel. Najčastejšie sa môžete stretnúť s nasledovnými: 

  • sacharín – ide o sladidlo, ktoré je asi 300 až 400 násobne sladšie, než samotný cukor. Po jeho konzumácii môžete cítiť kovové „dozvuky“ v chuti. 
  • aspartám – často používané sladidlo, ktoré je asi 200krát sladšie, než cukor. 
  • stévia – ide o umelé sladidlo vyrobené na rastlinnej báze. Je o čosi menej sladké, približne 30 až 150 násobne sladšie, než cukor.  
Autor: Dionisvera/Shutterstock

Všetko má svoje pre, ale aj proti 

Prírodné sladidlá sú vo všeobecnosti bezpečné. Potrebné však je dodržať zdravú hranicu množstva ich používania a následnej konzumácie. V opačnom prípade môže viesť nadmerná konzumácia pridaného cukru k zdravotným problémom (priberanie, rozvoj zubných kazov a podobne). 

Pozlátka okolo umelých sladidiel sa môže zdať lákavá. Skutočnosť je však taká, že všetko má svoje pre aj proti a, bohužiaľ, aj umelé sladidlá majú kopu nežiadúcich účinkov. Okrem spomenutého faktu, že telu neprinášajú žiadnu výživu, majú umelé sladidlá aj iné nevýhody. Ich užívanie totiž spôsobuje celý rad možných nežiadúcich účinkov, medzi ktoré patrí napríklad: 

  • bolesti hlavy, 
  • sklony k depresii, 
  • nárast telesnej hmotnosti (v dôsledku zvýšenej chuti do jedla), 
  • vplyv na zloženie a „zdravie“ mikrobiómu.  

Jednotlivé nežiadúce účinky sa môžu líšiť od človeka k človeku, ale aj od druhu použitého umelého sladidla. Mnohí ľudia sa desia príjmu cukru, prípadne chcú schudnúť a zredukovať jeho príjem. Vyberať si nápoje či jedlá bez cukru a s umelými sladidlami, je (zdá sa) ľahšia cesta, než sa skutočne zamyslieť nad celkovým zložením stravy, ktorú človek denne konzumuje.  

Konzumácia umelých sladidiel tak môže mať dokonca úplne iný efekt, než bol pôvodný zámer napríklad schudnutie. Štúdie, ktoré sa venovali konzumácii umelých sladidiel potvrdili, že v dôsledku ich konzumácie môže vzniknúť zvýšená chuť do jedla (a najmä chuť po skutočných kalóriách) a teda aj nasledovný nechcený nárast telesnej hmotnosti. 

Autor: VGstockstudio/Shutterstock

Cukrovka bez cukru 

Spomedzi všetkých rizík je veľmi dôležité uviesť na správnu mieru aj fakt, že aj umelé sladidlá zvyšujú možné riziko vzniku diabetu a súčasne môžu zhoršiť zdravotný stav pacienta, u ktorého sa toto ochorenie už objavilo. Ľudia s diabetom mnohokrát siahajú po umelých sladidlách, aby svojim jedlám dodali sladkú chuť a nemuseli sa pritom trápiť s hodnotami inzulínu v krvi. Pri ich nadmernom užívaní by si však mohli privolať ďalšie komplikácie. Preto, ak trpíte cukrovkou, mali by ste sa o konzumácii náhradných sladidiel poradiť so svojim diabetológom.  

Dôvodom možných rizík spojených s diabetom, je skutočnosť, že konzumácia umelých sladidiel poškodzuje náš mikrobióm. Teda baktérie, ktoré prirodzene žijú v tele každého človeka a sú úplne normálne, fyziologické a dokonca aj žiadúce na to, aby správne fungovalo zdravie pacienta. „Zdravie mikrobiómu“ sa ďalej odzrkadľuje aj na iných orgánových sústavách tela a ohrozuje jeho celkové zdravie. 

Čím teda sladiť 

Umelé sladidlá ale aj cukor, sú pre naše telá bezpečné. Všetko však závisí od množstva, aké z oboch kategórií skonzumujeme. Podstatné je dodržať v oboch kategóriách správnu mieru. Diabetici by sa mali ohľadom používania umelých sladidiel a konzumácie prírodných sladidiel obrátiť na svojho ošetrujúceho lekára.  

V tomto článku boli použité nasledujúce zdroje:

Artificial sweeteners

Side effects of artificial sweeteners

Artificial sweeteners good or bad

Truth artificial sweeteners

Redakcia portálu Lekar.sk
Zdravý život
bolesť hlavydepresívne náladyhlavamozogobezitasrdce