Mak je v niektorých prípadoch nazývaný aj ako ópium. Ak chceme, aby mali deti lepší spánok, podľa starých materí by sme im mali dať večer vypiť makové mlieko. Otázkou je, či z neho budú skutočne ospalé alebo na nich vplýva ópium ako také.
Makové, orechové alebo lekvárové buchty? Každá z vymenovaných chutí je intenzívna, špecifická, avšak čo mak? Čo sa vám vybaví pri slove mak? Plné zuby maku, zvuk makovice alebo jeho zdravé účinky? Mak patrí medzi potraviny ktoré má najvyváženejší obsah nutrične významných látok. Navyše, ich stráviteľnosť je veľmi vysoká. Obsahuje esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, ale aj vápnik, ktorého je dvanásťkrát vyššie množstvo ako v kravskom mlieku. V nasledujúcom článku sa dozviete:
Celosvetovo existuje až okolo 120 druhov maku. Najznámejšou a najdôležitejšou sortou je mak siaty alebo záhradný.
Ak sa pozrieme do minulosti, mak poznali už v starovekom Grécku. V Európe sa mak ako okrasná a záhradná plodina pestuje už od stredoveku. Využívali ho tiež s vedomím, že biela šťava, ktorá vyteká z makovíc má narkotické účinky. Kvôli tejto vlastnosti maku sa mnohokrát viedli aj rôzne vojny a boje. Pochádza konkrétne z východného Stredomoria, a sfarbenie jeho kvetov je rozmanité. Ide však predovšetkým o červené a biele farby. Semená týchto kvetín sú drobné, guľaté, domodra, čierne alebo svetlo sivé, záleží od toho, v akej oblasti sa pestujú.
Mak je drobné sušené semienko rastliny maku, ktoré sa používa ako potravina, olej či ak dochucovadlo. Už niekoľko storočí je však využívaný aj ako súčasť tradičnej medicíny.
Mak má dvojaké využitie:
V niektorých západných krajinách sa mak a produkty z neho považujú za nevhodné, pretože si myslia, že obsahujú návykové látky.
Mak má rôzne využitie, či už hovoríme o potravinárskom priemysle, alebo o medicínskej sfére. Prospešne vplýva na naše telo- od bolesti hlavy, cez kašeľ, liečbu nespavosti či na astmu.
Mak ako taký nemá narkotické vlastnosti, pretože tekutina, ktorá sa stáva ópiom je prítomná v maku pred vytvorením semena. Teda len biela šťava, ktorá vyteká z maku, má narkotické účinky, nie ten mak, ktorý je dostupný v obchodných reťazcoch. Ak však hovoríme o ópiovom maku, je to rovnako ako morfium či heroin, zdroj ópia. I napriek tomu, že samotné semená opiáty neobsahujú, počas oberania môžu byť kontaminované určitými zvyškami. Aj keď sa spracovaním veľká časť odstráni, nie je neobvyklé, že v ňom zostane určité stopové množstvo ópia. Niektoré štúdie preto potvrdzujú, že množstvo konzumácie maku môže vplývať na test na drogy, a teda že moč bude pozitívny na prítomnosť opiátov.
Mak môže predstavovať pozitívne účinky na organizmus dospelého človeka. U niektorých ľudí však mak môže predstavovať hrozbu v podobe alergie a alergických reakcií.
Toto drobné semienko je obrovských zdrojom minerálov a zdraviu prospešných látok. Nielenže obsahuje radu minerálnych látok, neexistuje potravina, ktorá by bola bohatšia na obsah vápnika ako je mak. Z minerálnych látok je dobré spomenúť zastúpenie horčíka, fosforu, mangánu, a je prítomný aj vitamín B a E. Čo sa týka nutričných hodnôt, mak ich má nasledovné:
Nutričné hodnoty 100 gramov surového maku:
Vláknina znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáha pri tráviacej funkcii, bráni zápche, a kontroluje hladinu glukózy v krvi.
Bielkoviny telo využíva na stavbu a opravu svojich telesných buniek. Rovnako majú vplyv na imunitu, zrážanie krvi, tvorbu hormónov, enzýmov…
Vápnik telo potrebuje, okrem iného na silné a pevné kosti a zuby. Kvalita a pevnosť kostí môže byť výsledkom užívania makového semena alebo makového oleja. Minerály, ako meď mangán a fosfor rovnako vplávajú na kondíciu kostí a spojením vymenovaných zložiek vzniká aj prevencia proti oslabovaniu kostí.
Semená maku majú vplyv aj na nervový systém človeka a to kvôli obsahu minerálov. Napríklad horčík vplýva upokojujúco na ľudskú psychiku, pomáha pri nadmernom strese a tiež môže znižovať nespavosť a naopak, skvalitniť spánok.
Draslík, ktorý je rovnako obsiahnutý v semenách maku, pomáha regulovať krvný tlak. Možno konštatovať, že konzumácia maku priaznivo vplýva na srdce človeka. Zdravé tuky, ktoré rovnako obsahuje mak, sú prínosné pre cievny systém, a tiež slúžia ako prevencia pri srdcových ochoreniach. Mak vplýva aj na pamäť.
Mak má aj analgetické účinky, teda tlmí a zmierňuje bolesť (napríklad hlavy či chrbta). Využitie makového oleja je širokospektrálne, nielenže sa dá konzumovať, a tým vplýva aj na stav a kondíciu pokožky, nechtov a vlasov, ale dá sa použiť aj pri masáži, ktorá je uvoľňujúca a pomôže pri uvoľňovaní bolesti či svalových kŕčoch.
V praxi sa bežne využíva mak modrý. Mak biely sa líši predovšetkým chuťou- biele semeno má orieškovú príchuť. Zrelé semená slúžia na:
Mletý mak je najlepšie kupovať len v malých množstvách a čo najrýchlejšie ho spotrebovať. Kazovosť je vysoká. Mak celý je potrebné skladovať v uzavretom obale, na chladnom, suchom mieste. Takto vám vydrží aj niekoľko mesiacov.