27.02.2020 • 5 minút na prečítanie

Ortorexia

Zdravý život

V tomto článku sa dozviete

Posadnutosť zdravým jedlom charakterizovaná prísnym vylúčením „nezdravých“ potravín. Keď sa tento proces stravovacieho správania stane pre človeka najvyššou prioritou, nahradí jeho ďalšie záujmy a negatívne ovplyvní kvalitu jeho života, ide o patologický jav.

Ortorexia nervosa je odborný názov pre patologickú posadnutosť zdravou výživou. Názov je odvodený z gréckych slov „ortos“ (pravý, správny) a „orexis“ (chuť). Termín ortorexia prvýkrát použil americký lekár alternatívnej medicíny a propagátor zdravej stravy Steven Bratman v roku 1997.

Ortorexiou sa najčastejšie označuje fixácia alebo posadnutosť zdravým, či správnym jedlom, charakterizovaná reštriktívnou diétou a prísnym vylúčením „nezdravých, či nečistých“ potravín. Zdravé stravovacie návyky a pozornosť venovaná strave, ktorá je motivovaná zdravím, nie je sama o sebe patologická.

Patologickou sa stáva až v prípade, kedy sa tento dlhodobý proces stravovacieho správania stane pre človeka najvyššou prioritou, nahradí jeho ďalšie záujmy, osobné hodnoty, vzťahy a negatívne ovplyvní kvalitu jeho života.

Názov vznikol modifikáciou termínu „anorexia nervosa“, s ktorou má veľa spoločného. Rovnako ako u mentálnej anorexie, tak aj u ortorexie dominuje nadmerné zaoberanie sa stravou a vyhýbanie sa niektorým potravinám. Na rozdiel od osôb s poruchou príjmu potravy, ľudia s ortorexiou nekladú dôraz na kvantitu stravy, ale na jej kvalitu.

Ako spoznať ortorektika?

Ortorektik sa zo začiatku zaujíma o obchody so zdravou výživou a o bio potraviny. Je pyšný na svoj zdravý prístup k jedlu. Jeho okolie nevidí na takomto správaní nič zlé. O to viac je ortorexia nebezpečná.

Dôležitým sa pre ortorektika stáva 

  • pôvod jedla (vyhýbanie sa hormonálne alebo geneticky upravenej strave, umelým prísadám, farbivám, konzervačným látkam, preferencia bioproduktov)
  • kombinácia potravín (napr. nie je dobré kombinovať rôzne typy proteínov a živín v jednom jedle, pretože kombinácia produkuje toxíny) 
  • príprava (vyhýba sa vyprážaniu, mrazeniu, používa nádoby z prírodných materiálov, preferuje keramiku, drevo, má averziu voči hliníku

Na povolenom jedálničku mu zostanú iba maximálne prírodné potraviny, všetko ostatné odmieta. Chorý si často pestuje zeleninu sám, ale škodliviny obsahuje aj vzduch, s ktorým sú jeho potraviny v kontakte, čo ho desí.

Ortorektik je potom sužovaný strachom, že by sa mohol nejakou potravinou otráviť. Rastie strach z „nezdravého jedla“. Potraviny podrobuje stále väčšiemu skúmaniu, takmer všetky postupne prestávajú byť zdravé (bezpečné). Jedálniček sa zužuje na minimum, chorý stráca na hmotnosti, trpí podvýživou.

Štyri základné príznaky ortorexie:

  1. Pocit uspokojenia, sebachvála za úspech
  2. Sebaodsúdenie pri zlyhaní
  3. Striktná sebakontrola pri odolaní pokušeniu alebo túžbe po niečom „nezdravom“
  4. Pocit hrdosti, „nadradenosti“ nad okolím, ktoré sa oddáva diétnym zlozvykom

Diagnostické kritériá podľa Bratmana a Donina

  • Človek strávi denne viac ako 3 hodiny premýšľaním o zdravej strave
  • Plánuje vopred, čo bude jesť
  • Je zaujatý viac zdravotnou hodnotou toho, čo je, než príjemným pôžitkom, ktorý strava prináša
  • Je na seba v diéte stále prísnejší
  • Pociťuje vyššiu sebaúctu na základe dojmu, že je zdravo
  • Pociťuje vinu alebo stratu sebaúcty, keď nedodrží plánovanú diétu
  • Má nutkavú obavu o svoje zdravie
  • Vykazuje patologickú posadnutosť zdravým jedlom, nie je schopný umiernenosti v stravovaní, je ochotný radšej hladovať, než by požil potravu, ktorú považuje za nezdravú
  • Trávi mnoho času premýšľaním o jedle, plánovaním, nakupovaním, prípravou a konzumáciou jedla, ktoré považuje za zdravé
  • Považuje vlastné stravovacie spôsoby za jediné správne a pociťuje nadradenosť nad tými, ktorí majú iný životný štýl a stravujú sa odlišne
  • Jedinec má zmenený rebríček hodnôt, správne stravovanie je pre neho medzi životnými hodnotami na prvom mieste
  • nutkavé zvyky týkajúce sa stravovania (nosí si jedlo všade so sebou, váži každú porciu, zaznamenáva si všetko, čo zje a podobne)
  • Vykazuje silné pocity voči jedlu, úzkosť kompenzuje jedením, má nekontrolovateľnú túžbu jesť vo chvíľach, kedy sa cíti nervózny, vzrušený, šťastný alebo vinný
  • Jedincov spôsob stravovania vedie k sociálnej izolácii
  • V dôsledku neadekvátneho zloženia stravy môže dôjsť k podvýžive
  • Porucha sa vyskytuje dlhodobo, nie je prechodná

Vznik ortorexie

Podľa odborníkov väčšie riziko vzniku ortorexie majú ľudia so sklonom k submisivite a závislostiam. Ale aj dodržiavanie rôznych diét môže viesť k jej vzniku. Diéta pri potravinovej alergii, konzumácia surovej stravy, makrobiotická strava, bielkovinová diéta, diéta podľa krvných skupín, protiplesňová diéta, užívanie výživových doplnkov, ktoré predstavujú pre ortorektika „koncentrované“ zdravie.

Liečba 

Hoci je ortorexia často pozorovaná, nie je uznaná ako psychická porucha. Odporučený je multidisciplinárny prístup (lekár – psychiater, psychológ, dietológ) a kombinácia farmakoterapie (antidepresíva), kognitívno-behaviorálnej terapie a psychoedukácie. Pri ľahších formách je možná ambulantná liečba.

Pri závažnejších formách s výrazným hmotnostným úbytkom a podvýživou je odporučená hospitalizácia.

Redakcia portálu Lekár.sk
Zdravý život
malnutríciamozogúbytok hmotnostiúzkosťzdravý životný štýl